Nyheter 2021-05-09 En poäng mot HIF på Vallen En poäng mot HIF på Vallen
2021-05-09   Skrivet av:

Vi stod för en väl genomförd match när det blev en poäng i hemmamötet mot Helsingborgs IF. Matchen på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen slutade 0-0, vilket betyder förlustsviten på tre raka matcher tog slut.

-Skönt att vi bryter den sviten, det hade blivit lite tufft att förlora tre matcher i rad, konstaterar Brages mittfältare Bjarni Mark Antonsson som var nöjd över lagets insats.

 

-Absolut. Det är helt okay idag. Som helhet gör vi en godkänd prestation. Vi håller nollan, kanske vi skulle skapat lite fler lägen.

 

Även om Brage fick lämna planen mållösa fanns det positiva intentioner också i anfallsspelet.

 

-Det kommer, säger Bjarni, som inte är orolig för att målen framåt snart kommer och vet vad som krävs.

 

-Det är inte bara de längst fram utan också vi där bak som ska hjälpa dem att komma till lägen. Hela laget måste hitta en gemensam lösning för att bli bättre och skarpare framför mål.

 

Det var en jämn tillställning där båda lagen hade sina perioder i matchen där man var det bättre laget.

 

Brage gick för ett ledningsmål i andra halvleken då man kopplade grepp om händelserna på planen.

 

Helsingborg avslutade dock bäst och hade i slutminuterna några vassa lägen som kunde resulterat.

 

En förlust igen för Brage hade känts jobbig, i stället kan man ta med sig en värdefull poäng och ett spel som stora delar lovar gott inför fortsättningen.

 

Brages ytterback Pontus Hindrikes tycker det var säsongens hittills bästa insats mot obesegrade ex-allsvenska Helsingborgs IF.

 

-Absolut. Det känns som vi gör en stabil match och vi ser glimtar till hur vi ska spela. Det känns som vi gör en bra match.

 

Även assisterande tränaren William Bergendahl var nöjd efter söndagens dagsverke.

 

-Vi gör en bra match. Vi försvarar oss väldigt bra även under de perioder vi hamnar under lite tryck, så försvarar vi eget straffområde på ett väldigt bra sätt. Nyckelordet är att vi försvarar det med alla elva spelare tillsammans. Sedan har vi bättre perioder än tidigare matcher med bollen. Vi byter positioner och håller vår struktur och gör mycket rätt.

 

Hemmalaget hade gjort en förändring i startelvan, där Noa Williams tog en plats på yttermittfältet, medans Alexander Johansson började på bänken.

 

Matchen, som föregicks av en tyst minut för nyligen bortgångne Lars Norman, som bland annat var tävlingskommitténs ordförande i Dalarnas Fotbollförbund, började lovande från Brages sida då man kom ut fast beslutsamma att göra en bra prestation.

 

-Jag tycker vi har varit det i alla matcher. Det är det sista lilla som inte klaffar ännu. Men vi har inte vikit ner oss i någon match utan alla står upp för varandra och klubben, säger Pontus Hindrikes.

 

Hemmalaget spelade vårdat och höll bollen inom laget. Första avslutet kom i sjunde matchminuten när Robbin Sellin fick på ett pressat skott som dock inte vållade rutinerade HIF-målvakten Anders Lindegaard några problem.

 

Gästernas första farliga läge hade Brandur Hendriksson Olsen som slog en frispark tätt över Adrian Engdahls ribba.

 

Brage, som gått mållösa från tre raka matcher, fyllde på med mycket folk i boxen när tillfällena gavs. Även om det var mycket spelare i Helsingborgs straffområde kom vi inte till de riktigt heta målchanserna.

 

Många var aktiva i Brage medans Helsingborg, som saknade bland annat skadade mittbacken Andreas Granqvist och anfallaren Anthony van den Hurk, hade svårt att hitta ytor bakom ett välorganiserat Brageförsvar.

 

Dock osade det hett efter knappa halvtimmen när Bödvar Bödvarsson satte fart på högerkanten, passade Max Svensson som hittade en omarkerad Rasmus Jönsson som inte fick fart på nicken.

 

I slutet av första halvleken ökade gästerna tempot och hotade Brages försvar. Närmast utdelning var lagkapten Andreas Landgren som nickade inlägget från Max Svensson över.

 

Just flyfotade Max Svensson, som fick förtroendet från start, oroade mycket med sin fart. Han hade några löpdueller med Pontus Hindrikes, där ”Hinken” visade att gammal är äldst.

 

-Jag har kanske kommit lite till åren, men snabbheten har jag kvar och har stor nytta av.

 

Rasmus Jönsson och William Loeper var hela tiden farliga framåt i HIF, medans Viktor Lundberg hade svårare att komma till chanser. Det var när gästerna anföll med fart som det blev farligt i Brages straffområde.

 

-De överbelastar mycket och försöker spela på ena sidan och vända över och komma till lägen. De gör det svårt. Det är jobbigt i 10-15 minuters stunder när vi blir lite nedtryckta, men vi reder ut det i slutändan, konstaterar Pontus Hindrikes.

 

HIF började bäst i andra halvleken, men det var grönvitt som hade halvlekens första målchans i 53:e matchminuten. Sellin bröt fram centralt, hittade Moses Makasi vars framspelning till Leonard Pllana dock blev aningen för brant.

 

Matchen böljade fram och tillbaka i andra halvleken, där ytorna öppnade sig när lagen gick till anfall på jakt efter ett ledningsmål.

 

Brage trycke på framåt när både Mattias Liljestrand och Moses Makasi följde med upp i anfallen.

