Nyheter Varbergs tränare inför mötet mot IK Brage 2018-11-03 Varbergs tränare inför mötet mot IK Brage
2018-11-03   Skrivet av:

Måndagens motståndare Varbergs BoIS parkerar på negativ kvalplats när två omgångar återstår.
Avståndet upp till GAIS på fast mark är två poäng.


Efter att Gefle IF FF förlorat mot Degerfors IF betyder det att gästrikarna följer med Landskrona Bois till division ett och att Varberg klarar sig från direkt nerflyttning.
-Gör de (Degerfors) vad vi förväntar oss är i alla fall kvalplatsen klar, sade Varbergstränaren Joakim Persson inför matchen på Stora Valla.
-Då kan vi kan spela lite annorlunda mot Brage och ha större ambition att bara gå för tre poäng, annars kanske behov att ta en poäng.

 

Varberg kommer närmast från en 2-5-förlust borta mot Örgryte IS FF på Nya Ullevi. En match där BoIS bjöd på flera av målen.
-Det var en av två tre matcher som vi gjort en mindre bra prestation i.

 

Joakim Persson menar man annars efter omständigheterna presterat det man kan förvänta sig. Och mer därtill.
-Med tanke på vi fått 22 nya spelare och en halverad budget, så har vi gjort en oerhört fin säsong. Vi har haft oerhört många matcher där vi varit värda en eller tre poäng, men lyckats kammat hem noll. Det är i fler matcher som vi har varit värda mer, säger Joakim som menar flera spelare i truppen inte varit på den här nivån tidigare och att det är en av anledningarna till poängskörden blivit vad den blivit så här långt.
-Det är framförallt i de båda boxarna vi saknat erfarenhet och det har genomsyrat hela säsongen.

 

Varberg inledde säsongen skapligt, men hade sedan en svacka från mitten av maj till början av juni där bollarna gick stolpe ut, vilket resulterade i fem raka uddamålsförluster.
-Där kunde vi haft sju poäng, men fick noll. Men vi har fortfarande stor tro på att vi ska lyckas ta tre poäng på de två matcher som är kvar, och det tror jag kan räcka långt.

 

En av lagets främsta spelare har varit Nahom Girmai Netaby som kom från söderettanklubben Kristianstad FF till den här säsongen.
24-åringen, som normalt brukar spela som yttermittfältare, men fått möjligheten som central mittfältare, har imponerat med tio fullträffar.
-Han har fått möjlighet spela på den platsen och har varit mer än godkänd. Honom får vi lyfta lite extra.

 

Tvåa i den interna skytteligan ligger Perparim Beqaj. 22-åringen, som kommer närmast från division 2-klubben Tvååkers IF.
-Han har inte spelat forward hela säsongen men gjort åtta mål, men det skulle kunna varit tjugo. Där finns det mer att hämta.

 

Mittfältaren Albert Ejupi har också gjort en mycket bra säsong så här långt.
-Han har väldigt en hög högstanivå, säger Joakim om 26-åringen som noterats för sex fullträffar.
-Men han hade kunnat gjort 14 mål. Problematiken är att vi har två centrala mittfältare som gjort 16 av målen. Vi saknar lite spetsspelare framåt. Vi skapar chanser, men har inte lyckats sätta dit de.

 

För att förstärka offensiven lånade man under sommarfönstret in anfallaren Izuchukwu Emeth från Mjällby AIF. Hans första mål kom i senaste matchen mot ÖIS.

 

När Brage tog emot Varberg på Domnarvsvallen i början av juni blev det 1-0 efter mål av Marcus Astvald i 71:a matchminuten.
-Jag kommer ihåg det var väldigt snålt med målchanser. Vi hade ett rent friläge precis innan paus och ska runda målvakten men misslyckas med det. I stället gör Astvald sedvanligt en väldigt hög individuell prestation med ett instick och får tillbaka den och gör mål från tjugo meter. Det var det som skilde oss åt. Annars var det en väldigt tight tillställning, med inte många chanser, säger Joakim Persson.

 

Varbergstränaren har imponerats över Brages säsong som nykomlingar.
-I stora delar av säsongen har de varit stabila bakåt och väldigt kreativa framåt. Det är framförallt Sellin (Robbin) och Astvald (Marcus) och han som kom in i höstas Kouakou (Christian). Lämnar man de för mycket utrymme är de väldigt duktiga att utnyttja det. Det är ett lag som vill äga bollen och styra matcherna så ofta det går.
Har de några svagheter?
-Det är väl som hos oss själva att de är lite ojämna i perioder. När de är bra är de det ofta i perioder på fyra fem matcher, och när de är sämre har de inte tagit så många poäng på ett par omgångar. Det speglar väl också vår säsong, även om de givetvis har haft bra perioder tidigare av säsongen och som gjort de kommit iväg på ett bra sätt.

 

Brages senaste match på gräs var mot Halmstad BK på Örjans Vall i söndags. Nu väntar på nytt match på gräs.
Hur ser Påskbergsvallen ut?
-Det är jättedåligt, skämtar Joakim Persson.
-Nej då, de ser bra ut. Om det inte händer något väderleksmässigt så ska det vara bra möjligheter att spela bra fotboll på måndag.

 

Att matchen har större betydelse för Varberg än Brage ser han inte bara som en fördel.
-Det är lite lurigt. De har inte så mycket att spela för då de har en bra position med tanke på att de är nykomlingar och har gjort en jättefin säsong. De kan spela ganska avslappnat och egentligen bara bygga vidare till nästa säsong. På så sätt är det lurigt, kontra möta ett lag som är i desperat behov av poäng. Det är alltid svårt att möta lag som är lite färdiga för säsongen, säger Joakim Persson.

 

Efter mötet mot Brage avslutar Varberg med bortamatch på Olympia mot Helsingborgs IF. Han hoppas laget på måndag kan revanschera sig från senaste insatsen mot Örgryte.
-Vi gjorde en mindre bra prestation mot ÖIS. Men vi har inte gjort två dåliga insatser i rad, så jag förväntar mig en bra prestation. Förhoppningsvis ska det räcka långt mot Brage på hemmaplan. Vår vilja borde vara lite större än Brages.

 

Varberg har en del skavanker i truppen, där fem sex spelare tidigare i veckan var osäkra.
-Men jag utgår från att de flesta kan vara med på söndagens träning.

 

Klart är dock att man får klara sig utan mittfältarna Erik Zetterberg och Axel Olsson som är långtidsskadade.

 

/Olov Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.