Nyheter 2017-06-18 Vinst mot Assyriska FF Vinst mot Assyriska FF
2017-06-18   Skrivet av:

Lördagens möte mellan IK Brage och Assyriska FF slutade 4-2 (1-1).  Gästande Assyriska chockade den stora publiken (1355) med att ta ledningen med 0-1 i den första halvleken. Brage kunde genom ett sent kvitteringsmål från Erik Nilsson, gå till pausvila med 1-1. På dryga 20 minuter i andra halvleken avgjorde hemmalaget matchen när man drog ifrån till 4-1, innan Assyriska reducerade till 4-2.

-Det hackade lite i första halvlek. Men i den andra halvleken visade vi att vi är det klart starkaste laget, säger Johan Persson, assisterande tränare i Brage.

 

Brage utökade försprånget till jagande tvåan Västerås, till sju poäng, då matchen Sollentuna-Västerås slutade 0-0.

 

Alexander Zetterström, som var varningsavstängd saknades i truppen. Det medförde att Benjamin Hjertstrand fick spela mittback tillsammans med Carlos Garcia.

 

Säsongen 2013 åkte Brage med dunder och brak ur Superettan. Det var också den säsongen som man senast mötte Assyriska. Hemmamötet slutade 1-1, medan resultatet på Södertälje Arena blev 3-2. Med i laget då fanns bland annat Stefan Lindmark. Brages # 23 slet sin vana trogen rejält på Brages mittfält.

-Jag har svaga minnen av den matchen. Jag tycker att Assyriska kan vara riviga och jobbiga att möta. De är bra när de har en bra dag och vill spela fotboll. Men annars kan det sätta käppar i hjulet för dem, och då gynnar det oss, säger Lindmark.

 

Assyriska ramlade i höstas ur Superettan efter att ha spelat där nio raka säsonger. Så sent som 2005 spelade laget dessutom i Allsvenskan.

Lagets målvakt Davor Blazevic säger att laget har målsättningen att ta sig tillbaka till Superettan redan i år.

-Assyriska leder Superettans maratontabell. De ska vara ett elitlag, men vi har ingen uttalad målsättning att gå upp i år.

 

IK Brage öppnade matchen ganska piggt och med aggressivitet, trots detta lyckades man inte skapa något märkvärdigt initialt i matchen.

 

Efter sju minuter jobbade Stefan Ilic till sig en hörna, som hittade fram till Johan Eklund panna, vars avslut gick till en ny hörna. Den slogs från vänster av Simon Stenberg, och Isa Demir kunde rädda på mållinjen efter det att målvakten Davor Blazevic missbedömt bollbanan.

 

Matchens första kvalificerade målchans kom efter tio minuter. Memo Elalmis inspel från vänster nådde Stefan Ilic, som direktsköt, men fick se skottet gå utanför.

 

Assyriska som kom till matchen obesegrade i de sex senaste omgångarna, visade i perioder upp ett bra passningsspel. Ofta togs dock passningarna och inläggen om hand utav IKB:s försvar.

 

När Johan Eklund just rests sig efter en närkamp, så lyfte Stenberg in ett av sina patenterade inlägg, och planens kortaste spelare Memocan Elalmis nådde bollen, men fick se sitt avslut missa målet, efter kvartens spel. ”Memo” Elamis som saknats de senaste omgångarna, visade sig vara på härligt spelhumör. Så länge han orkade.

 

Idrotten är inte alltid logisk. Därför kom det som en överraskning när Assyriska halvvägs in i halvleken tog ledningen med 0-1. Efter det att Brage inte lyckats i sitt försvarsarbete, letade sig bollen ut till Love Reuterswärd utanför straffområdet, som mycket kyligt lobbsköt bollen över Peter Rosendal.

-Det är ett tufft läge att komma i underläge. Det är första gången i år som vi gör det, och vi visste inte hur vi skulle reagera på det, säger Johan Persson.

 

Stefan Lindmark tycker att man tummade en del på matchplanen under delar av matchen.

-Vi hade en tydlig matchplan som vi förvisso inte fullföljer till punkt och pricka i början. Jag tycker ändå vi lyckas behålla kylan trots 1-0 underläge så tidigt. Vi maler ner dem till slut, och visar bra moral. Vi har visat att vi har bra defensiv i tidigare matcher också. Målet de får, är deras enda läge i första, och det var ett missförstånd. Det är ganska positivt defensivt idag, förutom målet.

 

Brage repade sig snabbt efter baklängesmålet, och var fortsatt det lag som hade ett spel- och bollövertag. Assyriskas Love Reuterswärd, kunde ha blivit två målskytt, när han i den 37:e minuten tog sig in i straffområdet, och sköt ett skott som Peter Rosendal kunde parera. När Brage såg ut att tröttna, kom i den 43:e minuten kvitteringen till 1-1. Stefan Ilic kunde från några meter in på offensiv planhalva, hålla i bollen och ta sig in i straffområdet och passa snett inåt bakåt till Erik Nilsson som med kraft dundrade in bollen bakom Davor Blazevic, som inte kunde hålla bollen.

 

Assyriska-målvakten som har 18 Allsvenska matcher på meritlistan med Brommapojkarna, anslöt till AFF till säsongen, efter närmast spelat med AFC United.

-Det var rättvist med ett oavgjort resultat, de hade inte så mycket. Jag tycker att vi är nog så bra, om inte bättre än hemmalaget under första. De är starka första 15-20 minuterna som ett hemmalag förväntas vara, speciellt på hemmaplan. Målet vi gjorde kommer inte ologiskt, även om det var billigt för Brage. Tar man ledningen med 1-0 på bortaplan mot serieledarna, då hoppas man på poäng, säger Davor Blazevic.

