Nyheter 2020-07-19 Vinst mot ÖIS på Domnarvsvallen Vinst mot ÖIS på Domnarvsvallen
2020-07-19   Skrivet av:

IK Brage tog sin första vinst på Domnarvsvallen denna säsong när man hemmabesgrade Örgryte IS med 3-2 (3-1).

-I femton minuter ser det ut som vi vill att det ska göra, får betalt och visar upp våra offensiva kvaliteter, säger Brages assisterande tränaren William Bergendahl kort efter slutsignalen.

 

Brage rivstartade matchen och hade gjort 3-0 under första kvarten. Det bäddade för lagets första hemmaseger för säsongen. Men Örgryte bjöd på tufft motstånd skulle det visa sig, men kom inte närmare än en 3-2-reducering med 25 minuter kvar. 

 

Brage hade gjort två förändringar i startelvan sedan senaste matchen mot AFC Eskilstuna.  Noa Williams fick chansen från start, och tillbaka efter sin varningsavstängning var Oscar Lundin. 

 

Förutsättningarna innan var att Brage hade två raka segrar i ryggen, medans ÖIS å sin sida kom till matchen med två nollpängare i rad.  

-Vi hade två olika scenarion som vi gick på, som vi sett på Örgryte. Vi vet att de pressar med tre spelare, vi skulle behålla vår fyrbackslinje, och spela utanför dem, och vända på spelet. Det lyckades vi med i femton minuter och får stora ytor att spela på, och får utdelning, säger William Bergendahl.

 

Ett piggt Brage fick alltså en smakstart på tillställningen när Seth Kanteh Hellberg i den fjärde matchminuten fick iväg ett skott som Örgryte keepern Fredrik Andersson var chanslös på, till 1-0.

 

Lukas Hiltunen hann sedan upp en boll som balanserade på kortlinjen, och hittade Leonard Pllana som nickade in 2-0. Efter en kort stunds konferens i domarteamet, godkändes målet. 

-Jag tror den var på rätt sida, det kändes som det. Man spelar till domaren blåser, säger ytterbacken Lukas Hiltunen, som menar att tre poäng var det viktigaste.

-Vi gör inte vår bästa match idag. Vi spelar bra första femton, sedan spelar vi inte bra, men krigar oss till tre poäng.

 

Bara tre minuter senare var det dags igen för hemmalaget att spä på ledningen när Kristian Andersen, assisterad av ”Leo” Pllana, från nära håll bredsidade in bollen, fram till en synes betryggande 3-0 ledning.

 

Örgryte hade trots det stora underläget, tre fyra avslut på mål och var spelmässigt med i matchen. 

-Vi gör ingen katastrofhalvlek, förutom första kvarten, säger Örgrytes inhoppare Calle Wede.

-Men Brage är effektiva och riktigt bra första femton. De har bra kvalitet i anfallen.

 

Örgryte försökte likt Brage med att spela bollen efter marken genom de olika lagdelarna.

 

Yttermittfältaren Bubacarr Jobe kunde omarkerad i straffområdet nicka in reducering till 3-1. Det betydde starten på en uppryckning för Örgryte som tog sig in i matchen efter den tunga starten. 

-Vi tappade rytmen när de får gör det där målet, säger William Bergendahl.

 

Lukas Hiltunen hade svårt att sätta fingret på varför man tappade mycket av sitt spel och släppte in Örgryte i matchen.

-Hade man vetat varför det blev så, så hade man gjort annorlunda. Vi borde trumma på och köra när det står 3-0. Vi får tänka på det till nästa match. Jag vet inte om vi blev nervösa eller vad som händer, för vi går ner oss rejält. Men vi vann tre poäng så det är perfekt, säger Hiltunen.

 

Noa Williams visade upp sin snabbhet vid några tillfällen. Efter 37 minuter tog Brages #24 sig förbi ÖIS-kaptenen Oliver Stanisic och sköt ett skott som tvingade Fredrik Andersson till en jätteräddning då han tippade bollen till en hörna.

 

Sett till första fyrtiofem minuterna hade Örgryte lika mycket boll som hemmalaget men skillnaden mellan lagen var effektiviteten och kvaliteten. 

 

Calle Wede menade att Brage bjöd in ÖIS i matchen efter chockstarten.

-De blir bekväma och vi kommer gratis in i matchen. Med tanke på starten kändes det ändå okay med 1-3 i baken i paus, menade Wede.

 

”Sällskapet” fortsatte i andra halvleken med ett litet bollövertag. Men Brage försvarade sig bra och höll gästerna på “utsidan”. 

