Nyheter 2019-05-08 Förlust på övertid i Bruksderbyt Förlust på övertid i Bruksderbyt
2019-05-08   Skrivet av:

IK Brage fick känna på i bortamötet mot Degerfors IF att fotbollen ibland är mycket smärtsam. På stopptid fick hemmalaget en tveksam straff, som Nikola Ladan säkert satte till 1-0. Siffror som skulle stå sig matchen ut.

-Det gör sjukt ont att förlora på en straff, där domaren går på en ”magkänsla”, säger Brages tränare Klebér Saarenpää.

 

Domaren Fredrik Hansson menade att bollen tog på handen på en Bragespelare.

-Han tar ett beslut som bevisligen är fel. Det kostar oss ordentligt. Men sådan är fotbollen, den är grym ibland, menar Klebér.

 

Sett till spelet över 90 minuter var dock hemmasegern med 1-0 (0-0) inte ologisk. Degerfors hade ett spelövertag och skapade flertalet vassa lägen, mot ett Brage som hade svårt få ordning på anfallsspelet på Stora Vallas svårspelade gräsplan.

-På grund av underlaget var vårt ”mindgame” att vinna dueller, säger Brages mittback Mattias Liljestrand, som tog hand om det mesta i backlinjen när Degerfors tryckte på.

 

Vad beror det på ni inte får till anfallsspelet?

-Vi blir passiva i allting vi gör. När vi har boll vill vi inte löpa för varandra och då blir det statiskt och då fungerar inte vår anfallsfotboll.

 

Degerfors tränare Stefan Jacobsson var mycket belåten efter matchen.

-Vårt lags prestation är jag jättenöjd med. Vi visste att vi skulle möta ett bra och strukturerat lag.

 

Hur upplevde du straffsituationen?

-Jag har ingen aning om det är en straff. Men det kommer som en skänk från ovan. Men jag tycker att vi borde gjort två, tre mål ändå, säger Jacobsson.

 

Efter en trevande inledning från båda lagen, tog matchen riktig fart efter kvarten spelad. 

 

Den första klara målchans kom i den 16: matchminuten, när en långboll gick fram till Degerfors Rasmus Alm som kom loss i vänsterläge, men avslutet räddades av Peter Rosendal. 

 

Bragemålvakten gjorde på nytt en bra räddning två minuter senare, när Axel Lindahls inspel gick fram till Christos Gravius som fick på ett bra skott, men Rosendal lyckades få fingerspetsarna på bollen och tippa till hörna.

 

Brage, hade gjort några förändringar sedan matchen mot Varbergs BoIS. I backlinjen fick Simon Stenberg och Carlos Garcia förtroendet från start liksom Oscar Lundin på mitten.

 

Bortalaget hade svårt få till något ordnat anfallsspel första halvtimmen. Det blev oftast långbollar till fel adress. Degerfors var mer aggressiva i sitt spel som gjorde att Brage sällan fick tid att bygga upp några anfall.

 

Degerfors kom till bra lägen på deras högerkant ett flertal gånger, oftast genom Axel Lindahl, där man ofta spelade med överlappningar och inlägg.

-Jag fick mycket ytor, och jag trivs som bäst i de lägena, säger Axel, som var en av många bra offensiva spelare i Degerfors.

 

Tremanna anfallet med Rasmus Alm, Erik Björndahl och Jacob Ortmark var hela tiden ett orsomoment för Brageförsvaret. 

-Vi skapar mycket chanser idag, och det är inget att be om ursäkt för att vi tar tre poäng, det är vi värda, menar Lindahl.

 

Brages första vassaste målchans i första halvleken kom på stopptid. Anton Lundin gjordes ner av Daniel Janevski några meter utanför straffområdet. På frisparken slagen av Kristian Andersen lyckades målvakten Ismael Diawara styra bollen till hörna.

 

Mattias Liljestrand menade att taktiken med att vinna duellspelet inte fungerade första halvtimmen, men att det blev bättre i andra halvleken.

-Det dröjer trettio minuter innan vi vinner några dueller. Men sedan tycker jag att vi kommer in i det och i andra blir det bättre.

 

Men det var Vulkanerna som öppnade andra halvleken bäst med att direkt skaka fram en dubbelchans, när både Jacob Ortmark och Christos Gravius hade möjligheter till ett ledningsmål.

 

Degerfors kom i våg efter våg och tryckte tillbaka ett hårt ansatt Brage.

 

I 52:a matchminuten var många beredda anteckna ett Degerforsmål, när Erik Björndahl hade till synes öppet mål, men Bragebacken Mattias Liljestrand lyckades nicka bort bollen på mållinjen när Rosendal var överspelad.

-Det är mitt jobb att rädda de bollarna, säger Liljestrand, som menade att taktiken inför andra halvleken var klar.