 

Inledningen av andra halvleken blev rena rama vilda västern, med öppna försvar. Ändå satt Johan Persson lugn i båten inför andra.

-Vi var samlade och fokuserade i paus vad som behövdes göras. Jag var faktiskt aldrig orolig.

 

Redan efter ett par minuters spel kom 2-1 genom Johan Eklund, som med en lös nick placerade in bollen invid stolpen, på Anton Lundins inlägg. I anfallet efter var det nära hemmamål igen, när Anton Lundin och Memocan Elalmis kom i en två mot en situation, där Isa Demir blev räddade ängel, och slog bort bollen.

 

Strax efter, i den 52:e minuten halkade Pontus Hindrikes vid mittlinjen, och Sebastian Holmqvist fick fritt fram, och drog Peter Rosendal, men med öppet mål, gick bollen i stolpen. Lyckas man inte göra mål på sådana lägen, blir det svårt att vinna matcher.

-Jag hade svårt att se situationen då jag var längst bort. Han gör allting rätt, sedan är det otur att han sätter den i stolpen. Hade det blivit mål kunde det ha blivit en annan matchbild, säger Davor Blazevic.

 

Peter Rosendal kom fel i några situationer, men för ett lag med flyt, behövde ”Rosen” inte vittja nätet.

 

Kort därefter var Anton Lundin nära att tråckla sig igenom till ett avslut. Anton Lundin som inte riktigt var vän med bollen under första halvleken, spelade desto bättre efter paus.

-Jag vill inte gå in på någon spelare. Men i andra jobbar vi stenhårt för varandra, och det är ganska positivt. Vi får väldigt bra mål, och Anton (Lundin) får in bollen till Johan (Eklund) som gör mål på den. När vi är i ledningen är vi jobbiga att ha att göra med, säger Johan Persson.

 

Brage visade efter paus varför man är serieledare. Om anfallsspelet i första halvlek stundtals gick på kryckor, kunde man efter paus spela ut rejält.

-Jag tycker att vi höjer oss lite i andra, och de slarvar i defensiven. De är inte så lojala och det blir avgörande till slut. Sedan har vi spetskvalitet i Anton (Lundin) och (Stefan) Ilic, och sedan får (Johan) Eklund knoppa in en, säger Stefan Lindmark som tyckte det var en tuff match i värmen.

-Det var mustigt och krafterna tröt. Speciellt eftersom det var ett så böljande spel.

 

Inbytte Gustav Sundström behövde bara sju minuter på sig, innan han nickade in en hörna slagen av Simon Stenberg, fram till 3-1. Målet gjorde att Brage kunde spela ut, och Anton Lundin krönte sin magnifika andra halvlek, när han på egen hand fick sätta 4-1 från boxen, med tjugo ordinarie minuter kvar.

 

Assyriska gjorde en bra avslutning av matchen och förutom ett reduceringsmål av Sebastian Holmqvist 4-2 i den 75:e minuten skapade man en del lägen framför Peter Rosendal.

-De hade en del halvchanser. De har lite mer boll än vi. Sett till vårt omställningsspel och deras bollinnehav, är slutresultatet rättvist sett till både mål och prestation, menar Johan Persson.

 

Davor Blazevic kände till Brages starka huvudspel, och menar att han kanske skulle ha tagit något av målen.

-Vi hade koll på Johan Eklund är bra i luften. Ettan skulle jag kanske ha tagit. Jag får sätta mig ner och kolla videon efter matchen. Vi har haft en bra trend med sex matcher utan förlust. Vi vet att vi är ett bra fotbollslag. Det här var en plump i protokollet. Vi får slicka såren och försöka bygga upp en ny segerlös (!) svit fram till uppehållet, säger Davor Blazevic.

 

Stefan Lindmark vill också lyfta fram publiken som kommer och stöttar laget.

-Vi har genomgående haft bra stöd sedan säsongsstarten. Jag hoppas det fortsätter, för det betyder väldigt mycket, säger Lindmark som inte vet om han får spela nästa match, seriefinalen borta mot Västerås.

-Svårt att säga, det får du fråga Bengt och Johan om. Jag gör bara mitt bästa.

 

/Per Lindgren


Lämna kommentarer

IK Brage-Assyriska FF 4-2 (1-1)

Målen: 0-1 Love Reuterswärd (24), 1-1 Erik Nilsson (43), 2-1 Johan Eklund (47), 3-1 Gustav Sundström (67), 4-1 Anton Lundin (70), 4-2 Sebastian Holmqvist (75)

Varningar: Brage: Stefan Lindmark, Pontus Hindrikes Assyriska: Daniel Stenson, Andreas Haddad, Isa Demir.

Domare: Kastriot Gerxhaliu, Skara.

Publik: 1.355.

 

IK Brage på Domnarvsvallen (4-2-3-1): Peter Rosendal-Pontus Hindrikes, Carlos Garcia (Gustav Sundström, 60), Benjamin Hjertstrand, Simon Stenberg-Memocan Elalmis (Viktor Bergh, 86), Stefan Lindmark, Erik Nilsson (Rasmus Lindgren, 79), Stefan Ilic, Anton Lundin-Johan Eklund.

Ersättare: Erik Johansson, Jesper Åman, Linus Zetterström, Erik Larsson. • sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Svenska Spel C More TV4 Volkswagen Select NeH SSAB NRC Group
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2018 IK Brage.