-Vi visste att vi gick ned oss i slutet av första, så vi ville komma upp i nivå igen. Jag vet inte om vi gör det till fullo, men tre poäng fick vi i alla fall och det är det viktiga, säger Lukas Hiltunen som gjorde sin tredje raka match från start i backlinjen.

-Det känns bra. Man ska ljuga om man skulle säga något annat. Det är roligt att spela och extra roligt att vinna. Det är det det går ut på, att vinna, säger ytterbacken.

 

När inhopparen Samuel Ohlsson reducerade till 3-2 halvvägs in i halvleken, började en dramatiskt avslutning av matchen. Kort efter målet, fick inbytte Calle Wede iväg ett distansskott som träffade överliggaren hos Adrian Engdahl.

-Jag fick en bra träff och den dök, men tyvärr i ribban, säger Wede som gjorde ett piggt inhopp.

-Jag kommer in när vi får ytor. Jag tycker de inte var så bra i andra halvleken. Vi kom till några chanser i slutet, ribbskottet var närmast. Jag tycker vi var värda 3-3, säger Wede, som menar att man måste bli bättre i matcherna efter att man släppt in mål.

-Vi viker ner oss. Vi har gjort det tidigare och det är ett stort problem vi måste rätta till.

 

Örgryte fick luft under vingarna efter Ohlssons mål med knappa halvtimmen kvar och Brage sjönk längre ner med laget.

 

William Bergendahl tyckte att man något onödigt satte sig i den prekära situationen, men kunde glädjas man kunde ro ut anstormningen.

-Det blir ordentlig nerv sista femton minuterna när vi försöker döda matchen. Det handlar för oss från början om att inte sätta oss i den situationen med den starten vi får. Istället ville vi behålla vår intensitet. Det blir lite nervigt, men vi håller ut och är nöjda med det. Vi visar mental styrka, och våra spelare får springa väldigt mycket.

 

Den avslutande halvtimmen öppnade spelet upp sig i och med ÖIS satsade framåt. Det gav också chanser till snabba omställningar för Brage.

 

Både Bantu Mzwakali och Anton Lundin hade chansen att hitta rätt. Men några mer mål skulle det inte bli, i en match som blev oerhört nervös ända in till de sex stopptidsminuterna var över.

-Vi krigar för varandra och det tar vi med oss, avslutar William Bergendahl.

 

I nästa match väntar J-Södra på bortaplan. Den matchen spelas lördagen den 25 juli.

 

Text: Per Lindgren

Foto Toppbild: Henrik Hansson


Lämna kommentarer

IK Brage - Örgryte IS

IK BRAGE-ÖRGRYTE IS 3-2 (3-1)

Mål: 1-0 Seth Kanteh Hellberg (4), 2-0 Leonard Pllana (13), 3-0 Kristian Andersen (15), 3-1 Bubacarr Jobe (25), 3-2 Samuel Ohlsson (64).
Varningar – Brage:  Lukas Hiltunen, Oscar Lundin. Örgryte: Danny Ervik, Abdoul Razak, Samuel Ohlsson, Ailton Almeida, Karl-Johan Lindblad.
Domare: Andreas Dufva-Johansson. Assisterande domare: Conny Hugman, Anton Sjöberg. Fjärde domare: Patrik Larsson

 

IK BRAGE (4-4-2): Adrian Engdahl-Alexander Ekblad, Mattias Liljestrand (K), Alexander Zetterström, Lukas Hiltunen-Noa Williams (Andrè Kamp, 71) , Oscar Lundin, Seth Kanteh Hellberg, Leonard Pllana (Robbin Sellin, 80)-Anton Lundin, Kristian Andersen (Bantu Mzwakali, 57). Ersättare: Peter Rosendal, Carlos Garcia, Karl Johansson, Pontus Jonsson.

 

ÖRGRYTE IS (4-5-1): Fredrik Andersson-Anton Andreasson (Samuel Ohlsson, 64- ut 80 (Fredrik Johansson Zanjanchi, 80), Oliver Stanisic (K), Karl-Johan Lindblad, Danny Ervik-Adam Bergmark-Wiberg {Calle Wede, 60), Kevin Ackerman (Hannes/Sahlin, 64), Abdoul Razak, Lukas Browning Lagerfeldt, Bubacarr Jobe (Mohamed Said Adan, 60)-Ailton Jose Almeida. Ersättare: Anton Lans,  David Olsson.

 sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.