Nyheter 2021-06-06 Förlust i premiären för damerna Förlust i premiären för damerna
2021-06-06   Skrivet av:

Under 30 år, från 1991 fram till hösten 2020, saknade IK Brage ett damlag. Men i och med att att man tog över Ornäs IK:s verksamhet så kommer man under säsongen spela i division 2 Västra Svealand.

Söndagens premiärmotståndare på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen Säffle SK, ramlade förra säsongen ur division 1 norra Götaland.

 

Det som var upplagt för en succépremiär, slutade i moll, då Säffle SK vände underläge till seger 1-2 (0-0). Trots resultatet visade Bragedamerna, att det kan bli en kul säsong, då spelet gav mersmak.

 

– Vi hade inte marginalerna på vår sida. Men det är bara att knyta näven, säger Brages nestor Anna Linh Stenquist Foberg, inför fortsättningen.

 

I den första halvleken som slutade mållös, var det Brage som var det bästa laget. Man visade upp ett respektlöst spel, och Säffle skapade inte mycket framåt.

 

Hemmalaget vårdade bollen, och tog sig fram genom sitt kortpassningsspel till några halvchanser.

 

Efter 16 minuter hade Hanna Torstensson ett avslut i straffområdet som blockades av en Säffleförsvarare. Efter halvtimmen var samma spelare delaktig i en snabb spelvändning, men avslutet blev resultatlöst.

 

IKB låg högt i pressen och ett finurligt spelande Brage tog hand om Säffles anfallsförsök. Ofta var det värmländskorna som slog långbollar, vilket inte var rätt taktik.

 

Brages assisterande tränare Mattias Johansson, var nöjd med spelet, men inte med slutresultatet.

 

– Spelmässigt gör vi en bra match, och vi för spelet hela matchen. Tyvärr sätter vi oss i situationer som blir baklängesmål. Vi sätter pressen högt och vinner boll. Tyvärr orkar vi inte riktigt i andra halvlek.

 

Fjolårets division-1 lag Säffle, som inför säsongen tappat fyra spelare till Elitettanlaget Mallbackens IF, hade några frisparkar på offensiv planhalva, och ett distansskott som Clara Lönntorp kunde fånga.

 

Mycket mer skapade man inte första 45. Brages Anna Linh Stenquist Foberg utmanade flertalet gånger på sin vänsterkant. 45-åringen som verkade ha hur mycket kraft som helst och orkade springa oavbrutet, imponerade.

 

– Lite nervöst var det inför start. Men det ska det vara. Vi var laddade som sjutton. Det har sett bra ut på träningarna så jag är inte överraskad att vi spelade så bra. Det är väldigt surt att vi inte får några poäng, för det var vi värda, säger lagkaptenen, som också gillade att det var så många som hade kommit för att se den historiska matchen.

 

– Det var jättekul, även om vi också har haft publik när vi spelade i Ornäs också, säger hon.

 

På tilläggstid i första halvleken hade Linn Mattsson ett distansskott, som var nära att gå in i krysset, men bollen smet strax Över.

 

Halvtidsresultat 0-0 var med fördel Brage.

 

Matchbilden fortsatte i den andra halvleken att vara densamma, där Brage var det spelförande laget.

 

Genom ett bra passningsspel kom man allt närmare ett ledningsmål. Ofta var det Anna Linh Stenquist Foberg som var hjärnan bakom anfallsspelet. I den 58 minuten serverade lagkaptenen en precis passning i sidled till Johanna Yakoub som emellertid fick se sitt skott gå över.

 

Utan att förringa Brages insats, imponerade inte Säffle, då de saknade fart i sitt spel. Längst fram blev forwarden Annelie Facht ett enkelt byte för Brages försvarslinje.

 

Efter 68 minuter tog Brage rättvist ledningen med 1-0. Målet var en riktig delikatess från Falu BS förvärvet Johanna Yakoub som fick iväg ett skott som via Emilia Rinaldos fingrar gick upp i vänstra krysset. Ett Brage som såg ut att kunna behålla sin ledning, fick en kalldusch när Säffle kvitterade när Tuva Lund kunde raka in ett inspel från Emelie Facht till 1-1 med tio minuter kvar.

 

Målet betydde att bortalaget fick mer energi och två minuter före full tid kunde Anna Nilsson, efter hörna, fastställa slutresultatet 1-2.

 

– Det var mindre bra av oss, att vi gjorde så att det blev hörna, säger Mattias Johansson. Jag tycker annars att vi lyckades spela bollen efter backen, och vi lyckades nästan, även om vi ibland tappade bollen.

 

Säffletränaren Magnus Wallin ville nästan be om ursäkt att man plockade hem alla tre poängen.

 

– Brage spelade bra och trevlig fotboll. De hade bra tempo i offensiven. Jag har också tippat att de kommer topp tre, berömde Wallin motståndet.

 

Anna Linh Stenquist Foberg försökte trots den snöpliga avslutningen hålla humöret uppe efter matchen.

 

– Vi är inte riktigt där på deras mål. Så det känns riktigt tungt. Jag är ändå nöjd att vi kan hålla uppe vårt spel i stora delar av matchen.

 

I nästa omgång, den 12 juni, kl.15.30 möter Brage Hertzöga BK. Den matchen spelas också på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen. Gör gärna ett besök på ”Vallen” då, för det är tjejerna värda.

 

Text: Per Lindgren

Foto toppbild: Henrik Hansson


Lämna kommentarer

IK Brage-Säffle SK

IK Brage-Säffle SK 1-2 (0-0)

Mål: 1-0 (68) Johanna Yakoub, 1-1 (79) Tuva Lund, 1-2 (88) Elin Nilsson.

Domare: Anna Nyberg.

Publik: 257 (Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen)

 

Brage: Clara Lönntorp-Luna Hermansson, Thilda Johansson, Ann-Sofie Andersson, Linn Mattsson-Anna Sandin, Sara Berglund, Maja Andersson, Ann Linh Stenquist Foberg-Johanna Yakub, Hanna Torstensson.

Ersättare: Sara Andersson, Frida Halvarsson, Clara Zettervall, Lisa Ewenson, Jennifer Ermesjö.sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.