Nyheter 2018-06-26 Vinst mot Halmstads BK Vinst mot Halmstads BK
2018-06-26   Skrivet av:

De som trotsade TV-soffan och VM fotbollen, och istället valde att besöka Domnarvsvallen, ångrade sig säkert inte. I en mycket underhållande match blev det seger för IK Brage med 3-2 (2-2) mot Halmstad BK. En av många glada Brage spelare och ledare eftermatchen, var hemmatränaren Klebér Saarenpää.

-Det är en fantastisk skön känsla att vinna. Vi möter en bra motståndare, som ligger i fas och har medvind. Vi får ta tre poäng på hemmaplan, så det är fantastiskt skönt.

 

Segern betyder inget placeringsmässigt, för Brage ligger kvar på sjätte plats. Poängmässigt har man bara tre poäng upp till Halmstad på tredje plats.

 

Efter det att Brage fick bästa tänkbara start med ett tidigt ledningsmål, 1-0, blev det sedan en målexplosion med tre mål inom sju minuter fram till 2-2, och då hade det inte ens spelats en halvtimme av matchen.

 

Halmstad som kom till matchen obesegrade i de tio senaste omgångarna, fick spela hela andra halvleken med en man mindre, efter det att Marcus Klingenberg Mathisen dragit på sig två gula kort. Något som i slutändan blev kostsamt för hallänningarna. För i andra halvlek kunde Robbin Sellin göra 3-2.

-Vi var tvungna att ställa om, och vi ändrade på mittfältet, för att försöka hitta stabilitet. Vi visste att vi inte skulle få samma djupledshot. Brage hotade väldigt mycket centralt. De började hitta spelvändingar när de såg att vi inte hade dubbla kantspelare, säger Igor Krulj, tränare i Halmstad, om spelet efter det fått spela med tio man.

 

Brage kom med samma startelva som senast mot Landskrona. Enda förändringen var att Mihlali Mayambela var tillbaka i truppen, och fick en plats på bänken.

 

Marcus Astvald, framspelad av Robbin Sellin, gav hemmalaget bästa tänkbara start när han enkelt rann igenom Halmstads mittbackar, och avslutade likt en skyttekung, med ett placera bollen nära krysset, fram till hemmaledning 1-0. ”Mackans” tredje mål för säsongen. Då hade det bara spelats 1.11.

-Det var en slumpboll, som deras försvarare missade. Jag gick på ett tillslag och bollen gick över målvakten. Det var skönt att få ett tidigt mål, och sätta prägel på matchen, säger Brages #9.

 

Efter målet tog lagen ut varandra, och anfallsförsöken blev bara till ”nära” lägen.

-Det var en drömstart för oss. Det gällde att ställa om och inte bli för passiva och tappa initiativet, säger Klebér Saarenpää efter 1-0.

 

Halmstad var det lag som efter en kvart började spela sig fram till halvchanser. Först hade Höskuldur Gunnlaugsson ett vasst läge. Ett par minuter senare, i matchminut 20, kom 1-1 efter att Kosuke Konshita visade sin spänst i straffområdet, och nickade bollen utom räckhåll för Peter Rosendal. När Halmstad tre minuter senare tog ledningen med 1-2 genom Marcus Klingenberg Mathisen var det HBK som plötsligt var i förarsätet. Målet kom efter det att Halmstad på ett effektiv sätt rullat upp Brages försvar. Psykologiskt viktigt var det då när Brages Anton Lundin, ganska omgående, i den 27:e minuten, ombesörjde kvitteringen till 2-2, efter blivit framspelad av Simon Alexandersson. Ett mål som Igor Krulj menade var närapå en bjudning:

-Det målet var lite som vårat 2-1 mål.

 

Målet gav Brage mer energi, och man spelade riktigt bra. Längst fram jobbade Simon Alexandersson och Marcus Astvald kopiöst, och duon var ett par gånger nära ta sig fram till bra chanser.

-Jag tycker att vi hittade varandra bra idag, och jag hoppas det fortsätter så, säger Marcus Astvald.

 

Halmstads tremannaanfall, med Tryggvi Hrfan Harlaldsson, Kosuke Konishita och Höskuldur Gunnlaugsson, sysselsatte Brages backlinje, som dock spelmässigt gjorde det mesta rätt. Men inte alltid.

-Det böljade fram och tillbaka, och det var nog en rolig match för publiken ett se. Men jag gick in i halvtid jättemissnöjd, med den ”risk reward” spel vi har på egen planhalva. Vi gör extremt många misstag, och tar väl stora risker, och idag kostar det oss ett mål, säger Klebér Saarenpää.

 

En minut före halvtidsvilan var det färdigspelat för bortalagets Marcus Klingenberg Mathisen. Domaren Granit Maqedoncis gula kort, hann fort upp i luften innan han bytte det till ett rött, efter Halmstadsspelaren fällt Anton Lundin.

 

Med en man mindre försökte Halmstad vara noggranna vid fasta situationer. Laget förmådde dock inte vaska fram alltför många chanser i andra halvlek. Istället var det grönvitt som försökte ta till vara på sitt numerära överläge. Något som inte alltid är det enklaste, menar Marcus Astvald.

-Många tror att målen ska komma enkelt med en man mer. Men det är inte alltid lätt att få hål.

