Nyheter 2018-08-21 Vinst i Gävledala-derbyt Vinst i Gävledala-derbyt
2018-08-21   Skrivet av:

IK Brage hänger sig kvar i toppstriden, efter att på måndagskvällen besegrat Gefle IF FF med 0-2 (0-1) på Gavlevallen.

Efter matchen var det en glad Klebér Saarenpää, tränare i Brage, som efter tre matcher utan vinst, fick smaka på segerns sötma igen.

-Vi är självklart nöjda med att studsat tillbaka efter en mindre bra prestation senast. Skönt att visa att vi inte tappat takterna efter det vi jobbat med, och att vi visar ett stort tålamod.

 

Brage som i de senaste matcherna hamnat i underläge, kunde äntligen vara det lag som öppnade målskyttet. Det var nyförvärvet Christian Kouakou som redan efter dryga tio minuter gjorde 0-1. När sedan Brage i upptakten av andra utökade till 0-2, genom Marcus Astvald, låg vägen öppen för IKB:s första vinst, sedan bortamatchen mot Värnamo inför sommarvilan.

 

Gefle som kämpar för nytt kontrakt, fick avsluta matchens sista halvtimme, med en man mindre, efter Jesper Florén fått rött kort.

 

Sedan förra matchen hade Brage gjort två ändringar i startelvan. Med från start var Oscar Lundin och Kristian Andersen.

 

Brage öppnade matchen starkt och började direkt sätta press på Gefles backar.

 

Efter elva minuter kunde Brage ta ledningen med 0-1, när Christian Kouakou elegant förvaltade Kristian Andersens framspelning, och kyligt satte bollen bakom August Strömberg.

-Det är han (Kristian Andersen) som ska ha äran för målet, säger Kouakou som i sin tredje match för Brage, gjorde sitt första mål.

-Jag tycker att våra backar spelade stabilt tillsammans med vår målvakt, säger den 23-årige anfallaren, som menade att det var viktiga tre poäng.

 

Gefles taktik var att ta sig fram på kanterna och mata inlägg in i straffområdet. Brage vann dock höjdbollarna, och Mattias Liljestrand var kung i straffområdet, tillsammans med mittbackskollegan Alexander Zetterström.

 

Oscar Lundin jobbade stenhårt och vann några tuffa dueller på mittfältet. Men det var Gefle som började ta över spelet, när man ofta erövrade bollen. Brage lyckades dock freda sig på ett bra sätt, och GIF kom inte närmare, typiskt ett bottenlag, än några halvchanser.

-Det blev en tuff matchbild. Vi spelade bra både i anfalls-, och försvarsspelet utan att gräva fram heta chanser fram till paus, menade GIF-tränaren Markus Bengtsson.

 

Efter halvtimmen hade Marcus Astvald och Robbin Sellin ett växelspel, som slutade med att IKB:s #7 fick bollen för långt ifrån sig framför Gefle keepern. Marcus Astvald som spelade på topp provade i den 34:e minuten med ett chansskott, som gick utanför.

 

Med dryga fem minuter kvar av första halvleken tvingades Robbin Sellin bäras ut på bår, med en befarad allvarlig stukning på foten, efter att ha landat illa i en närkamp. In kom nye Joseph Ceesay som tog platsen höger på mittfältet. Gefle tog vara på tillfället och tog sig fram några gånger just på den kanten, innan Ceesay blev varm i kläderna. Hemmalaget, som hade sin bästa period i matchen, pressade tillbaka Brage sista fem minuterna, men både Kristian Andersen och Christian Kouakou jobbade hemåt och täckte bland annat skott från Isaac Shaze.

 

I den 47:e matchminuten kunde Brages Marcus Astvald på straff utöka ledningen till 0-2. Straffen föregicks av att Anton Lundin spelade fram bollen till Christian Kouakou, som ojust trycktes ner av Jesper Björkman.

-Det är en solklar straff. Han trycker mig i ryggen och jag tappade balansen, säger Kouakou som tillhörde en av Brages främsta spelare.

 

I och med målet märktes tydligt att många spelare i Gefle fick gamnacke. Som ytterligare salt i såret, utvisades hemmalagets Jesper Florén efter att ha kapat Joseph Ceesay i mittcirkeln, efter 63 minuter.

-Då går luften ur oss, men jag tycker vi biter ifrån oss och jobbar stenhårt i alla delar av spelet, säger Markus Bengtsson.

