Reportage Göran Arnberg Göran Arnberg

Göran är en spelare som är nära förknippad med Brages senaste storhetstid och är den som mer än någon personifierade den vinnande Brageandan.

Han värvades 1976 från Kvarnsvedens IK där han var en fruktad målskytt. Rolf Zetterlund såg dock andra kvaliteter i Göran och han blev som back en av de viktigaste kuggarna i det lagbygge som förde Brage från trean till en etablerad allsvensk plats.

Under större delen av 80-talet var Göran Arnberg en av de dominerande mittbackarna i Sverige och många menade att han var landets främste huvudspelare. Om inte Glenn Hysén och Peter Larsson varit två av mittbackskonkurrenterna på den tiden hade Göran säkert varit bofast i landslaget. 1977 hade Göran ett proffskontrakt på gång. Men det var andra tider då, så övergången till engelska Norwich stoppades på grund av svårigheter med arbetstillståndet.

Mittbacksresen blev alltså kvar i Brage och det betydde att han 1988 var med i det lag som hade Inter i säcken på San Siro i Milano. Matchen slutade visserligen 2-1 till Milaneserna men planens fältherre hette Göran Arnberg. 1988 kunde Göran också skriva olympiera på sitt visitkort. Då var han av av de viktigaste kuggarna i det svenska OS-landslaget i Seoul.

På våren 1993 trodde de flesta att Göran Arnbergs fotbollsbana nått slutet. I en match mot AIK skadades han svårt i närkamp med Dick Lidman. Högerknät trasades sönder och läkardomen var hård. Göran skulle vara glad om han kunde gå ordentligt igen. Till den trista historien hör att ställningen var 2-2 när olyckan inträffade. Vid full tid den 9-2 till AIK.

Viljemänniskan Göran Arnberg hade dock inga planer på att sluta spela. Han trotsade de mörka profetiorna och bet ihop, tränade och tränade och 1995 drog han till mångas förvåning åter på sig den gröna Bragetröjan. Efter många stora år i Brage sökte sig Göran nedåt i seriesystemet.

1997 blev klubbadressen Söderbärke men året därpå bar det åter hem till Borlänge och Bullermyren. Som spelande tränare tog Göran 1998 Bullis upp i fyran, och det är som sagt fortfarande serietillhörigheten för evighetsmaskinen Göran Arnberg.

Senast ändrat: 2013-03-16   Skrivet av:
sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.