-Vi visste att vi inte skulle få något ordnat spel. Vi försökte gå på omställningar och ligga kompakt. Vi hade koll i boxen och sedan visste vi att vi skulle få omställningar.

 

Brage kom också till några anfallslägen i början av andra halvleken och det var ytterst nära Bragemål i 60:e matchminuten när Anton Lundin, efter att han fått bollen via en frispark, drog till men fick se bollen träffa bortre stolproten och gå utanför.  

 

Degerfors värsta anstormning bedarrade efterhand och Brage fick mer att säga till om.

 

Gästerna hade bland annat halvvägs in i halvleken en trippelhörna.

 

Men det var Degerfors som sista tio mest jagade ett ledningsmål. I 80:e matchminuten kom ett jätteläge när Christos Gravius frispelade Axel Lindahl, som chippade bollen utanför. Minuten senare skapade sig Rasmus Alm ett fint läge, när han drev in mot mål, fick tid att sikta, men sköt tätt utanför Rosendals högra stolpe.

 

När klockan hade tickat över 90 minuter och in på den tredje och sista stopptidsminuten var ställningen fortfarande 0-0. Men ett tveksamt domslut från Fredrik Hansson kom alltså stå Brage dyrt.

-Bollen tar klockrent på Oscars (Lundins) bröst, säger Mattias Liljestrand, som inte var nöjd med domare Hansson beslut.

 

I cupmötet mot BP i våras var han också ute i blåsväder när Carlos Garcia fick ett väldigt tveksamt rött kort.

-Då valde jag att inte kritisera honom. Men det här var snäppet värre. Han har uppenbart gjort två jättemisstag mot oss. Det känns otroligt jobbigt.

 

Efter konsultation med assisterande domaren valde Hansson peka på straffpunkten.

-Domaren går på en känsla, medans linjedomaren inte har någon koll alls att den tar på Oscars bröst. Jag håller med deras tränare att det var en skänk från ovan, säger Liljestrand.

 

Axel Lindahl, som var inblandad i förspelet, hade efteråt svårt bedöma om domaren gjorde rätt.

-Jag får bollen av Lindell (Erik) i djupet och slår in den. Sedan vet jag inte hur den landar, vi får kolla videon.

 

DIF-spelaren tyckte att segern var rättvis, men lider samtidigt lite med Brage.

-Tufft att släppa in målet i slutet. Men jag tycker vi är det bättre laget i 90 minuter, menar Lindahl.

 

Vad tyckte du om Brage?

-Det är ett bra lag. Det var deras första match på gräs och de hade mycket duellspel. De är defensivt stabila, sedan gäller det att de måste lära sig spela på gräs också.

 

 

Mattias Liljestrand, som spelade ihop med Carlos Garcia i mittförsvaret, tycker samspelet fungerade mycket bra.

-Det gick jättebra. Det känns som man spelat 60 matcher med honom, han är en av de smartaste spelarna.

 

Efter två raka förluster, är det bara för Brage att komma igen mot Norrby i nästa omgång, som spelas nu på söndag hemma på Domnarvsvallen.

-Det är upp på hästen igen. Bara att studsa tillbaka mot Norrby. Någon gång ska vi också ha stolpe in, säger Mattias Liljestrand.

 

Text: Olov Lindgren

Redigering: Robin Laszlo

Foto: Ulrika Eriksson Lundholm


Lämna kommentarer

Degerfors IF - IK Brage

Degerfors IF-IK Brage 1-0 (0-0)

Mål: Nikola Ladan (90+3, straff)

Varning, DIF: Daniel Janevski. IKB: Anton Lundin.

Domare: Fredrik Hansson. Assisterande domare: Besim Boletini, Ljungby, Simon Kristensson, Malmö.

Publik: 1053 (Stora Valla).

 

Degerfors IF (3-4-3): Ismael Diawara-Christoffer Wiktorsson (K), Daniel Janevski, Gustav Granath-Erik Lindell, Christos Gravius, Nikola Ladan, Axel Lindahl (Viktor Götesson, 90+4)-Rasmus Alm, Erik Björndahl, Jakob Ortmark (Oliver Ekroth, 85). Ersättare: Alan Asaad, Viktor Götesson, Erik Grandelius, Emil Portén, Dario Miskic, Mattias Özgün.

 

IK Brage (4-4-2): Peter Rosendal-Simon Stenberg, Carlos Garcia, Mattias Liljestrand, Benjamin Hjertstrand-Anton Lundin, Oscar Lundin, Bjarni Mark Antonsson Duffield (André Kamp, 22), Robbin Sellin(K) (Seth Kanteh Hellberg, 85)-Kristian Andersen, Christian Kouakou (Jonathan Lundbäck, 90). Ersättare: Adrian Engdahl, Alexander Zetterström, Jonathan Morsay, Marcus Bergsten.sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.