Nyheter Vinst hemma på Vallen inför vår publik 2021-06-05 Vinst hemma på Vallen inför vår publik
2021-06-05   Skrivet av:

Det var första matchen inför 500 tillåtna åskådare sedan pandemin restriktionerna lättades och lördagseftermiddagen blev inte minst en publikmässig höjdare. Sedan blev det inte sämre att vi i en jämn tillställning besegrade AFC Eskilstuna med 1-0 (0-0).

Matchens enda mål kom i början av andra halvlek, när en AFC spelare var sist på bollen efter Niklas Söderbergs hörna. Brage lyckades sedan hålla ledningen, även om det var många trötta ben i slutet.

 

– De lyckades ta sig till omklädningsrummet, men det var inte så mycket mer, säger IKB:s assisterande tränare Mikael Eklund efter matchen, som spelades i högsommarvärme.

 

Brage kom med den förändringen sedan Västerås matchen, att Bjarni Mark Antonsson var tillbaka efter sin varningsavstängning. I och med att en sjuk Pontus Hindrikes inte kunde medverka, tog Moses Makasi hand om en av ytterback platserna.

 

Inledningsvis kände lagen på varandra i matchstarten, och det var ett ställningskrig. I den gassande solen, var tempot inledningsvis lågt. Båda lagen skapade under matchens första sju minuter varsin hörna. Bortalagets Abdelkarim Mammar Choucahe skapade oro i Brages straffområde efter en soloprestation, men avslutet fastnade på Moses Makasi, som var en fyra i hemmalagets för dagen ramstarka fyrbacklinje.

 

Efter en trevande öppning från båda sidorna, blev spelet så småningom mer händelserikt. Ashley Mark Coffey fick ett gyllene läge i straffområdet på en lös boll, men avslutet gick högt över ribban hos Adrian Engdahl. I en jämn halvlek så blixtrade kvicksilvret Noa Williams till flera gånger. Först efter 19 minuter dribblade han sig fram och fick från vänster position ett skottläge, men bollen smet strax utanför den bortre stolpen hos Joshua Wicks.

 

– Jag försökte få bollen över hans ben på bortre, men det gick precis utanför, och jag kunde också ha passat Robbin (Sellin) säger Noa Williams som under första halvlek löpte mycket på sin vänsterkant.

 

Bortalaget saknade de heta målchanserna, medans hemmalaget som hade tre-fyra riktigt bra lägen.

 

Niklas Söderberg som gjort mål i de två senaste matcherna, fick chansen efter 25 minuter efter AFC slarv i eget straffområdet, men avslutet gick tyvärr över. Mikael Eklund säger att det var betydelsefullt att man fick till en del långa anfall.

 

– Det är alltid viktigt att behålla bollen på offensiv planhalva, och kunna bygga vidare därifrån.

 

I slutminuterna av halvleken var det Noa Williams som hade två ypperliga möjligheter att spräcka nollan. I det första läget trodde man att han höll i bollen för länge och det hela skulle rinna ut i sanden, men han blixtrade till och tog sig in i straffområdet och fick iväg ett avslut som Wicks i bortamålet parerade. Dessutom ett par minuter före halvtidsvilan, efter det att Niklas Söderberg stått för ett ”hästjobb” och två gånger vunnit tillbaka bollen, fick Brages #24 iväg ett skott från nära håll som blev resultatlöst.

 

-Det är några lägen, där jag själv gör det bra, och några lägen där jag själv blev uppsatt bra, som jag ska göra mål på. Det är något jag verkligen får jobba på att bli mer effektiv, för jag tar mig själv till många chanser. För att jag ska ta nästa steg, och få mer eko genom mina prestationer, så måste jag göra poäng och bli mer effektiv, säger Williams, som för första gången i sin unga karriär fick känna på att spela inför en större publik.

 

-Det var fantastiskt. Jag har egentligen aldrig spelat inför publik, då mitt första seniorår var förra året. Det var en enorm boost, och jag vill tacka alla som kom och kollade matchen. Sedan är det i alla fall för mig att man höjer sig med mycket publik, och får självförtroende.

 

Bragetränaren Mikael Eklund, tyckte lagets första 45 minuter hade en del i övrigt att önska, och att oavgjort kändes logiskt.

 

– Generellt var vår första halvlek inte någon av våra bättre. Det vart ett lite annat utfall än vad vi pratat och jobbat på. Vi pratade igenom det i paus, och ingen var nöjd över vår prestation och vårt kollektiva försvarsspel. 0-0 var ändå okej, säger Mikael Eklund.

 

Den andra halvleken inledde hemmalaget avvaktande, och det såg ut som man hade tappat lite av sitt ”spring” i benen. Därför kändes det viktigt att man tog ledningen med 1-0. En vänsterhörna slagen av Niklas Söderberg hamnade i straffområdet där målvakten Joshua Wicks tappade bollen, och sedan letade sig bollen i kalabaliken i straffområdet i nät, till Bragespelarnas jubel.

