Reportage Rolf Zetterlund Rolf Zetterlund

Rolf Zetterlund behövde bara tre säsonger för att föra Brage från en undanskymd plats i division III till en topplats i Allsvenskan. Något liknande hade aldrig tidigare skett i svensk fotboll och inte senare heller.

Det var ”Slana” som tjatade upp Roffe från Stockholm. 1977 drog han på sig den gröna Brage-tröjan och blev 35 år gammal spelade tränare och det blev början på Brages storhetstid.

Serieseger och lyckosamt kvalspel mot Degerfors och Häcken innbar div II-spel 1978. Och redan första året var man snubblande nära att vinna serien. Året efter var det dock dags och efter en imponerande säsong med 20 segrar, tre oavgjorda och bara tre förluster var Brage åter ett allsvenskt lag. Det som imponerade mest med Zetterlunds lagbygge var ett ruskigt bra försvarsspel. På 26 matcher släppte man 1979 endast in 15 mål. Ett bra försvarsspel innebar dock inte någon måltorka utan man nätade faktiskt 50 gånger.

Redan under Bragetiden var Rolf Zetterlund känd som en tränare som ställde krav och ibland hördes uttryck som diktator. Diktator eller inte, Roffe nådde resultat och han krävde aldrig mer av någon annan än han krävde av sig själv. Han gav allt på plan och det inspirerade naturligtvis resten av laget. Han var en pådrivare både på och utanför plan och han höll hög klass som spelare. Rolf var Zetterlund var ledaren och nyckelspelaren i Brage. Men utan de andra spelarnas offervilja och en proffsig klubbledning hade laget aldrig lyckats menar han själv.

”Rolf Zetterlund har som en förstklassig lagspelare med lysande ledaregenskaper och god mental styrka verksamt bidragit till nykomlingen Brages utomordentliga prestation i 1980 års allsvenska” Så löd motiveringen när Rolf Zetterlund fick Aftonbladets Guldbollen 1980. Han är för övrigt den enda guldbollsvinnare som aldrig spelat i landslaget, han är dessutom den äldsta spelare (38 år) som fått motta denna prestigefyllda utmärkelse. Efter Bragetiden har Roffe fortsatt sin tränarkarriär. Säsongen 2000 inledde han som tränare för Assyriska men tyvärr för Rolfs skull motsvarade inte laget förväntningarna under hans ledning, och han blev tvungen att lämna Södertäljelaget mitt under säsongen.

Brages resultat under Zetterlunds styreRolf ser tillbaka på sin tid hos Brage med glädje och har faktiskt haft funderingar på att skriva en bok om allting som hände.

– Det är bara utmärkelsen Guldbollen som överträffar åren i Brage. Jag funderar faktiskt allvarligt på att skriva en bok om den underbara tiden. Jag tror aldrig någon klubb kan kopiera det vi gjorde, sade han i ett uttalande i Brages jubileumsbok vid 60-årsfirandet 1985.

– Varje träning var en upplevelse, fortsätter Rolf. Jag minns att när vi tränade utanför Domnarvsvallen stannade SSAB-arbetarna sina cyklar på väg till jobbet och ställde sig och såg på.

Vi kan nog vara säker på att hjärtat i det Zetterlundska bröstet fortfarande klappar för Brage. Att många Bragehjärtan klappar för Rolf vet vi.

Senast ändrat: 2013-03-16   Skrivet av:
sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.