Reportage Stig "Lill-Massa" Johansson Stig "Lill-Massa" Johansson

En av de stora profilerna i Brages historia är onekligen Stig ”Lill-Massa” Johansson. Son till legendariske ”Massa” Johansson (37:orna) och således släkt även med ”Massa II” och dennes son ”Serik”.

Stig Johansson var egentligen högerfotad, vilket man inte märker något av på den här bilden… Född och uppvuxen på bruket kom Stig tidigt i kontakt med idrotten i stort och fotbollen i synnerhet. Blev snart en av ”de stora” hemmavid, talangerna inskränkte sig inte endast till fotbollens ädla konst. Ishockey, bandy, handboll och friidrott är några av de sporter Stig utövat, i samtliga har han för övrigt mästarvärdighet i form av DM-tecken. Men fotbollen kom att bli nummer ett för ”Lill-Massa” genom åren. När han lade av som aktiv 1978 hade han således en mer än 20-årig historia bakom sig i företrädesvis Brage, som han tillhörde hela tiden frånsett en karriär i IF Tunabro som spelande tränare säsongerna 1974-1976.

Egentligen lade han av där han debuterade, det vill säga i Degerfors efter kvalet 1977. Men bara för att Stig var så nära Tore Åhs i matchstatistiken fortsatte han ett år till, som efter den aktiva karriären fortsatte som ledare i klubben. Först som ”spion” åt Rolf Zetterlund, sen under ett par säsonger som tränare för klubbens damlag.

Har man spelat i Brage i närmare 20 år finns förstår många gamla minnen att ta upp. Bland Lill-Massas roligaste minnen är förstås när Brage via kval gick upp i Allsvenskan 1965. Själv spelade han bara matchen mot GAIS då, mot Grimsås och Gefle var han skadad och fick sitta på sidan och se laget bli klart för den högsta divisionen.

Sejouren i högsta divisionen blev bara ettårig den gången. Men redan året efter var det kvaldags igen, Brage vann sin division II-serie och ställdes i kvalet inför ett direkt avgörande i bortamatchen mot Öster. Den matchen sågs för övrigt av långt över 20.000 åskådare, det är publikrekord på Värendsvallen än idag. Tyvärr åkte Brage dit på ett ”offsidemål” i den matchen och missade uppflyttning.

1967 blev ett minnesvärt år för 27-åringen Stig ”Lill-Massa” Johansson. Han fick debutera i landslaget, först i en träningslandskamp mot Englands OS-lag och sen ”på riktigt” mot Norge, en landskamp som för övrigt Sverige vann med 5-2. Hade Brage gått upp i Allsvenskan är det väl troligt att den snabbfotade Bragebacken (som annars spelat på de flesta platser i laget) fått nya förtroenden i landslagssammanhang, formen var på topp.

Men det blev några års harvande i division II istället, fram till och med säsongen 1971 då Brage på grund av serieomläggning åkte ner i trean trots femteplats från slutet i tabellen. Men redan året efter klarade Brage sig att via kval ta sig upp igen. Lill-Massa gjorde för övrigt det avgörande målet mot Gimonäs på en snötäckt plan. Men Brage orkade inte riktigt i comebacken, åkte ur tvåan redan året efter och därmed tog Stig ”paus” i sina insatser för Brage. Den varade till 1977, då Roffe Zetterlund klev in i klubben och kallade Stig under fanorna igen. Stig lovade at ställa sig till förfogande under en övergångstid och det ångrar jag inte.

När Lill-Massa och kompani tog steget upp i tvåan igen genom kvalsegern i Degerfors var det som om han fått revansch. Enligt Stig skedde hans debut på riktigt i Brage mot Degerfors 1957. Då fick Brage stryk, men jämnt 20 år senare vann vi odiskutabelt. Stig fick dagarna efter Degerforsmatchen, som egentligen skulle varit hans sista som aktiv, veta att Tore Åhs låg inom räckhåll i matchligan. Det gjorde att han beslutade sig för att hålla igång lite även 1978. Såpass mycket i alla fall att han tänkte bli meste Bragespelaren genom tiderna. Och se blev det, nån gång under våren 1978 var Stig förbi sin gamle polare sen 50- och 60-talen.

Senast ändrat: 2013-03-16   Skrivet av:
sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.