Reportage Tore Åhs Tore Åhs

Tore Åhs spelade 16 säsonger i Brages A-lag. 14 av dessa var i division II, och många har frågat sig om han möjligtvis inte har rekordet i antalet division II-matcher i Sverige. Totalt har Tore gjort 356 tävlingsmatcher för Brage och ligger därmed på sjätte plats i klubbens maratontabell.

Tore ÅhsTore från Watthammar vid Tunaån är alltså en av trotjänarna i Brage, men han tackar också Brage och fotbollen för mycket. Eftersom han var bondpojk betydde fotbollen mycket för honom. Han hade den att tacka för den självkänsla han fick, men också, enligt Tore själv, för att han fick resa och se en hel del av Sverige och utlandet. Tore Åhs karriär var mestadels ett evigt harvande i division II, men med de två allsvenska kvalen 1956 och 1965 som trevliga avbrott.

Olika generationer av spelare passerade revy under Tores långa karriär. Under de två-tre första åren fick han spela tillsammans med en av klubbens allra största spelare genom tiderna, Gunnar Bergström. Gunnar var då på väg att avsluta den karriär som började redan på slutet av 30-talet. Han var ju en av de allra största i de legendariska 37:orna. Trots att Brage gick upp i allsvenskan efter kvalet 1965 var nog kvallaget 1956 minst lika bra. Brage, med Tore Åhs i laget, hade otur då och förlorade på ett snöpligt mål i slutminuterna i hemmamatchen och sedan klarade Malmö 2-2 i returen tack vare en diskutabel straffspark.

När Brage inte lyckades ta sig upp i allsvenskan blev det en generationsväxling och vid kvalet 1965 fanns bara Tore Åhs kvar från 1956 års kvallag. Det dröjde innan Tore äntligen fick göra sin allsvenska debut. För det första började han bli ”gammal” (35 år) och dessutom var han skadad, men mot GAIS fick Tore äntligen göra sin allsvenska debut. Där slutade Tores spelarkarriär, men mot slutet av 70-talet kom han tillbaka i laget som lagledare. Det var då som stommen till 80-talets allsvenska lag byggdes. Som spelare och ledare under 30 år har Tore Åhs lagt märke till hur tiderna förändrats. Han har tidigare sagt att han anser att sammanhållningen och gemenskapen var bättre förr. Spelarna träffas nästan bara i samband med matcher och träning, förr kunde man sitta kvar efter träningen och samtala eller spela kort, menade Tore.

Något han också ansåg var att det är fel att specialisera ungdomar i unga år. Han menade att upp till junioråldern borde alla ha rätt att syssla med flera idrottsgrenar, till exempel bandy på vintern och fotboll på sommaren. Tore själv hade såklart fotboll som huvudsport, men han spelade även bandy i Stora Tuna.

Senast ändrat: 2013-03-16   Skrivet av:
Tore Åhs

Antal säsonger:

Antal matcher:

Antal poäng:

Moderklubb:sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.