Nyheter 2013-07-27 Degerfors drömstart sänkte Brage Degerfors drömstart sänkte Brage
2013-07-27   Skrivet av:

Uppförsbacken verkar aldrig ta slut för Brage. På ett soldränkt Stora Valla blev Degerfors för svåra och vann rättvist med 4-2 (3-1).

-Det är bara att gratulera Degerfors som vinner rättvist. Det kändes som vi var i två olika divisioner idag, menade IKBs tränare Zvezdan Milocevic efter matchen.

 

Ett Brage med ryggen mot repen mönstrade en del nya spelare sedan hemmamötet mot Degerfors. I mål gjorde Tim Markström debut. Även Ryan Gilligan fick förtroende från start av tränaren Zvezdan Milosevic. Däremot fick Östersundsförvärvet Oluwatobiloba ”Tobi” Joseph börja på bänken.

 

Inte mindre än fyra nya spelare fick hemmalaget starta med, jämfört senast mot Värnamo, beroendes på skador och avstängningar.

På förhand var det nog många i publiken som väntade sig en offensiv fotboll från båda lagen då både Degerfors och Brage behövde tre poäng.

Det var Vulkanerna som briserade redan efter 1.06 när nyförvärvet Marcus Astvald rann igenom på högerkanten och utan någon som helst markering sprang han in från högerposition och kunde placera bollen utom räckhåll för Tim Markström till hemmaledning 1-0.

 

Brage uppträdde till en början väldigt försiktigt, och anfallsspelet lyste med sin frånvaro. DIF förde spelet, och efter knappa kvarten hängde ett DIF mål i luften när Erik Nilsson hittade Amadaiya Rennie i djupled centralt. Degerforsanfallaren drog bort Tim Markström men tog för lång tid på sig och ett samlat Brageförsvar kunde avvärja till en resultatlös hörna. Degerfors visade att man är ett topplag och innan tjugo minuter hade avverkats skulle man gjort något mål till, där Brage hade svårt att sätta stopp för hemmalagets anfallsspel i ytan framför straffområdet.

 

Som en kalldusch för hemmapubliken kunde Dragan Kapcevic kvittera till 1-1 efter 25 minuter.

-Jag fick en boll av Dulee (Johnson) på linjen, och de två mittbackarna följde med honom, och sedan kunde jag med vänsterfoten göra mål, med ett skott som jag tror touchade på en av deras spelare, säger Dragan.

Med i förarbetet var också Andreas Ljunggren-Eriksson. Sett till matchbilden och antal målchanser kändes kvitteringen inte logisk.

-Jag tycker inte att det målet var rättvist, och jag undrar hur vi gjorde våra mål, sa Milosevic efter matchen. Vi räckte inte till idag.

 

Degerfors kunde rättvist ta ledningen med 2-1 när Patrik Anttonen nickad in en hörna, via Tim Markströms händer via stolpen. Nästa kalldusch för Brage, kom ett par minuter senare när Martin Rosell fällde Erik Nilsson i straffområdet med straff som påföljd. Straffen satte Niklas Klingberg enkelt i mål till 3-1.

Ska Brage få med sig några poäng måsta man ta tillvara på sina chanser, för när Dragan Kapcevic ensam i straffområdet kom rättvänd med bollen i den 38:e matchminuten, måste bollen åtminstone hamna inom målramen, men dessvärre tog bollen i utsidan av nätet.

 

I den andra halvleken var det upp till bevis för Brage, att visa att man är ett lag som i alla fall står upp för sitt klubbmärke.

-Vi hade sagt i paus att vi skulle försöka vinna andra halvleken, men det lyckades vi inte med, sa IKBs coach.

Det var emellertid Degerfors som spelade till sig den första målchansen i den 54:e minuten. Ett skott utifrån täckte Johan Persson på mållinjen. Brage fick ändå komma mer in i spelet, mycket beroende på att Degefors sänkte ner på tempot. Ibland blixtrande man till, och samarbetet mellan Niklas Klingberg och Amadaiya Rennie höll på att resultera efter knappa kvartens spel i andra halvlek, men Tim Markström kunde avvärja.

