Reportage Kafé Frihet 1925 Kafé Frihet 1925

I den nordiska mytologin var Brage skaldekonstens gud och den främsta av diktare. Till hans ära höjdes en s.k. brage-bägare med löfte om framtida bragder. Någon myt är inte vårt grönvita Brage utan en levande och påtaglig fotbollsverklighet.

All historia har en förhistoria. För Brages del kan den skrivas IK Blixt. I början av 20-talet gick IK Blixt samman med den något äldre föreningen Domnarvets IF och bildade Domnarvets GoIF bl.a. för att en ny arena skulle byggas. Så skedde och Domnarvsvallen anlades 1922-1923. Det fanns dock delade meningar om föreningens inriktning. För lite fotboll, menade ”blixtarna” och ville låta IK Blixt återuppstå.

Ett konstitutionerande möte hölls på Kafé Frihet 6 februari 1925 men därmed var inte allt klart. Inom Domnarvets GoIF satte man sig på tvären och menade att namnet IK Blixt var deras. Initialerna IKB låg dock bra i munnen, menade fotbollsvännerna , så vid ett möte 7 april föreslog Helmer Hellberg att föreningen skulle heta IK Brage. Inte kunde väl dessa idealister ana att IK Brage redan på 1930-talet skulle skapa fotbollshysteri runt om i Sverige.

Det bar snabbt av uppåt i serierna

Redan första året kunde man vinna Dalaserien klass II. Säsongen efter inleddes följaktligen i Dalaserien klass I, men efter tre matcher flyttades laget över till Uppsvenskan, dåvarande division III. Säsongen 1929-30 vann man Uppsvenskan och fick kvala mot Djurgårdens IF om en plats i division II. Stockholms järnkaminer kunde inte stoppa Brage som tog steget upp i den näst högsta serien.

Efter fyra år i tvåan vann Brage serien och fick kvala till Allsvenskan där dock Sleipner från Norrköping blev för svåra. 1934-35 var det dags för nytt kvalspel och även denna gång blev det stopp mot ett lag från östgötametropolen, nu i skepnad av IFK Norrköping. Det skulle dock inte dröja länge innan det blev tredje gången gillt.

Efter serieseger säsongen 1936-37 väntade åter kvalspel till Allsvenskan och nu mot Hammarby IF. Nu visade grabbarna var skåpet skulle stå och det hade söderbröderna inget vapen mot. Brage kom att visa sin styrka även i det allsvenska spelet som inleddes på hösten 1937 och blev dåtidens poplag i Sverige.

Senast ändrat: 2013-03-16   Skrivet av:
sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.