Nyheter 2019-10-27 Tung förlust på Örjans Vall Tung förlust på Örjans Vall
2019-10-27   Skrivet av:

IK Brage var på väg ta en viktig poäng, och koppla ett rejält grepp om kvalplatsen till allsvenskan, i bortamötet mot Halmstads BK på Örjans Vall. Men i 90:e matchminuten kunde hemmalagets Mikael Boman göra 3-2 och sätta Brage i ett ovisst läge inför avslutningen.

Det betyder att Brage inför sista omgången ligger på fjärde plats med samma poäng som trean Jönköpings Södra, men med ett måls sämre målskillnad.

 

Det som såg så lovande ut, slutade med en av säsongens tyngsta förluster.

 

Med ledning 2-0 efter dryga tjugo minuter var IK Brage nära att skaffa sig ett gyllene slagläge inför sista omgången. Men Halmstad BK vände på matchen, och avgjorde i den 90:e minuten när Mikael Boman gjorde 3-2. Nu kan det bli en målskillnadshistoria mot Västerås i den sista omgången, om vilket lag som tar hand om kvalplatsen. Där är också Varberg är inblandade, efter det att man fått nöja sig med en poäng mot BP. Det fjärde inblandade laget, Mjällby spelar under måndagskvällen hemma mot Syrianska.

 

Klebér Saarenpää, var så klart besviken efter den oerhört tunga förlusten.

-Det var snöpligt att tappa poäng i 90:e minuten. Det är jättetråkigt, säger Bragetränaren efter matchen.

 

När Robbin Sellin först gav IKB ledningen med 0-1, och Anton Lundin kort därefter utökade till 0-2, var det inte mycket som talade för Halmstad. Hemmalaget visade dock karaktär när man genom två snabba mål kvitterade till 2-2 innan första halvlek var över. I den andra halvleken blev det ett mer avvaktande spel, innan Mikael Boman med sitt fjärde mål för säsongen fastställde slutresultatet 3-2.

 

I Brage hade man gjort två förändringar, sedan senast mot Jönköping Södra. Tillbaka i startelvan var Alexander Zetterström och Bjarni Mark Antonsson Duffield.

 

Halmstad startade matchen bäst, med att ha ett bollövertag. Även om målchanserna var få, var det HBK som presterade bästa spelet inledningsvis.

-De får diktera sista tredjedelen, och vi fick inte ordning på vår första press, säger Klebér Saarenpää.

 

Brage tog dock tillvara på chanserna när de dök upp. Först kunde Robbin Sellin kyligt placera in ledningsmålet till 0-1 efter 20 minuter. Efter att hemmalagets Andreas Bengtsson slarvat med bollen. Sedan dröjde det inte länge, förrän Anton Lundin, vackert dundrade in 0-2 i matchminut 20.

-”Morre” (Jonathan Morsay) kommer först till ett friläge, målvakten räddar, och jag får bollen och skjuter högt till höger om målvakten, säger Anton Lundin, som inte kunna glädjas över sin fullträff.

 

Flera Bragespelare låg utlslagna på gräsmattan, långt efter matchslutet, efter att det varit så nära att få med sig en hyperviktigt poäng, och av egen kraft kunna ordna i alla fall en kvalplats.

-Det känns för djävligt nu. Jag tycker att vi ska stänga matchen när vi leder med 2-0. Men de är skickliga och gör tre mål. Det är surt, säger Anton Lundin, som tycker att det var HBK som började matchen bäst och att man försvarade sig bra.

-Vi har bra koll på dem i början då vi har dem framför våra lagdelar. Vi kan ligga lågt, och det känns bra.

 

HBK gav inte upp trots tvåmålsunderläget. Snarare tvärtom. Utan man kunde snabbt komma igen, både mål-, och spelmässigt.

-När vi leder med 2-0 finns det ingen anledning till att vi pressar. Vi blir passiva och de fick komma in ytterligare i vår sista tredjedel. De får spela in i vår box, med tanke på de spelartyper de har, säger Klebér Saarenpää. Vårt Presspel blir lite fel, säger Bragebossen, som fick se Thomas Boakye sätta bollen mellan benen till reducering 1-2. Sedan kunde Rasmus Widesheim Paul på sin egen retur kvittera till 2-2.

 

Brage lyckades hålla 2-2 in i pausvilan. I den andra halvleken, så fick bortalaget mer att säga till om spelmässigt.

-Vi hittar mer rätt i tajmingen. Planen rivs upp och tempot blir lite lägre, säger Saarenpää.