 

Simon Alexandersson hade ett tungt distans skott över. Robbin Sellin avlossade två avslut utanför straffområdet, inom ett par minuter, där det ena vållade HBK-keepern Malkolm Nilsson lite problem. IKB utnyttjade båda kanterna, men ett väl samlat Halmstad kunde försvara sig på ett bra sätt.

-Det gällde att hålla huvudet kallt. Det blev mycket fram och tillbaka och ett böljande spel, och en öppen match. Vi får ytor, och det gällde att vänta tills de gör något misstag. Sedan är det skönt att vi får göra mål på en omställning i spel tio mot tio, säger Saarenpää.

 

För matchens prestation stod Brages Anton Lundin, för. Efter ett Halmstadsskott tog han hand om bollen utanför eget straffområde och drev upp den ända till motståndarnas straffområde, och spelade fram till Robbin Sellin som satte bollen i nättaket fram till 3-2 efter 62 minuter.

-Det blir en rensning, och jag tar hand om andra bollen, och springer rakt fram. Robbin (Sellin) kommer bakom, och jag lägger den ut till honom.

 

Hur trött vart du efter den långa löpningen?

-Jag var jättetrött, jag hade haft en innan också. Men det var värt det, skrattar Anton, som tycker laget gjorde en bra bra match, speciellt i andra halvlek.

-Då spelade vi bra. Det var en del slarv i första, men det är skönt att vi vinner matchen. Jag tycker att vi kunde punkterat matchen, då vi i andra hade mycket chanser.

 

För efter målet bjöds Brage på två sylvassa möjligheter att avgöra. Med knappa tjugo minuter kvar fick först Simon Alexandersson ett öppet läge men missade målet. Kort därefter löpte Simon Stenberg fram på högerkanten, och passningen snett inåt bakåt hamnade hos Robbin Sellin som sköt i ribban.

 

Sista femton minuterna kom Halmstad fram i några bra anfall, och på stopptid blev det nästan panik i Brages försvar, när man skulle hålla undan.

-När vi inte sätter fyran, kommer ett läge där de kan göra 3-3, men det var skönt att kunna reda ut det till slut. Halmstad är duktiga framåt. Det här var en stark seger av oss. Nu får vi räkna oss som ett topplag, säger Marcus Astvald.

 

-Sista tjugo gör vi allt vi kan, för att få till en kvitteringschans. Vi vet att någon gång kommer lägena inne i straffområdet. ”Koske” (Kosuke Konishita) har ett läge som han måste få på mål. Men man vinner inte matcher om man släpper in tre mål på bortaplan. Vi gör två mål, och då ska vi gå hem med en seger. Vi släpper in tre mål, och då vinner man inte mot ett så bra hemmalag som Brage, summerar Halmstadbossen Igor Kralj.

 

Trots vinsten så menade Klebér Saarenpää, att man måste vara självkritisk.

-Vi gör många rätt idag, det är fantastisk med den kvalitet vi har, samtidigt med det gör vi mycket fel också, som vi kan skruva på för att komma vidare. Grabbarna ska vara oerhört glada och stolta.

 

Innan sommaruppehållet tar vid, väntar på lördag bortamatch mot IFK Värnamo.

-Nu gäller det att återhämta sig, och sedan lägga full fokus på matchen mot Värnamo, säger Anton Lundin.

 

Också Marcus Astvald blickar framåt mot våravslutningen

-Nu får vi räkna oss som ett topplag. Vi åker till Värnamo med självförtroende och hoppas ta fjärde raka vinsten.

 

/Per Lindgren

Foto:  PIC Agency Janne Nilson


Lämna kommentarer

IK Brage - Halmstads BK

IK Brage-Halmstads BK 3-2 (2-2)

Mål: 1-0 (2) Marcus Astvald, 1-1 (20) Kosuke Konshita, 1-2 (22) Marcus Klingenberg Mathisen, 2-2 (27) Anton Lundin, 3-2 (62) Robbin Sellin.

Varningar: Brage: Pontus Hindrikes Halmstad: Peter Larsson, Jesper Westerberg  Utvisad: Halmstad; Marcus Klingenberg Mathisen.

Domare: Granit Maqedonci, Göteborg.

Publik: 1.984.

 

IK Brage (4-4-2) Peter Rosendal-Pontus Hindrikes, Alexander Zetterström, Carlos Garcia (Jalid Kerkich Amar, 84), Simon Stensberg-Anton Lundin (Erik Nilsson, 75), Oscar Lundin(Mihlali Mayambela, 90), Benjamin Hjertstrand, Robbin Sellin-Marcus Astvald, Simon Alexandersson. Ersättare: Oliver Bergman, Viktor Berg, Samuel Aziz.

 

Halmstad BK (4-3-3) Malkolm Nilsson-Tomas Boekaye (Isac Harrysson, 88), Alexander Berndtsson, Peter Larsson, Jesper Westberg-Pontus Silver, Jonathan Svedberg, Marcus Klingenberg Mathisen-Tryggvi Hrfan Haraldsson (Oscar Petersson, 46), Kosuke Konshita, Höskuldur Gunnlausson (Johan Oremo, 68). Ersättare: Simon Andersson (mv), Rasmus Wiedesheim-Paul, Andreas Bengtsson. • sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Svenska Spel C More TV4 Volkswagen Select NeH SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2019 IK Brage.