Reportage Thomas Nilsson Thomas Nilsson

Det var 1973 det började. Det som såsmåningom ledde till att Thomas Nilsson blev en firad skyttekung i den grönvita tröjan.

Flera matcher i blågul A-lagsmundering hann han med innan den riksbekanta hälseneinflammationen gjorde att han först tvingades till en ofrivillig vila under en hel säsong och sen tog det ytterligare en hel säsong (i det närmaste i alla fall) innan han kunde börja göra sig själv rättvisa. Skadan kom när livet lekte ordentligt för landslagsmannen Nilsson. Han fick proffanbud från Italien, var nere och provspelade och gjrode fint ifrån sig.

Men han kände mer och mer att nånting var på tok och den 9 juni 1982 lades han in för operation. En operation som fick konsekvenser. Operationen i sig var nog så svår, det värsta var nog i alla fall följdverkningarna. Thomas låg i hög feber länge på lasarettet, tappade i vikt och var väldigt svag när han så småningom skrevs ut. För att konstatera att operationssåren inte ville läka. Men han bet ihop, under hela 1982 hade det bara blivit två landskamper (inomhus i Finland), några träningsmatcher, en B-lagsmatch och en kvarts spel mot Kalmar i serien. Det var allt, säsongen var körd. Året efter var han tillbaka igen, hade svårt att hitta sitt rätta jag och egentligen var det väl först 1984 han började blomma ut igen och hitta sitt rätta jag.

Egentligen började väl karriären först när Roffe Zetterlund kom till klubben 1977 Thomas minns säkert första träningen under Zetterlund-epoken alldeles speciellt. Då hade Roffe sagt att han bara skulle köra en lätt träning så att han och spelarna fick bekanta sig med varandra. Efter den träningen hade alla träningsvärk i tre dagar… Det året var det raka spåret hela tiden i serien och via ett minnesvärt kval i Degerfors bar det så upp i division II där Brage redan första säsongen hade Allsvenskan inom räckhåll. Brage föll på en olycksalig match mot Sandvikens IF. I den blev Roffe utvisad sedan han i ilskan över en ful fällning kastat bollen bakåt utan mål. Domaren Rolf Ericson uppfattade situationen så att Roffe hade honom som tilltänkt mål och visade rött kort. Inte nog med det, Thomas Nilsson blev skadad och måste sedan opereras – ett dystert minne! Thomas och de övriga i laget fick alltså vänta till säsongen efter innan målet var nått: Brage till Allsvenskan! Till den allsvenska comebacken, som lät vänta på sig i 14 säsonger, jobbade Thomas och Roger Hansson hårt hela vintern för att övertala Roffe om att inte lägga av som aktiv. Och arbetet gav resultat, strax innan träningslägret på Malta beslöt han sig för att spela ett år till.

1980 blev även ett i övrigt minnesvärt år för Thomas. Han fick då göra debut i landslaget, det var på Nepstadion i Budapest där Sverige mötte Ungern. Thomas gjorde så bra ifrån sig att han fick ytterligare tolv uppdrag i blågult innan alltså den förargliga hälsenan hindrade honom för vidare matcher i landslaget.

Thomas Nilssons son Lars var i början av 2000-talet bofast i Brages A-trupp, för att senare hamna i bland annat Elfsborg och holländska Heerenveen, och vi får väl hoppas att hans målsinne utvecklas till att bli lika stort som sin fars. Dock utan att hindras av besvärliga skador, får vi hoppas.

Senast ändrat: 2013-03-16   Skrivet av:
sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.