 

Bortalaget gjorde sitt första byte efter 57 minuter, när Stefan Lindmark tar över Martin Rossels plats på det inre mittfältet. Brage försökte jobba sig in i matchen, men hade det svårt mot ett Degefors som kontrollerade matchen. Nyförvärvet Ryan Gilligan försökte ofta gör sig spelbar på mittfältet. I jakten på en reducering klev också engelsmannen upp lite längre i banan ju längre tiden gick. Dragan Kapcevic avlossade ett hyfsat skott efter 70 minuter, men bollen kunde August Strömberg fånga enkelt.

 

Brage försökte i alla fall komma in i matchen, när man med tjugo minuter kvar bytte in Adam Persson och Amor Layoni, och gick ner på en trebackslinje. Det gav ytor för DIFs forwards, och inhopparen Emil Hedsén vara nära att lobba in bollen över Tim Markström.

Degerfors backlinje med Patrik Anttonen och Marcus de Bruin i spetsen, tog ofta hand om Brages anfallsförsök, vilket gjorde att målvakten August Strömberg sällan sattes på några större prov.

Degerfors Marcus Astvald blev tvåmålskytt när han i det närmaste öppet mål, gjorde 4-1 efter förarbete från Tobias Solberg när det återstod sju ordinarie minuter.

Det blev något av en succé för Astvald som blev vald till bäste hemmaspelare.

-Jag tycker att vi gör det jättebra, när vi har fyra nya startspelare. Vi försökte med att variera passningsspelet. Sedan är jag lite besviken att vi släpper in två mål, sa annars en mycket nöd Patrik Werner, tränare i DIF.

 

Dragan Kapcevic reducering till 4-2 blott minuten senare, efter ett inlägg från Ryan Gilligan, var mest av akademiskt värde. Skönt dock för fjolårets skyttekung, om målskyttet börjat lossna. Det var hans tredje mål för säsongen.

-Jag tycker det var skönt att göra målen, men vi måste börja vinna matcher, säger Dragan Kapcevic.

 

Debut i Brage gjorde engelsmannen Ryan Gilligan. Han spelade på mittfältet, en position Ryan även spelade i Östersund, även om det där också blev matcher i backlinjen.

Ryan Gilligan tyckte att han hamnat i ett lag med bra killar, och trots det prekära läget har han långt ifrån gett upp hoppet vad beträffar nytt kontrakt.

-Jag tycker att alla killarna visade bra karaktär. Jag hade inte skrivit på för Brage om jag trodde att vi skulle klara av det här. Jag tycker att vi inte ska behöva oroa oss kring lagen i den nedre regionen.

Är du nöjd med din egen insats ?

-Inte i första halvlek, då spelade jag slarvigt vid några tillfällen. Det gick bättre i andra halvlek, då jag gick lite högre upp i banan. Jag tycker att det är bra att vi gjorde två mål på bortaplan, normalt brukar det räcka till någon poäng.

 

Ryan tyckte att Degerfors var ett bra lag, även om det så klart var tungt med den start på matchen Brage fick.

Vad måste ni förbättra i ert spel?

-Vi måste spela mer som ett lag. Det är egentligen bara småsaker som måste bli bättre, sa Gilligan, som visade fighting spirit både på och utanför planen.


Lämna kommentarer

Matchfakta

Degerfors-IKB 4-2 (3-1)

1-0 Marcus Astvald (2)

1-1 Dragan Kapcevic (25)

2-1 Patrik Anttonen (33)

3-1 Niklas Klingberg, straff (37)

4-1 Marcus Astvald (82)

4-2 Dragan Kapcevic (84)

 

Varningar Brage:
Martin Rosell, Johan Persson (avstängd nästa match), Niklas Sandberg, Dulee Johnson

 

Domare: Per Melin

 

Publik: 2 468

 

Laget från vänster:

25 Tim Markström

 

11 Adam Gradén

33 Niklas Sandberg

5 Peter Magnusson

9 Johan Persson (71)

 

16 Andreas Ljunggren-Eriksson (74)

87 Ryan Gilligan

6 Dulee Johnson

23 Martin Rosell (57)

 

13 Dragan Kapcevic

14 Mats C Moldskred

 

Avbytare:

92 Tim Carsting, mv

3 Alexander Zetterström

8 Amor Layoni (74)

17 Anton Lundin

19 Stefan Lindmark (57)

20 Adam Persson (71)

21 Tobi Joseph

 sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.