Reportage UEFA-cupen 1982 UEFA-cupen 1982

En kylig oktoberkväll 1982 var Brages dåvarande ordförande Ingvar ”Slana” Österberg tvungen att nypa sig i armen för att känna att han inte drömde. Det var kvällen då ”Slana” fick sätta sig på hedersläktaren på Weserstadion i Bremen. Brage skulle möta Werder Bremen i UEFA-cupen!

– Nu har Brage blivit internationellt. Tänka sig, imorgon kan hela Europa läsa om att Brage spelat cupfotboll i Bremen, sade en lycklig Brage-bas.

Att Werder Bremen vann matchen med 2-0 spelade en underordnad betydelse. Vägen till mötet med Werder Bremen banades först genom fjärdeplatsen i allsvenskan 1981 och sedan efter att ha spelat ut danska Lyngby (2-1 borta och 2-2 hemma) i den första omgången av UEFA-cupen.

Två veckor efter 0-2-matchen i Bremen spelades returen i Borlänge. Publiken på Domnarvsvallen – bara 3500 – fattade nog inte då vilket storlag som var på besök. De som kom fick i alla fall se en uppvisning av framförallt landslagsmannen Rudi Völler.

– En bättre spelare har jag aldrig mött och kommer aldrig att möta längre fram heller, sade en imponerad Anders Fernström, som hade till uppgift att ”ta” Völler.

Några månader senare fick vi bevis för hur bra Werder Bremen egentligen var. Det nordtyska laget kom tvåa i Bundesliga efter Hamburg, men före Bayern München. Matcherna mot Werder Bremen var 1982 de hittils största i Brages historia. Synd bara att de skulle spelas under kulna höstkvällar. Det här hade varit något att visa upp en skön sommardag istället.

Brages entré i den internationella fotbollen bestod inte bara av mötena med Werder Bremen i UEFA-cupen. Tack vare fjärdeplatserna i Allsvenskan 1980 och 1981 blev det spel i Tipscupen och därmed även ”gratisresor” till flera europeiska länder. Den europeiska tipsunionen bekostade ju allt i Tipscupen. Första året i Tipscupen var Brage alltför grönt internationellt och hamnade på sista plats i sin grupp, men det blev i alla fall seger med 3-0 hemma mot LASK Linz och 0-0 hemma mot det tjeckiska storlaget Zbrojovka Brno. Danska AGF Aarhus blev däremot för svårt i båda matcherna.

Ogifta polacker fick stanna hemma
Men det andra året hade Brage fått internationell rutin och då spelade det ingen roll att storlag som Sparta Prag, polska Pogon Stettin och Wiener SC från den österikiska huvudstaden var motståndare i gruppen. Brage inledde med fem segrar i rad, bland annat 1-0 borta mot Sparta (tjeckiska mästarna!). När gruppsegern sedan var klar kom den enda förlusten borta mot Pogon. På tal om Pogon så kom det polska laget med en starkare uppställning hemma än när de en månad tidigare gästat Domnarvsvallen. En polsk åskådare kunde berätta varför:

– Det är bara de spelare som är gifta som får åka utomlands!

Varför det var så får ni räkna ut själva…

De här två åren längtar säkert de flesta spelarna och ledarna tillbaka till även om det inte alltid var så roligt. De som följde med till Stettin glömmer säkert inte den långa väntan vid gränsen mellan Polen och Östtyskland.

– Ska det behöva vara så här på gränsen mellan två öststater, undrade Roger Hansson.

En del kulturutbyte gav också utlandsresorna. Då kunde bland annat Nils-Erik ”Serik” Johansson studera konstsamlingarna i slottet Schönbrunn i Wien, men nog verkade det som om berg- och dalbanan i Pratern uppskattades högre.

Senast ändrat: 2013-03-16   Skrivet av:
sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.