Reportage Målrik match 1926 Målrik match 1926

IK Brage har sedan klubben bildades 1925 spelat många målrika matcher. Redan under klubbens andra år spelades den troligtvis mest målrika tävlingsmatchen genom tiderna. Brage spelade mot Falu SK i dagens motsvarighet till division 4 och vann med hela 14-1!

Det finns i dagsläget inget ordentligt sorterat arkiv över IK Brages alla matcher genom tiderna. En titt i gamla urklipp visar dock att den målrikaste matchen som IK Brage någonsin deltagit i spelades 1926 mellan IK Brage och Falu SK, som nio år senare gick ihop med några andra klubbar och bildade Falu BS. Matchen ingick i dalaserien klass 1, vilket var den tredje högsta divisionen på den här tiden.

Säsong 1926 blev något märklig. Brage började vårsäsongen i dalaserien klass I, men redan efter tre spelade matcher fick man besked om att man till hösten skulle få spela i en högre serie, nämligen Uppsvenskan. Rekordmatchen mot Falu SK spelades den 29 juni och var följaktligen en av IK Brages sista matcher någonsin i fjärdedivisionen.

Ett referat har påträffats i ett urklipp från en okänd lokaltidning och återges här i sin helhet. Det är ren och skär poesi när signaturen ”e” både analyserar orsakerna till storsegern och läxar upp Brages vänsterytter angående hur man tar ner en boll, med formuleringar som: ”Man bör inte möta en boll med styft eller stelt ben utan musklerna skola vara slappa, bollen dämpas härigenom och man får den under nödvändig kontroll”…

Tidningsurklippet med matchreferatet”Överlägsen seger för Brage med 14-1 över Falu S. K.
Hemmalaget torde vid det här laget ha säsongsrekord, i fråga om antal gjorda mål i en och samma match. Med ett nederlag av 14-1 fick Falu S. K. vända åter till residensstaden, och inte mer än för några dagar sedan fick Bergvik som bekant fortsätta sin dalaturné härifrån med ett nederlag av 9-0. Tjugotre mål på två matcher säger inte litet. Därmed är inte sagt att Brage f.n. befinner sig i en fruktansvärd form, utan man får nog i första hand söka orsaken hos motspelarna i båda matcherna.

De voro inga lag, som kunde bjuda hemmaklubben något motstånd, åtminstone Falu S. K. Denna saknade i dagens match alla betingelser att komma ifrån med ett hedersamt nederlag. Under dessa förhållanden var det inga svårigheter för Brage att stundtals spela riktigt vacker fotboll (Örgryte har lämnat spår efter sig), i synnerhet kedjan, som gång efter annan spelade i god stil.

Junioren Norling, som jag i ett tidigare referat på det livligaste rekommenderat som en förstärkning i Bragekedjan, spelade även med i dagens match, denna gång som kedjeledare. Genom ett mjukt i många fall fyndigt och osjälviskt spelsätt kunde han i dagens match göra sju mål. Gävert spelade in fyra. Fördelningen i övrigt var att Ström gjorde två och Lindkvist ett. Beträffande spelet kan man göra en anmärkning på v. y. Olssons sätt att löpa med bollen. I dagens match fick han den vid touchering av densamma för långt framför sig så att motspelaren hann emellan.

Man bör inte möta en boll med styft eller stelt ben utan musklerna skola vara slappa, bollen dämpas härigenom och man får den under nödvändig kontroll. I övrigt kan man ge erkännande åt Karlbergs målvaktsarbete (trots bortvaro en längre tid från spel) samt ”Danil” blick för spelet.

Falu S. K. hade i Klintman en god ch. samt några någorlunda acceptabla yttrar men sedan var det inte mer. Matchen ingick i dalaserien klass 1 och dömdes av Ekblom, Falun.

– e.”

Förutom ovanstående 15-målsmatch har Brage deltagit i matcher innehållandes 14 och 13 mål. 1930 besegrade Brage Hedemora med 12-2 i Uppsvenskan och 2004 blev det 8-5 när Brage hemmaslog FC Café Opera (som efter säsongen övergick i Väsby United) och dessa är IK Brages näst målrikaste matcher genom tiderna – åtminstone två av dem. 12 mål blev det bland annat i början av 1950-talet då Brage besegrade Sundbyberg med 7-5, i matchen AIK – Brage 1993 som slutade med en 9-3-seger för hemmalaget, samt bortamatchen mot Umeå i division 1 1998 som slutade med 7-5-seger för Umeå.

Har du ett tips om någon annan målrik match Brage deltagit i är du varmt välkommen att höra av dig till Brage. Observera att DM-matcher och inte heller matcher mellan reserv- eller juniorlag är medräknade i denna sammanställning.

Senast ändrat: 2013-03-16   Skrivet av:
sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.