Nyheter 2021-07-16 Inför GAIS på Gamla Ullevi Inför GAIS på Gamla Ullevi
2021-07-16   Skrivet av:

Sommaruppehållet är till ända och vårt grönvita gäng ska på lördag klockan 15:00 återstarta säsongen mot GAIS på Gamla Ullevi. Huvudtränare Klebér Saarenpää och mittfältaren Oscar Lundin har inför matchen pratat om uppladdningen inför omstarten, de nya spelarna som anslutit till truppen samt gett sin syn på helgens utmaning.

Elva omgångar in i årets upplaga av Superettan startade sommaruppehållet, en chans för spelarna att ladda upp batterierna inför matcherna som väntar framöver.

 

– Det blev ett viktigt uppehåll för oss med tanke på hur den sista matchen gestaltade sig, det var ett välbehövligt break för att komma bort, bryta trenden och hitta ny energi, säger Klebér Saarenpää.

 

Efter en period av semester samlades truppen igen för att starta igång träningen på nytt. Utöver tiden på träningsplanen har de grönvita varit på läger i Tällberg i Leksands kommun för att svetsa samman gruppen ytterligare.

 

– Vi har börjat om, jobbat väldigt tydligt med vissa delar och sedan har vi framförallt jobbat med gruppen. För oss är det nu viktigt att vi får tillbaka spelare som är hela och i form, konstaterar Saarenpää.

 

– Lägret i Tällberg var välbehövligt med tanke på att det var väldigt länge sedan vi var i väg på något sådant tillsammans. Vårt fokus låg på teambuilding och att individerna fick jobba med en del värdegrundsmässiga delar så som vad vi står för och hur vi vill uppfattas. Det har varit viktigt för oss att påbörja det arbetet, vi tog in en extern person för att leda den processen.

 

– Vi har haft en ganska mjuk uppstart där vi har fokuserat på gruppen, välmående och beteende. Den mjuka uppstarten beror också på att vi är på så olika nivåer rent fysiskt i truppen och att vi varit ganska få som varit i träning, men nu börjar folk sakta men säkert ta sig tillbaka och det är viktigt för att vi ska få till en långsiktig hållbarhet.

 

– Det är viktigt att få tillbaka spelare så att vi kan få till en riktig konkurrens i truppen på träningsplanen. Det vi jobbat med i träning är väldigt allmänt, men de senaste dagarna har vi varit väldigt specifika med fokus på vad vi ska göra i matchen mot GAIS.

 

Oscar Lundin blickar framåt efter en tung vår rent resultatmässigt. Han är nöjd med sommarens läger i Tällberg och hoppas att det kan bidra till att prestationerna höjs framöver.

 

– Det känns positivt. Alla vet om att det inte var en okej vårsäsong från vår sida, men alla är taggade på att förbättra resultaten, säger han.

 

– Det är alltid skönt och viktigt att åka på träningsläger för att få ihop laget. När man bor och gör aktiviteter tillsammans så kommer man närmare varandra. Det är alltid positivt. Träningarna har känts bra och väldigt motiverande. Alla är pigga och redo för fight.

 

Inför återstarten är truppen förstärkt med tre spelare: mittbacken Nicolas Gianini Dantas och anfallarna Shkodran Maholli och Joakim Persson (på lån från Sirius).

 

– Nico (Gianini Dantas) har ju varit hos oss ett tag nu, han kom redan innan uppehållet, så utöver att han är lite matchringrostig så är han fysiskt redo för att spela. Shkodran har en bit kvar innan han kommer kunna starta matcher, vilket vi var medvetna om när vi värvade honom. Han ligger en bit efter fysiskt, men vi jobbar med honom för att bygga upp hans fysik för att sedan kunna fasa in honom genom mer och mer speltid. Joakim som kommit in nu, han är redo för spel från dag ett, säger Saarenpää om förstärkningarna.

 

– Dessa spelare kan bidra med att röra om i gruppdynamiken och tillföra lite ny energi. Sedan är de viktiga för konkurrenssituationen, vi har ju varit i princip 12-13 spelare på träning under våren, vilket är ohållbart i det långa loppet. Det krävs att man är betydligt många fler. Vi börjar närma oss, men det är fortfarande en hel del spelare som är kvar i sjukstugan. Douglas (Karlberg), Robbin (Sellin) och Seth (Kanteh Hellberg) kör fortfarande vid sidan av. (André) Reinholdsson har en bra bit kvar, han har precis tagit bort skruvarna och stygnen i foten, så det är en del namn som inte är redo till hundra procent just nu.

