Nyheter Brages William Bergendahl inför IK Frej 2018-05-22 Brages William Bergendahl inför IK Frej
2018-05-22   Skrivet av:

William Bergendahl är inne på sin andra säsong med IK Brage. Förra året var han ansvarig tränare för U16/U17 samtidigt som han skötte videoanalysen i A-laget. I år har 23-åringen tagit ”steget” uppåt i hierarkin fullt ut, i och med jobbet som assisterande tränare och videoanalytiker för A-laget.

 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig (exempel måndag)?

-Jag brukar komma ner på morgonen till kansliet och slår upp datorn. I och med att måndagen nu var tidigt efter att vi spelat match, så klippte jag ner vår match mot Degerfors och analyserade den. Jag satte sedan ihop en presentation som vi visade för spelarna, en kollektiv genomgång. Jag hade också några individuella klipp, som spelarna kommer att få kika på längre fram. Sedan har jag sorterat upp allt det. Därefter planerar vi träningen, innan det är fortsatt analys fram till lunch. Vi har sedan videogenomgång med spelarna, för att sedan gå ut på träningsplanen.

 

Vilken är din roll i tränarteamet tillsammans med Klebér Saarenpää och Bernhard Brcic?

-Min roll förutom att vi fördelar och planerar träningar, så är den mer specifikt mot videoanalys. Vi delar upp det i scouting av motståndaren, sätter ihop en stor presentation av det, på deras tre sista matcher hur de anfaller, försvarar och agerar vid fasta situationer. Sedan är det analys av våra egna matcher. Vi har en stor databas och program som vi arbetar i, så att allt hamnar på rätt plats, att man får rätt data och att vi över tid kan följa vår utveckling där. Jag har också hand om de lite yngre spelarna i A-truppen och de som kommer från akademin, och är uppe och känner på A-lags verksamheten. Jag håller ett extra öga på dem, och hjälper dem så mycket som möjligt. Jag matchar även vårt u21-lag.

 

Så du har alltså kollat Frejs tre senaste matcher?

-Nja. Den här veckan är lite speciell, för jag har bara kollat en av dem, medans Klebér har kollat på resten. Nu ligger vi ganska tätt mellan matcherna. När vi hamnar med match var tredje dag, så får jag och Klebér dela på det. Inför Degerfors kollade jag tre av deras senaste matcher, medans Klebér tittade lite extra på Frej. Vi delar upp det så när det blir tight. Annars är det jag som kollar lagens tre senaste matcher, klipper ner dem, och ser på video.

 

Född och uppvuxen i Jönköping, där William började sin tränarkarriär med IF Haga, så var det så klart inspirerande att besöka Stadsparksvallen i och med matchen med Brage för några veckor sedan.

-Ja, det var väl roligt. Generellt är det alltid roligt med fotbollsmatcher. I den matchen var det synd att vi inte fick med oss en trepoängare. Det var lite speciellt, man känner folk runtomkring som man inte har träffat på ett tag, och får prata med dem. Man känner till omgivningarna, mer än vad man gör på andra platser, i och med att jag är uppvuxen där och har varit tränare i J-södra.

 

William Bergendahl, med en idrottsvetenskaplig examen i Coaching & Sport Management från  Linnéuniversitet i Växjö, har själv spelat fotboll på en lägre nivå. Men det var intresset att vara tränare som han tyckte var mer spännande.

 

Att se en match på video, i jämförelse att se den live, skiljer så klart en hel del, berättar William:

-Man försöker hålla sig så kylig som möjligt. Jag sitter på läktaren i första halvlek på våra matcher, och försöker att inte blanda in för mycket känslor. Men har det varit en riktigt het match, med domslut hit och dit som man inte håller med om, då finns risken att man hetsar upp sig lite. Och då när man backar bandet och kollar på video, så kan det skilja ganska mycket, jämfört med första uppfattningen.

 

Onsdagens motståndare IK Frej har inlett säsongen trevande. Laget tog säsongens första trepoängare i den senaste omgången, när Landskrona BoIS besegrades med 2-1 på Vikingavallen. William Bergendahl har som vanligt stenkoll på motståndet:

-Det är ett lag som har fått en tuff start generellt. De har gått runt på ganska stora delar av sin trupp. Men vi vet att om de har ”sin dag”, så har de stora pjäser längst fram, dels Nsmina Peter som är avstängd mot oss, och Gerbino Polo. De har ett fysiskt spel runt offensivt straffområde, där det gäller att vi är vaksamma. Deras försvarsspel kan vi säkert luckra upp. Vi får ha längre anfall på dem, så att de får springa, då tror jag att vi kan trasa sönder dem över tid.

 

Vad tycker du det bästa är med ditt jobb?

-Oj! Frånsett det att jag tycker d-a mycket om fotboll, så är det bästa att jag får träffa fantastiskt trevliga människor varje dag. Spelare, tränare och kanslipersonal, och andra runt klubben. Det uppskattar jag verkligen. IK Brage är en bra miljö på så sätt.

 

Så du kommer stanna kvar i Borlänge och Brage många år framöver?

-Ja, det utgår jag ifrån!

 

/Per Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2022 IK Brage.