 

– Det var ett skitmål. Jag har bara sett det en gång, och ser att det är duell, och bollen skulle bara in. Jag tar det målet alla dagar i veckan, säger Mikael Eklund.

 

AFC jagade en kvittering efter målet, men Brage försvarade sig väl, och inställningen gick inte att klaga på hos de grönvita.

 

Lukas Hiltunen som tidigt på säsongen fått se matcherna från bänken, fick nu för andra matchen i följd spela från start.

 

-Det har varit riktigt jobbigt sitta på sidan om, och sett laget förlora och inte fått spela. Man vill vara på plan och hjälpa till. Det var riktigt jobbigt i värmen, men jag tycker vi i slutändan hanterade värmen bäst, och det är därför vi vinner. Det är riktigt skönt att ta tre poäng efter att vi tappat i slutsekunderna mot VSK. Jag tycker vi i de senaste två matcherna haft ett bra försvarsinsatser och inte släppt till så mycket. Sedan som försvarare är man alltid nöjd med hålla nollan. Men det är tre poäng som ska hem, det är det som är huvudsaken.

 

Hur var det att höra tillrop från publiken?

 

– Fantastiskt. 500 personer mot ingenting är en stor skillnad. Det var en fantastisk atmosfär. Nu ska vi ha en trevlig lördag och njuta av den, och sen gäller det att återhämta sig inför Landskrona.

 

Alexander Ahl Holmström som gjorde ett hat trick senast för AFC, var nära att få en bra träff med skallen efter Albin Linnérs inlägg, men bollen var några centimeter för hög för att leta sig mot mål.

 

AFC som haft det tufft på bortaplan, gjorde en okej insats, men saknade udden för dagen. Brage saknade förvisso inte heller chanser att utöka ledningen, då både Robbin Sellin efter en egen raid fick iväg ett skapligt avslut. I den 87:e minuten hade sedan inhopparna Anton Lundin och Seth Kanteh Hellberg ett bra anfall, där Hellberg fick iväg ett avslut som Joshua Wicks räddade nere vid stolproten.

 

Trots två minuters vätskepaus, blev det till fem minuters tillägg. Adrian Engdahl plockade ner allt, när bortalaget försökte med en forcering. Men Brage redde ut anstormningen. Så klart extra roligt då det var längesedan sedan publik fick närvara.

 

– Det var mycket kamp och vi spelade uppoffrande. 1-0 är en skör ledning. Men idag blev vi inte baktunga som mot VSK. AFC måttar bollar, men idag håller vi upp spelet, tyckte Mikael Eklund.

 

Också Noa Williams menade att IKB stod för en heroisk kämpamatch och som till sist kunde stå som segrare.

 

– AFC tryckte på, på slutet, men vi hade ändå kontroll. Vi visste att vi måste ha koll på poängen, och som seniorspelare vet du hur du måste stänga matcher. Alla lägger ner ett stort jobb. Avbytarna, de från start och alla ledare, allt.

 

Hur var det att fira med SERIK fans efter matchen?

 

– De är fantastiska fans så det var en rolig upplevelse. Jag hoppas de kommer och stöttar oss i fortsättningen.

 

I och med vinsten är nu den förlustfria sviten uppe i tre matcher. I nästa omgång ställs IK Brage mot Landskrona BoIS på bortaplan. Den matchen spelas lördagen den 12 juni kl 15:00.

 

Text: Per Lindgren.

Foto Toppbild: Henrik Hansson


Lämna kommentarer

IK Brage-AFC Eskilstuna

IK Brage-AFC Eskilstuna 1-0 (0-0)

Mål: 1-0 (58) självmål.

Varningar: IKB: Nathan Mavila, Alexander Zetterström, Lukas Hiltunen  AFC: Kazuki Takahashi, Chidi Dauda Omeje, Jesper Manns.

Domare: Martin Strömbergsson

Publik: 486 (Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen)

 

IK Brage (4-4-2): Adrian Engdahl-Moses Makasi, Mattias Liljestrand, Alexander Zetterström, Lukas Hiltunen-Robbin Sellin (Alexander Johansson, 79), Adil Titi (Seth Kanteh Hellberg, 72), Bjarni Mark Antonsson, Noa Williams (Anton Lundin, 72)-Niklas Söderberg (Oscar Lundin, 79)-Leonard Pllana (Nathan Mavila, 90). Ersättare: Viktor Frodig.

 

AFC Eskilstuna (3-4-3): Joshua Wicks-Abdelkarim Mammar Chaouche, Rasmus Wikström, Tim Hartzell-York Rafael(Viktor Götesson, 68), Ibrahim Blati Toure, Kazuki Takahashi (Lawson Sabah, 82), Jesper Manns(Victor Fors,75)-Alexander Ahl Holmström, Ashley Mark Coffey (Chidi Dauda Omeje, 68), Alin Linnér(André Alsanati, 68). Ersättare: Nick Wolters, Aliyu Yakubu.sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.