 

Joseph Ceesay spelade upp sig i andra halvlek och var spelsugen och visade bra intentioner, med främst sin snabbhet. Även byttes André Kamp in i andra halvlek. Tillsammans med Kristian Andersen, så har alla nya spelare redan gjort avtryck i grönvitt.

-Det är bra killar som har kommit in i fattat galoppen, säger Klebér Saarenpää, som känner sig väldigt nöjd med alla nyförvärv.

 

-Det gick bra när jag kom in. Jag skulle spela som en ”sexa”, och vi skulle spela av matchen. Vi gör det skitbra. Det är gott att ta tre poäng och ta det vidare till nästa match. Jag tycker vi tar oss framåt, och rullar bollen. Vi skulle kunna ha gjort fyra mål till idag, så jag tycker att vi är det bättre laget på alla sätt idag, säger Österlövsgrabben André Kamp.

 

Om du ser på tabelläget, ni ligger sexa, vad ska vi ha för förväntningar?

-Jag tycker vi ska fortsätta spela som vi gör och ta en match i taget. Sedan får vi se vad det leder. Tar vi oss närmare kvalplatsen uppåt, så är det fantastiskt, säger 20-åringen, som inte vågar hoppas på spel från start i någon av de kommande matcherna:

-Jag vet inte om det blir så. Det är Klebér som tar ut laget. Jag hoppas få spela, och att vi vinner.

 

Ett par minuter efter utvisningen, fick Anton Lundin chansen att punktera matchen, men avslutet rakt framför mål, avvärjdes av August Strömberg. Ett lika solklart läge uppenbarades sju minuter senare, i den 72:a minuten när Lundins skott avvärjdes av hemmakeepern, som räddade Gefle från en större förlust.

-Jag tycker att första halvlek är jämn, och de får ett slumpaktigt första mål som kommer från ingenstans. Sedan tycker jag att vi är lite bättre i slutet av första. Det blir tungt med 0-2. Sedan måste vi chansa och gå för det, säger August Strömberg som hoppas på poäng mot Helsingborg i nästa omgång.

-Vi har gjort det bra mot de bra lagen i serien. Vi har allt att vinna. Det är bara bita ihop och komma igen, och göra det bättre mot HIF, säger Strömberg.

 

Också hann Christian Kouakou bränna ett friläge, när Brage fick stora ytor framåt i sina omställningar.

-Jag är extremt glad att vi kan hålla nollan, det var längesedan, säger Klebér Saarenpää, som för övrigt i andra halvlek visades upp på läktaren.

 

Nästa seriematch är på söndag hemma mot Landskrona. Men innan dess, på torsdag, är det cupmatch mot Västerås på bortaplan.

-Det kommer att bli en tuff match. Vi vill spela i cupen i vinter. Båda lagen känner varandra bra sedan tidigare, säger Christian Kouakou, som siktar på spel på torsdag.

 

/Per Lindgren


Lämna kommentarer

Gefle IF - IK Brage

Gefle IF FF-IK Brage 0-2 (0-1)

Målen: 0-1 (11) Christian Kouakou, 0-2 (47) Marcus Astvald, straff.

Varningar: Gefle: Jonas Lannto, Anton Kralj, Jacob Ortmark, Yassin Housni Brage:Oscar Lundin.

Utvisning, Gefle: Jesper Florén (63)

Domare: Johan Krantz. Assisterande domare: Medud Kahrimanovic, Julia Magnusson.

Publik: 1.579 (Gavlevallen).

 

Gefle IF (4-5-1): August Strömberg, Anton Krajl, Jesper Björkman, Samuel Gussman, Jesper Florén-Piotr Johansson (Sebastian Sandlund, 90), Jacob Ortmark, Jonas Lantto, Isaac Shazen(Netan Sansara, 82), Adam Bergmark Wiberg-Admir Bajrovic (Yassin Housini, 70).

Ersättare: Erik Törnros, Fitim Kastrati, Viktor Frodig, Melvin Mårtensson Alemvid.

 

IK Brage (4-2-3-1): Peter Rosendal-Benjamin Hjertstrand, Mattias Liljestrand,Alexander Zetterström, Pontus Hindrikes Bergström-Lundin, Kristian Andersen (André Kamp, 77)-Robbin Sellin (Joseph Ceesay, 40), Marcus Astvald-Anton Lundin-Christian Koukou (Carlos Garcia, 84).

Ersättare: Oliver Bergman, Viktor Bergh, Pontus Jonsson.

 

 

 sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.