Reportage 1937- första året i Allsvenskan 1937- första året i Allsvenskan

Våren 1937 kvalspelade Brage mot Hammarby för en plats i Allsvenskan. Den första matchen avgjordes på ett fullsatt Stadion i Stockholm och Brage kunde vända hem till Borlänge med en 5-2-seger i bagaget. Även returen på Domnarvsvallen vanns av Brage. 2-0 vid full tid innebar en plats för de grönvita i den högsta divisionen. Tredje gången gillt med andra ord.

På den tiden spelades serierna höst-vår och det betydde att Brage på hösten samma år inledde det allsvenska spelet. Och så man inledde! Premiärmatchen gick mot IFK Göteborg på Ullevi och Kålle och Ada och alla andra göteborgare kunde till sin förvåning konstatera att Brage vann Sluttabell säsongen 1937/1938med 3-1. Nybörjartur, menades allmänt, men Brage visade annat. Segern mot änglarna var inledningen till en verklig daladans som gick genom hela Sverige.

Brage blev snabbt den tidens popgäng. Med publikfriande och offensivt spelt lockade man storpublik både på hemma- och bortaplan. Det optimistiska spelet gav också resultat. Brage toppade länge serien före dåtidens alla storlag.

Den 17 oktober var det så dags för matchen med stort M. Den gick mot AIK på det då helt nya Råsunda i Solna. Matchen slutade 2-2, men det var varken spelet eller resultatet som gick till historien. Aldrig tidigare har en fotbollsmatch rönt ett sådant intresse i vårt land. Den officiella publiksiffran var 34 150 personer, men verklighetens siffror var betydligt högre. Arenan stormades och man var tvungen att öppna grindarna.

I AIK:s officiella historik spekuleras det om att den verkliga publiksiffran var upp mot 50 000. Kanske hade man kunnat fylla två Råsunda den dagen, så stort var faktiskt intresset för Brage.

Samtidigt som AIK och Brage möttes på Råsunda spelade Djurgården en match i division 4 på Stockholms stadion. För att locka lite extra publik hade man till den matchen utlovat rapporter från Solna och visst kom det extra publik. Inte mindre än 8000 löste entré till division 4-machen bara för att ha koll på utvecklingen mellan AIK och Brage. Även returmatchen hemma i Borlänge under vårsäsongen 1938 lockade storpublik. Inför 11 500 betalande på Domnarvsvallen vann Brage med 5-4.

När premiärsäsongen var slutspelad hamnade Brage i mitten av serien, men man hade marknadsfört namnet så väl att Brage för evigt finns inristat i den svenska fotbollshistorien.

Senast ändrat: 2013-03-16   Skrivet av:
sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.