 

Tycker du att matchen blev som väntat, med tanke på underlaget?

-Jag trodde det skulle bli mer kamp. Matten var helt okay.

 

Jonathan Morsay hade chansen att ge Brage ledningen på nytt i den 51:e minuten, som efter en suverän nedtagning fick ett friläge, men avslutet gick tyvärr utanför Malkolm Nilssons stolpe.

 

Ett lika klart läge, fick Seth Hellberg som tog sig in i straffområdet, men väntade för länge och passade istället bollen till Kouakou som inte fick till något avslut.

 

Trots att Halmstad inte hade mer än äran att spela för, var man det lag som fick med sig ett vinstmål. Det skulle komma genom Mikael Boman, som innan också träffat stolpen, fem minuter senare gjorde 3-2 i den 90 minuten.

-Det är en frispark som vi lyfter in, de nickar bort den, men vi får in bollen andra gången till ”Ante” Johansson, sedan dyker jag upp och kan ganska fri att sätta dit den, säger Mikael Boman, som menade att man var förtjänta av vinsten:

-Jag tycker att vi började bra första 15-20 minuterna. Sedan kom det som en blixt från klar himmel, att två bollar ligger i mål. Men de är effektiva, och duktiga där framme. Båda målen är snygga. Vi trycker på sista kvarten, och får till ett segermål. De kanske var nöjda med en poäng. Vi har ett bra flow nu. Vi har gjort tre mål i de senaste matcherna, och det är synd att det bara är en match kvar.

 

Vad tror du om avslutningen av serien, om kvalplatsen som i första hand står mellan Jönköping och Brage?

-Jag utgår ifrån att båda vinner. Jag tror att det handlar om för båda lagen hur mycket man vågar trycka framåt. Det kommer att bli intressant, säger Mikael Boman.

 

I och med förlusten, så har Brage tappat sin ”matchboll”. I och med att Jönköping har bättre målskillnad, så måste man göra ett mål mer. Förutsatt att båda lagen vinner på söndag.

-VSK blir en lika viktig match som alla andra. Vi måste prestera på topp och hoppas få ett bra resultat med oss. Vi får också hålla tummarna att de andra lagen också går bort sig, säger Anton Lundin, som långt ifrån, med alla rätt, inte gett upp hoppet att man ändå ska kunna knipa den tredje platsen, som man så länge har kämpat om att nå.

-Nu känns det jättesurt. Men det är inte över än.

 

Klebér Saarenpää har kort efter slutsignalen efter den jobbiga förlusten på Örjans Vall, ännu inte hunnit tänka på matchen mot Västerås.

-Det är för tidigt att säga något om den. Vi börjar uppladdningen på onsdag, och kommer då att förbereda oss fysiskt, taktiskt och mentalt.

 

Text & foto: Per Lindgren


Lämna kommentarer

Halmstads BK - IK Brage

Halmstad BK-IK Brage 3-2 (2-2)

Målen: 0-1 (20) Robbin Sellin, 0-2 (21) Anton Lundin, 1-2( 32) Thomas Boakye, 2-2 (34) Rasmus Widesheim -Paul, 3-2 (90) Mikael Boman

Varningar: Halmstad: Malkolm Nilsson Brage: Kristian Andersen, Christian Kouakou.

Domare: Fredrik Klitte.

Publik: 1.408 (Örjans Vall)

 

Halmstads BK: (4-4-2) Malkolm Nilsson–Alexander Berntsson, Andreas Johansson,Jesper Wewsterberg-Erik Ahlstrand, (Emil Tot Wikström, 79) Joel Allansson, Dusan Djuric,Thomas Boakye-Mikael Boman (Peter Larsson, 90), Rasmus Widesheim-Paul (Sadat Karim, 75) . Ersättare: Andreas Hadenius, Malte Påhlsson, Jonathan Svedberg, Edvin Kurtulus.

 

IK Brage: (4-4-2) Peter Rosendal-Pontus Hindrikes, Alexander Zetterström, Mattias Liljestrand, Benjamin Hjertstrand-Jonathan Morsay, Bjarni Mark Antonsson Duffield, Seth Kanteh Hellberg (Oscar Lundin, 75), Robbin Sellin (Kristian Andersen, 75)-Christian Kouakou, Anton Lundin. Ersättare: Adrian Engdahl (mv), Carlos Garcia, Simon Stenberg, Jonathan Lundbäck, Alexander Ekblad.sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.