 

– När det gäller de nya spelarna så är Nico en fantastisk människa och en fotbollsspelare som fortfarande suger åt sig ny information som en svamp. Tittar man på vilka framsteg han gjort under dessa veckor här med oss, hur kommunikativ och delaktig han är i gruppen så ser det väldigt bra ut.

 

– Maholli är en spelare med en väldig kvalitet i det han gör, men nu handlar det först och främst om att få honom i fysisk form så att han kan göra det han är bra på så bra som möjligt.

 

– I Joakim får vi in en djupledslöpande anfallare som är jätteduktig på att båga ur och använda sig av sitt djupledsspel. Det är en egenskap som vi har saknat i truppen, som vi hade hoppats att få av Reinholdsson som tyvärr varit borta under en längre tid.

 

Lundin har även han fått en bra känsla av nytillskotten i truppen.

 

– Joakim gjorde nyligen sin första träning och det var första gången vi träffade honom. Jag har ingen klar bild av honom som spelare än, men han verkar vara en bra kille. Shkodran och Nicolas har kommit in bra i gruppen tycker jag. De är härliga killar och bra fotbollsspelare. Jag hoppas och tror att de kan hjälpa oss framöver.

 

På lördag är det dags för spel igen. Uppgiften som väntar för de grönvita är bortamatch mot GAIS, ett lag som efter en stark inledning på säsongen åkt på en del förluster och därmed halkat nedåt i tabellen. Spelplatsen är Gamla Ullevi och de rådande restriktionerna tillåter 3000 personer på läktarna. Lundin är på det klara över vad som krävs för att ta hem tre poäng.

 

– Som alltid blir det viktigt att täppa igen bakåt och hålla nollan. Vi vet att vi kommer få lägen framåt. Och då gäller det att vi sätter dit bollen, säger Lundin.

 

– Vi känner att vi har stått för bra prestationer så här långt, med lite mer tur och skärpa hade vi kunnat vinna lite fler matcher. Vi har inte varit utspelade. Det gäller att få ihop gruppen, så att alla drar åt samma håll. Sen måste vi höja kvaliteten i offensiv och defensiv box. Gör vi det så kommer vi att ta våra poäng, vi har tillräckligt bra spelare i laget.

 

Saarenpää ser med glädje fram emot den stundande matchen.

 

– Det är ett lag som är i en lite liknande situation som oss. Men känslan är att det ska bli underbart, det är GAIS borta på Gamla Ullevi, publiken får komma tillbaka i större utsträckning och är det något lag som har en publik som kan väsnas lite så är det just GAIS. Det ska bli underbart att få den typen av atmosfär som inramning till matchen, säger han.

 

– Publikaspekten är något som skulle kunna påverka oss om vi inte är mentalt förberedda på det, just med tanke på hur länge sedan det var så mycket folk på plats. Det kan bli en anspänning som leder till att man gör av med mer energi och blir tröttare snabbare. Men lyckas man hantera det på rätt sätt istället så kan man dra nytta av den energi som kommer från läktarna och omsätta det ute på planen i varje duell, varje löpning och ta fram det där lilla extra.

 

– Det ska bli kul att kicka igång på riktigt igen. Förhoppningsvis kan vi sätta tonen inför vad som komma skall. Vi har en bra energi och ett bra fokus inför matchen, men i slutändan ska vi spela fotboll och där ute på planen är det upp till oss att ge oss en spets i varje match, det är den kvaliteten vi måste få fram på ett eller annat sätt, alla medel är tillåtna, avslutar Saarenpää.

 

Fem punkter inför GAIS:

 

#  Under uppehållet har GAIS förstärkt truppen med två anfallare i form av Jonas Lindberg och Bragebekantingen Simon Alexandersson.

 

#  Efter elva spelade matcher befinner sig GAIS på en tiondeplats i Superettantabellen med ett facit på fyra segrar, ett kryss och sex förluster.

 

#  Bäste poänggörare hos helgens motståndare är Adam Egnell med sina två mål och två målgivande passningar så här långt denna säsong.

 

#  Förra säsongens möten lagen emellan slutade i två stycken Bragesegrar (0-1 på bortaplan och 2-1 hemma på Vallen).

 

#  IK Brages Pontus Hindrikes är avstängd efter att ha dragit på sig tre gula kort under säsongens gång och missar därför matchen.

 

Tillsammans är vi IK Brage!

 

Text: Sebastian Routsalainen


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.