 

-Vi har alltid en tanke med vår vänstersida att Moses ska kunna komma både upp längs med kanten och in i planen. Det som krävs är att vi kan behålla bollen i långa anfall så att man hinner med upp och positionera sig och få med folk. När vi lyckas behålla bollen så får vi till ett ganska bra anfallsspel, säger William Bergendahl.

 

I slutet av matchen byttes André Kamp, Niklas Söderberg och Alexander Johansson in för få ny energi.

 

-Vi tyckte de vi bytte ut började krokna lite, och då vet vi att vi har spelare som kan komma in och bidra. Niklas visade sig vara redo. Vi ville få in energi och vi vet att matcherna komma öppna sig i slutet och då ville vi ha in pigga ben, motiverar Bergendahl bytena.

 

Brage satsade mycket med spelare framåt för att bryta dödläget.

 

-Vi gick för ett ledningsmål. Vi vill alltid vinna, säger Bjarni Mark Antonsson.

 

Men några mål blev det inte utan Brage fick nöja sig med en pinne.

 

-Vi vill alltid ha tre poäng, men det är bra vi höll nollan. De är ett bra lag men vi håller ihop det fint. Vi hade ganska bra perioder och var lugna med bollen. Sedan blev vi lite slarviga, både jag och laget, sista tredjedelen. Men i det stora hela var det helt okay, säger Bjarni.

 

Vad tycker du om din egna insats?

 

-Jag är inte nöjd. Jag slår bort för många passningar och försökte lösa svåra situationer, det blev en del misslyckade passningar. Men jag fightades för laget i 90 minuter för att vi skulle hålla nollan och det får jag vara lite halvnöjd med.

 

Helsingborgs bästa chanser i slutet av matchen hade inhopparen Alhaji Gero, som fick två bra chanser, först fick han se avslutet täckas till hörna och sedan var han nära nå ett inspel från högerkanten, samt Rasmus Jönsson som nickade Landgrens inlägg utanför i nittionde matchminuten.

 

-Som alltid blir slutminuterna nervösa, men jag tycker vi reder ut det ganska bra. De har några chanser, men vi krigar för att försvara eget mål och reder ut, säger William Bergendahl nöjd över få med sig en pinne.

 

-Vi behöver våra treor absolut. Idag får vi en poäng och ta med den och bygga vidare mot Norrby.

 

Matchen slutade alltså 0-0 vilket betydde första ”clean sheet”. På nytt var försvarsarbetet stabilt där backlinjen med mittbackarna Mattias Liljestrand och Alexander Zetterström i stort sett var felrfria defensivt, samtidigt som Moses Makasi och Pontus Hindrikes på kanterna gjorde sitt.

 

-Defensiven sitter, det känns stabilt. Vi visste de skulle komma med mycket inlägg och det blir situationer, men vi reder upp det mesta väldigt bra. Vi sitter ihop bra och har gjort det hela säsongen. Det känns som vi fortsätter att ha en stabilitet som vi kan luta oss på när det går lite trögare framåt, säger Pontus Hindrikes.

 

Det känns som vi är på väg upp från den resultatmässiga svackan och att poängen mot HIF kommer betyda mycket.

 

-Kan vi bara förlänga de stunder som vi spelar bra och fortsätta jobba metodiskt så tror jag målen också kommer att komma och att vi tar oss ur det här, säger Pontus.

 

Även William Bergendahl hoppas det offensiva spelet snart ska lossna på allvar.

 

-Det är lite tjatigt att säga det. Sista tredjedelen behöver vi sätta upp oss i lite skarpare lägen, även om vi idag har ett helt gäng okay lägen.

 

På lördag väntar Norrby IF på hemmaplan (klockan 15:00) chans då till första trepoängaren. En match Pontus Hindrikes ser fram emot.

 

-De har sett starka ut. Jag hoppas att vi kan fortsätta bygga på det här och att vi kan ha lite mer boll och försöka att trycka ner dem lite mer än vad vi lyckades mot Helsingborg, samt att vi kan sätta en eller två bollar.

 

Text: Olov Lindgren

Foto Toppbild: Henrik Hansson


Lämna kommentarer

IK Brage-Helsingborgs IF

IK Brage-Helsingborgs IF 0-0 (0-0)

Varningar: Brage: Bjarni Mark Antonsson, Noa Williams, Leonard Pllana. Helsingborg: Viktor Lundberg, Ravy Tsoukka-Dozi.

Domare: Joakim Östling. Assisterande domare: Anton Sjöberg, Conny Hugman.

Publik: 8 (Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen).

 

IK Brage (4-4-2): Adrian Engdahl-Moses Makasi, Mattias Liljestrand, Alexander Zetterström, Pontus Hindrikes-Robbin Sellin (K) (André Kamp, 78), Oscar Lundin, Bjarni Mark Antonsson, Noa Williams (Alexander Johansson, 78)-Anton Lundin (Niklas Söderberg, 78), Leonard Pllana. Ersättare: Georg Hemberg (mv), Nathan Mavila, Lukas Hiltunen.

 

Helsingborgs IF (4-2-3-1): Anders Lindegaard-Bödvar Bödvarsson, Charlie Weberg, Ravy Tsouka-Dozi-Andreas Landgren (K)-Vladisav Kreida, Brandur Hendriksson Olsen-Max Svensson, Rasmus Jönsson, Wilhelm Loeper-Viktor Lundberg (Alhaji Gero, 81). Ersättare: Kalle Joelsson, Casper Wiell, Noel Mbo, Emil Hellman, Adam Kaied.

 sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.