Nyheter VINST MOT VSK OCH DÄRMED ALLSVENSKT KVAL 2019-11-03 VINST MOT VSK OCH DÄRMED ALLSVENSKT KVAL
2019-11-03   Skrivet av:

BRAGE ÄR KLARA FÖR KVAL TILL ALLSVENSKAN!

Efter en osannolik avslutning i sista omgången är IK Brage klara för kvalspel till allsvenskan. Brage, som fick avsluta matchen med tio spelare, vann med 2-1 (2-1) mot Västerås SK, men det var ett resultat som långt in på stopptid inte skulle räcka, då Jönköpings Södra ledde med 2-1 mot Brommapojkarna, samtidigt som Varbergs BoIS och Mjällby AIF just avslutat sin match som slutade 1-1. Men på sjätte stopptidsminuten kvitterade Oskar Fallenius till 2-2 för BP. Då hade VSK:s Emil Skogh kort innan på Domnarvsvallen träffat ribban.

-Det var nervöst på slutet, medger Brages Kristian Andersen, som efter skadeproblem på sistone, åter fick en plats i startelvan.

 

Förutsättningarna inför matchen var att Brage skulle knipa en av direktplatserna till allsvenskan, i händelse av en större seger än Jönköping, samtidigt som Varberg skulle förlora hemma mot Mjällby. För att ta kvalplatsen gällde det att ta in ett mål på J-Södra i händelse av att båda lagen skulle vinna.

 

Brage fick bästa tänkbara start på matchen. Redan efter tjugo minuter hade man gått fram till 2-0. Västerås kunde dock reducera till 2-1 i första halvleken. Brage jagade i andra halvleken fler mål, men när Jonathan Morsay drog på sig ett rött kort med dryga kvarten talade inte mycket för Brage. Hemmalaget behövde ett mål till då Jönköping samtidigt hade tagit ledningen med 2-1 mot BP.

-Vi försökte ta tag i spelet, för vi visste tt vi behövde göra ett mål till. Men det var en svår avvägning, för de kunde gjort mål om vi gick för högt, säger Kristian Andersen.

 

Slutet blev minst sagt dramatiskt. Brage jagade frenetiskt ett tredje mål. Seth Kanteh Hellberg sköt utanför ur snäv vinkel, inhopparen Jonathan Lundbäck trampade på bollen i ett fritt läge och Benjamin Hjertstrand sköt över. Det verkade som förgjort.

-Det var nervöst, vi gjorde inte mål, säger Andersen.

 

När Brage flyttade upp mycket folk var Emil Skogh nära att släcka allt hopp i femte stopptidsminuten, men skottet från distans träffade virket. Kort efter utbröt stort jubel på läktarna när publiken fick reda på att Oskar Fallenius kvitterat till 2-2 för BP mot J-Södra. Då var det bara kvar 15 sekunder på Domnarvsvallen.

-Jag låg på plan och alla skrek, då visste jag vad som hade hänt, säger Kristian om upplösningen.

-Det var en massa känslor, för du tror att det är över. Det hade gått 95 minuter, så det var stor glädje.

 

Segern betyder att Brage får möta Kalmar FF i kvalet till allsvenskan.

 

Brage fick den start de behövde på matchen när Kristian Andersen, som fick förtroendet från start, smekte in 1-0 på frispark i 13:e matchminuten.

-Det var egentligen för långt ut för mig. Men jag tog chansen och den gick in. Det var skönt, säger Kristian.

 

Sju minuter senare dubblerade Christian Kouakou ledningen till 2-0 med en volley, där han dök upp vid bortre stolpen efter ett inlägg från Jonathan Morsay.

 

Brages assisterande tränare William Bergendahl tyckte att man följde matchplanen som man lagt upp innan.

-Vi får en bra start och gör egentligen det vi ska göra. Vi är framåtlutade i offensiven och försöker få till långa anfall och vända på spelet. De långa vändningarna på Jonathan Morsay sätter oss i bra lägen. Vi spelar metodiskt och systematiskt.

 

Brage var precis innan 2-0-målet i allsvenskan, då både BP och Mjällby ledde. Men efter att Varberg och senare Jönköping i andra halvleken kvitterade, fick Brage sikta in sig på tredjeplatsen.

 

Västerås, som inte hade mer än äran att spela för, höll väl uppe spelet och var inte ofarliga framåt. På Boris Ljevars frispark i 36:e minuten kunde västmanlänningarna reducera till 2-1, när Bjarni Mark Antonsson Duffields nickrensning gick ut till Emil Skogh som nöp till direkt, utan chans för Peter Rosendal, som annars hade en ganska lugn eftermiddag.

 

Taktiken inför andra var att fortsätta på samma sätt. Men VSK gjorde det bra och hade mycket boll mot ett Brage som spelade avvaktande och sjönk långt ner i banan.

-Det är ofta lättare sagt än gjort att fortsätta på samma sätt som i första. De hade snackat ihop sig. Vi räknade med att behöva göra ett mål till. Att vara fortsatt framåtriktade men utan att göra något dumt, säger Bergendahl.

 

Matchen höll på att gå Brage ur händerna när Jonathan Morsay fällde Ravy Tsouka och fick rött kort med dryga tjugo minuter kvar.

