Reportage Algot Ström Algot Ström

070801. Bakom de siffrorna döljer sig en av IK Brages pionjärer. Ja vi kan också säga legendarer, eftersom målvakten Algot Ström var med om bildandet av vår grönvita storhet, som även var med i förlöparna till IK Brage, IK Blixt och Domnarvets IF.

Algot Ström Algots aktiva tid som målvakt i Brage startade samtidigt som klubben bildades 1925 – då hade han ett kvar som junior – och slutade 1930 samma år som Brage tog klivet upp i division II efter att ha kvalbesegrat Djurgården. Nog kan man säga att det var ett värdigt avskedsår Algot ordnade.

Det var nämligen till stor del hans förtjänst att laget avancerade, detta efter en bragdinsats i den avgörande tredje matchen mellan de två lagen, en insats som de minnesgoda som bevittnade uppgörelsen än idag talar med djup beundran om.

Det var så här det gick till: De båda lagen hade vunnit var sin match, Djurgården på Stadion sedan Brage ett tag ledde med 4-2 och Brage på Vallen. Den avgörande matchen gick i Borlänge och den började inte bra för de våra. Stockholmarna ledde i halvtid med 1-0 och nog trodde väl de flesta att nu var det klippt då Djurgården efter några få minuter i andra halvlek tilldömdes en straff. Givet mål, trodde man. Det var då Algot steg in i bilden och svarade Algot Ström mellan stolparna i kvalmatchen mot Djurgården på Stockholms Stadion 1930 för en räddning som kom att bli avgörande för fortsättningen av matchen. Det blev ett knallhårt skott, men Algot hann med, fick ena handen på bollen och boxade ut den till hörna. Det jubel som då bröt ut på Vallen hördes långt ut på Tunaslätten, ett jubel som sedan fortsatte under resten av matchen och tände hemmaspelarna till insatser långt över vad som tidigare vistas.

Det blev kvittering till 1-1, det blev 2-1, 3-1 och 4-1. Det blev också 4-2. Det skedde på en ny straff som gästerna tilldelades, men det var mycket nära att Algot tagit även den. Slutsegern skrevs till 5-2 så nog var det ett värdigt lag som då avancerade till tvåan och därme på allvar gjorde namnet Brage känt i mera avancerade kretsar i fotbolls-Sverige.

Många ansåg att priset till bäste Bragespelare i den matchen skulle gå till Algot, som så att säga hade räddat Brage till tvåan. Men det blev Sune Zetterberg som fick det priset.

Så här såg de första medlemskorten i Brage ut. Ägare: Algot Ström. Han var med vid bildandet i februari 1925. Det var 1921 som Algot Ström startade sin fotbollkarriär, i samma veva så att säga som IK Blixt och Domnarvets IF gick ihop och bildade Domnarvets GoIF. Hopslagningen ledde till en allt intensivare verksamhet, först inom fotbollen. Den utökade fotbollsverksamheten ledde bland annat till starten av junorfotbollen, som i sin tur kanske man kan säga utgjorde tillblivelsen av det som sedan skulle bli IK Brage.

I det första juniorlaget som ställdes på benen återfanns förutom Algot – 14 år då – bland annat jämnårige Sune Zetterberg och ett år äldre ”Pysen” Jernberg. Namn som skulle komma att sätta prägel på vad man vill kalla Brages första storhetstid.Någon större tillgång på idrottsplatser fanns det inte då i Borlänge. Juniorlaget höll till på en plan vid området där Västra Porten i Domnarvets Jernverk nu är belägen. Så småningom började man bygga Domnarvsvallen, nya vyer kunde skönjas och det var väl också då som tanken på en specialklubb för fotboll föddes. Vissa stridigheter mellan sektionerna i DGoIF inverkade givetvis också. Fotbollsvännerna kände sig undanträngda av skidåkare och friidrottare, och såg bildandet av en specialklubb som en nödvändighet om fotbollen skulle kunna utvecklas.

Algot Ströms aktiva karriär i Brage tog alltså slut 1930. Politiska och fackliga uppdrag blev allt flera och kom i fortsättningen helt att prägla hans liv. Intresset för idrotten fanns också kvar, gör det än idag. Ja, man kan väl säga det så att på ålderns dagar tog en ny aktiv idrottskarriär vid, nämligen inom bowling. I veteranturneringar blev det många fina framgångar, inte minst tillsammans med hustrun Anna.

Senast ändrat: 2013-03-16   Skrivet av:
sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.