Reportage Hugo Zetterberg Hugo Zetterberg

Det var inte lätt att spela i Brage i början och mitten av 40-talet. Alltid jämfördes spelarna med 37:orna. Hugo Zetterberg fick känna av det när han som 20-åring A-lagsdebuterade i Brage hösten 1944. På våren hade dessutom Brage åkt ur allsvenskan.

Hugo ZetterbergHugo Zetterberg kommer från en riktig fotbollsfamilj. Två av hans äldre bröder, Sven och Sune, spelade också i Brages A-lag, men många år tidigare.

– De var betydligt äldre än jag så jag fick aldrig spela tillsammans med dem, har Hugo en gång berättat.

Sju år gammal fick han bara nöja sig med att läsa i tidningarna när pressrosorna östes över storebror Sune, som landslagsdebuterade när Sverige slog Danmark med 3-1. Det blev en ordentlig generationsväxling i laget i mitten av 40-talet. Några av ”37:orna” fanns kvar, men de flesta hade slutat. De ”37:or” Hugo Zetterberg spelade med var Gunnar Bergström, Erik Eriksson och Sigvard Hjerpe.

Den här föryngringen av laget gjorde också att det var svårt att ta sig tillbaka till allsvenskan, så svårt att Brage på våren 1947 åkte ned i trean. I en så låg serie hade inte Brage spelat sedan 1930. En förklaring till att laget åkte ur tvåan var att det blev en serieomläggning så att hälften av lagen i serien blev degraderade.

Under åren i början och mitten av 40-talet hade fotbollslagen massor av problem. Många spelare låg inkallade så många juniorer fick göra A-lagsdebut tidigare än beräknat. Hugo själv missade ett år i Brage p.g.a. rekryten 1945-46. Under den tiden spelade han för IFK Karlsborg i en väldigt låg serie.

Väl hemma igen var Hugo Zetterberg en pålitlig ytterhalv i Brage fram till höstsäsongens slut 1952. Då hade han gjort omkring 350 matcher och fått klubbens guldmedalj. Då fick karriären ett tvärt slut trots att Hugo var bara 28 år gammal. Han fick problem med ryggen och det kändes därför jobbigt att sätta igång på våren 1953. Hugo fick aldrig chansen att spela i Allsvenskan under sin aktiva karriär. Han fick följa med till några allsvenska matcher som reserv 1944, men fick aldrig hoppa in.

Trots att Hugo Zetterberg spelade så många år i Brages div II-lag fick han aldrig uppleva att spela fotboll utomlands. Brage spelade några internationella matcher hemma, bl.a. mot Partizan från Jugoslavien och Goslar från Tyskland, men någon utlandsresa blev det aldrig.

Till sist: något som Hugo säkert tog intryck av var det otroligt lyxiga sättet att resa till bortamatcherna. Man brukade nämligen åka taxi, något som kunde vara krångligt ibland eftersom det fanns gränser för hur långt bilarna fick köra. Det hände att Hugo och dom övriga spelarna fick byta taxi när den gränsen var nådd…

Senast ändrat: 2013-03-16   Skrivet av:
sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.