-Spontant var det väldigt hårt dömt, säger William Bergendahl, som ändå fick se Brage samla ihop sig till en forcering.

 

Brage som haft mycket emot sig på stopptid i tidigare matcher under säsongen, fick den här gången lite medgång.

 

Hur upplevde du slutminuterna?

-Vi behövde göra 3-1. Det var 15 sekunder kvar av vår match när vi fick in resultatet från Jönköping-BP matchen. Det var omöjligt att kommunicera de sista sekunderna. Det var kaotiskt. Vi hörde från läktarna först att BP hade kvitterat, sedan hade vi våra appar och det gällde att få ut kommunikationen till spelarna, att ligga på rätt sida.

 

Nu väntar match redan på onsdag då Kalmar FF kommer till Domnarvsvallen för den första matchen i kvalet till allsvenskan.

-Nu gäller det att skaka av sig euforin efter den här dramatiska avslutningen och för spelarna gäller det att få sömn och äta rätt. Att rehaba och taktiskt förbereda oss det Kalmar kommer bjuda.

 

Någon risk för en mättnadskänsla finns inte menar Bergendahl.

-Vi har inte vunnit något än. Vi förtjänar rätten att spela ett kval. Jag tycker det här speglar vår säsong att vi får den här möjligheten. Vi har gjort mycket bra saker.

 

Brages insats var heroisk och hur man krigade med en man mindre var imponerande. Kristian Andersen, som var tillbaka mot HBK med ett inhopp, hade innan dess inte spelat på tre, fyra veckor på grund av sin vadskada, personifierar Bragespelarnas inställning och moral.

-Jag kände mig trött efter 75 minuter, men det var bara att bita ihop och jag kunde spela hela matchen.

 

Trots Morsays utvisning som innebar decimerat manskap, försökte Brage fortsätta anfalla.  

-Vi visste att vi behövde göra ett mål. Vi försökte fortsätta spela offensivt, samtidigt stänga där bak. Alla behövde springa extra, men vi klarade det, säger Andersen som inte på långa vägar är nöjd med säsongen.

-Inte alls. Vi behöver avsluta på ett bra sätt. Det vore fantastiskt om vi går upp. Det är det vi vill göra, avslutar Kristian.

 

Hur Jonathan Morsay röda kort kommer att medföra att han missar Kalmar matchen, kommer att tas upp av disciplinnämnden

 

BILJETTINFO TILL KVALMATCHEN:

BILJETTSLÄPP IDAG (SÖNDAG) – kl.18:00 

 

SÄSONGSKORT: Ni som är säsongskortsinnehavare kommer ha förtur att köpa biljett till kvalmatchen, och således boka er sittplats från den gångna säsongen, under en 24 timmars period. Från klockan 18:00, söndagen den 3:e november, kommer ni kunna köpa er plats till kvalmatchen. När 24 timmar har passerat, alltså klockan 18:00 måndagen den 4:e november, kommer er reservation av er plats att försvinna och platsen kommer att släppas till försäljning för allmänheten. 

 

Ni övriga kommer kunna köpa lösbiljetter via webben: https://ikbrage.ebiljett.nu/ Vi kommer ha extraöppet på sportkontoret från kl.10:00 under måndagen för er som vill ha hjälp med biljettköp till kvalmatchen.

 

Vi räknar med ett FULLSATT VALLEN på onsdag, så se till att säkra din plats!

 

Text: Olov Lindgren & Robin Laszlo

Foto: Janne Nilson – Frilansfotograferna


Lämna kommentarer

IK Brage-Västerås SK FK

IK Brage-Västerås SK FK 2-1 (2-1)

Mål: 1-0 Kristian Andersen (13), 2-0 Christian Kouakou (20), 2-1 Emil Skogh (36).

Varning, Brage: Anton Lundin, Pontus Hindrikes, Carlos Garcia. Västerås: Sean Sabetkar, Boris Ljevar, Carlos Moggia, Albin Sporrong.

Utv, Brage: Jonathan Morsay (66).

Domare: Granit Maqedonci, Göteborg. Assisterande domare: Daniel Yng. Conny Hugman.

Publik: 2.324 (Domnarvsvallen).

 

IK Brage (4-4-2): Peter Rosendal-Benjamin Hjertstrand, Mattias Liljestrand (K), Carlos Garcia, Pontus Hindrikes Bergström-Anton Lundin, Seth Hellberg, Bjarni Mark Antonsson (Oscar Lundin, 86), Jonathan Morsay-Christian Kouakou (Jonathan Lunbäck, 80), Kristian Andersen.

Ersättare: Adrian Engdahl (mv), Alexander Zetterström, Robbin Sellin, Simon Stenberg, Alexander Ekblad.

 

Västerås SK FK (4-4-1-1): Daniel Svensson-Calle Svensson (Dennis Persson, 56), Sean Sabetkar, Ilir Berisha (K), Ravy Tsouka Dozi-Emil Skogh, Boris Ljevar, Carlos Gaete Moggia (Samuel Dahl, 75), Simon Johansson (Albin Sporrong, 39)-Brian Span-Karwan Safari.

Ersättare: Björn Ziebeil (mv), Jesper Florén, Filip Ottosson, Viktor Steen.

 sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.