Reportage Erik Eriksson Erik Eriksson

Det finns gott om så kallade legender i Brages historia. En av de största måste väl Erik Eriksson vara, högerback under större delen av sin tid som A-lagsspelare. Landslagsspelare också med en A-landskamp mot Litauen och B-dito mot Norge 1939 på meritlistan. Var även reserv i A-laget under en turnering i Danmark.

Erik Eriksson Erik gick den långa vägen i Brage, debuterade som 15-åring i juniorlaget 1929 efter att ha ”upptäckts” i den match för skollaget i dåvarande Samrealskolan. Avancerade efter drygt en säsong till reservlaget och gjorde debut i A-laget under säsongen 1933-34. Han började sin bana där som högerytter, men flyttades ner via vänsterhalv till högerback. I samma veva debuterade också ytterligare några av namnkunnigheterna i Brages sedan så berömda ”37:or” – laget som alltså tog steget upp i Allsvenskan 1937 och som under hösten samma år sopade rent på de flesta allsvenska arenorna med dåvarande storheterna inom svensk klubbfotboll – teknikern Olle Hillström t.ex. och ”järnkaminen” Sigvard Hjärpe.

Säsongen 1944-45 blev den sista för Erik Eriksson som aktiv Brageit. Då hade han alltså gjort drygt tio säsonger i A-laget. Under den tiden hade han också etablerat sig som landets ”meste kvalare”, en titel han dock fick dela med en Landskrona-spelare. I tolv matcher var Erik med om att försöka spela upp Brage till Allsvenskan enligt följande tabell.

1934: Sleipner 2-3 och 3-3
1935: Norrköping 2-3 och 0-1
1937: Hammarby 2-0 och 5-2
1942: Eskilstuna 0-3, 4-1, 0-2
1943: Finspång 1-0, 0-2, 9-0

Det finns givetvis massor av glada minnen som Erik kan dra fram fårn sitt innehållsrika fotbollsliv. Han var ju bl.a. med om den så omskrivna matchen på Råsunda hösten 1937, en uppgörelse som gått till fotbollshistorien. Det var då publiken stormade Råsunda för att se de så framgångsrika nykomlingarna från Borlänge klämma dig ”smokinglirarna” från AIK. Långt innan matchen skulle börja var det fullspikat på läktarna, som rymde 34.150 åskådare. De som stod utanför stormade dock stängsel och portar och man räknade med att över 40.000 fanns inne på stadion under matchen. Slutresultatet i matchen blev 2-2.

Erik var sedan med om att få vandra den tunga vägen ner i tvåan igen 1941, sedan laget året innan klarat en fjärdeplats och bronsmedalj. Tvåan vanns på direkten, och det blev kval igen 1942 mot Eskilstuna, som dock tog hem potten. Ny seger i tvåan och kval 1943, nu mot Finspång och då gick det bättre även om Finspång överaskade med att vinna hemma, sedan Brage tagit sin hemmamatch. I tredje och avgörande på Råsunda blev det dock storseger för Brage med hela 9-0. Det var rena lekstugan, och Finspång kom ingen vart. Det gjorde emellertid inte Brage heller i Allsvenskan året efter, utan det blev respass direkt.

Under sin aktiva tid verkade Erik också som spelande tränare under några säsonger, bl.a. efter uppryckningen till Allsvenskan 1942. Fortsatte för övrigt sin tränarverksamhet flera år efter det han slutat som aktiv. Tränade såväl Leksand, Heros, Idkerberget och Falu BS. För övrigt så var fotboll inte det enda han spelade för Brage. När klubben hade bandy och ishockey på programmet var han med även där.

Senast ändrat: 2013-03-15   Skrivet av:
sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.