Reportage UEFA-cupen 1988 UEFA-cupen 1988

1988 spelade Brage för andra gången i UEFA-cupen. Nu hette motståndarna Inter. En minst sagt tuff uppgift, men Brage var ytterst nära att skrälla.

Brage började borta 7 september på det väldiga San Siro i Milano. En enkel match, tänkte nog både de italienska spelarna och publiken. Inter tog också programenligt ledningen med 1-0, men Göran Arnberg kvitterade på straff och därefter fick milaneserna verkligen känna på att svenskt stål biter. Ända fram till den sista matchminuten höll Brage de italienska fullblodsproffsen stången. Domaren var bara sekunder från att blåsa av matchen då Matteoli kunde utnyttja en blotta i Brageförsvaret och slå in segermålet.

 

En månad senare sprang världsstjärnorna in på Vallen och hälsades välkomna av 9000 masar och kullor. Nu tog man verkligen Brage på allvar. Trappatoni förstod att Brage från Borlänge inte var att leka med, så han mönstrade sitt absolut starkaste lag. I demontränarens elva fanns alltså spelare som Lothar Matthäus, Andreas Brehme, Bergomi och målvakten Walter Zenga.

 

Inter satte full fart från start och redan efter nio minuter nickade Serena in 1-0. Det var det, tänkte de flesta i publiken och suckade. Efter målet bjöd proffsen på fotbollsfest och kunde ha ökat på sin ledning rejält om inte Bengt Andersson i Bragemålet varit på ett omutligt humör. Men så hände det otroliga Strax före pausvilan lyckades Brage tar sig in på Inters planhalva och ett inlägg från vänster nådde Johan Hällmans skalle och vidare in vid Intermålvaktens högra stolpe.

 

Fram till sista kvarten i andra halvlek var sedan matchen vidöppen. Men när en kvart återstod släcktes Bragehoppet. Efter en Interfrispark uppstod oreda i grön-vitts försvar och bollen hamnade hos tuffingen Morelli som med ett rappt volleyskott tryckte in bollen i nätet i 75:e minuten.

 

Även om det blev förlust i bägge matcherna, så minns många av Brages UEFA-äventyr med stor glädje. Att i två matcher spela jämnt med ett lag av Inters kaliber har inte så många svenska lag klarat av genom åren. Inter blev för övrigt italienska mästare säsongen 1988/1989.

 

Foto: Mikael Forslund

Senast ändrat: 2013-03-16   Skrivet av:
Brages startelva på San Siro

Bengt Andersson

Plamen Nikolov

Göran Arnberg

Patrick Englund

Peter Granlund

Rolf-Ola Nisson

Simon Hunt

Jarmo Alatensiö

Jonas Källström

Göran Bergort

Johan Hällmansociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.