Reportage Lennart Samuelsson Lennart Samuelsson

Högerback i världslaget, VM- och OS-brons. Fina meriter, och det handlar om en knalle som blev Borlängebo. Han heter Lennart Samuelsson och har under två perioder varit tränare i vårt kära IK Brage.

Lennart SamuelssonEfter en framgångsrik tid i IFK Luleå värvades Lennart Samuelsson 1962 till Brage av dåvarande ordförande Sigvard Kämpe. De tre första åren lotsade Lennart sitt nya lag till tredjeplaceringar innan det 1965 var dags för serieguld och ett lyckat kvalspel till Allsvenskan.

I högsta serien räckte tyvärr inte materialet till så det blev respass direkt. Efter den korta Bragevisiten i den Allsvenskan flyttade Lennart till Örebro, där han t.o.m. 1970 tränade ÖSK. Men 1971 var han åter tillbaka i Brage som tränare fram t.o.m. 1973.

Lennart Samuelsson hade en mjuk attityd till sin tränaruppgift. Han kunde konsten att komponera ett lag med balans både mellan lagdelare och mellan spelartyper. Rätt man på rätt plats och sedan anpassa spelsystemet därefter, var Lennart Samuelssons logiska filosofi.

Lennart menar att han inte införde några revolutionerande träningsmetoder eller stora ändringar i spelsystemet. Men visst var det många som höjde på ögonbrynen när Lennart i spetsen för sina grönvita pojkar varje lördag under vinterhalvåret tränade skidåkning i Bergebo… Under vinterns uppbyggnadsträning hade Brage annars bara parkeringen utanför Domnarvsvallen och ishala vägar att träna på.

Efter sin tränarkarriär drog Borlänge kommun under många år nytt av Lennarts organisatoriska förmåga i kombination med hans brinnande intresse för natur och friluftsliv. Som fritidskonsulent såg han till att Borlänge kunde erbjuda både bofasta och gäster fräscha badplatser, trevliga vandringsleder och välpreparerade skidspår.

Innan tränarkarriären tog vid var Lennart alltså en spelare av världsklass. Efter spel i Hestra och Norrby kom han till Elfsborg där han 1947 debuterade i A-laget. Han visade snabbt stora kvaliteter och blev uttagen i det svenska landslag som åkte till Brasilien för VM-spel 1950. Det blev stor succé för både Sverige och Lennart Samuelsson. Efter en bragdartad insats kunde grabbarna vända hem med en bronsmedalj i bagaget.

Efter VM blev det en kort sejour i OGC Nice. Laget blev franska mästare och vägen låg öppen för en proffskarriär, men ett benbrott satte stopp. Lennart vände hem till Elfsborg och fortsatt amatörspel vilket innebar att han i OS i Helsingfors 1952 kunde vara med och vinna brons åt Sverige.

Senast ändrat: 2013-03-16   Skrivet av:
sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.