Nyheter Måndagens motståndare Gefle IF 2018-04-06 Måndagens motståndare Gefle IF
2018-04-06   Skrivet av:

Måndagens motståndare Gefle IF hade en tuff fjolårssäsong i superettan. Tack vare bättre målskillnad än Örgryte IS lyckades man klara kontraktet.

Inför årets säsong har laget haft en stor spelaromsättning. Också på tränarposten är det nytt. Välbekante Johan Mjällby tog i vintras över efter Poya Asbaghi som försvann till Blåvitt.

 

Mjällby, senast i Västerås SK, vill inte röra om för mycket i grytan utan fortsätta med det spelsätt som Poya började med i fjol, även om truppen förändrats till stora delar.

-I det stora hela vill jag inte förändra det han startade med, hur vi ska agera. Jag vill ha ett bollhållande Gefle IF. Men vi har sex eller sju startspelare som inte är kvar och har inte haft ekonomin att ersätta dem. Vi har egentligen startat om med en väldigt ung trupp. Men det är kul, det är en utmaning för oss alla att stabilisera fotbollen och även det som är utanför.

 

Gefle har i de flesta träningsmatcher, liksom i seriepremiären mot IFK Värnamo, startat med en 3-5-2 uppställning.

-Men vi vill vara flexibla, bland annat med tanke på motståndet. Vi har använt 3-5-2 i uppspelen, och det är något som de flesta är trygga med.

 

I seriepremiären blev det seger med 2-1 (0-0) hemma mot IFK Värnamo. En match som präglades av premiärnerver från hemmalagets sida.

-Det var ganska mycket anspänning. Vi såg relativt nervösa ut, säger Mjällby som menade man hade svårt få spelet att funka fullt ut.

-Vi fick ganska mycket grus i maskineriet. Prestationsmässigt var vi inte jätteglada, däremot var vi det över vinnarmentaliteten.

 

Efter en mållös första halvlek tog Gefle ledningen med 1-0 genom veteranen och innermittfältaren Jonas Lantto i 59:e matchminuten. Men Värnamo kvitterade till 1-1 med knappa kvarten kvar genom notoriske målskytten Pär ”PC” Cederqvist. Gästerna tog sedan över och låg på hårt för ett ledningsmål. Men i stället var det Gefle och mittfältaren Christian Ljungberg som fick sista ordet med att snyggt sätta 2-1 i 87:e matchminuten.

-Det är en styrka att vi till slut fick göra vinstmålet 2-1. Det är något som vi tar med oss. Skönt att ta tre poäng även om spelet inte fungerar. Det var en jämn match. Vi är nöjda över första halvleken då vi har bra koll på matchen. De skapade ingenting, säger Mjällby som fick se tillställningen på Gavlevallen öppna sig efter pausen.

-Det kunde sluta hur som helst. Men det är en styrka att få in ett segermål. Det är det som är det viktiga i slutändan.

 

Till skillnad från förra årets tunga vårsäsong, började det alltså på bästa sätt för GIF i år.

-Jätteviktigt att vinna i premiären. Framförallt för de som var med i fjol då det var en jobbig vårsäsong mentalt för spelarna.

 

Att inleda en säsong med en hemmapremiär är inte det enklaste att hantera. Men Mjällby var mycket nöjd över hur spelarna klarade av pressen.

-Det är nerver så det känns jätteskönt. Sedan är det skönt att ta tre poäng och ändå känna att vi kan prestera mycket bättre.

 

Gefletränaren har största respekt för Brage.

-De var bra i fjol och har rekryterat jättebra. De har varit väldigt starka på försäsongen. Jag tror många neutrala fotbollsfans kommer bli överraskade. De kommer ha en stark säsong.

 

På försäsongen möttes lagen och då vann Brage med 4-0 på Domnarvsvallen. Johan vet vad som krävs för att få med sig ett bra resultat på måndag.

-Vi måste prestera på toppen av vår förmåga för att kunna bärga hem en seger. Naturligtvis måste vi vara mycket bättre än i träningsmatchen. Jag tycker Brage ser jättebra ut och har stor respekt för laget.

 

Vad blir nyckeln till seger för Gefle på måndag?

-Att vi blir bättre i vårt bollinnehav. Det är något som vi vill utveckla och som vi jobbar på. Det är inte bara i anfallsspelet utan även konsten att vila i eget bollinnehav.

 

En annan viktig faktor som Johan pekar på blir att täppa till området bakom egna försvarslinjen.

-Vi har stor respekt för deras omställningar. Det gäller att inte släppa till för stora ytor bakom oss som de kan utnyttja.

 

Inför säsongen har Gefle tappat offensiv kraft efter att anfallarna Deniz Hümmet (12 mål) och Bajram Ajeti (11 mål) gått till Trelleborgs FF respektive IF Brommapojkarna. I anfallet kommer Bragebekantingen Erik Törnros (senast HB Köge i danska andraligan) få stort ansvar. Det bli också intressant att följa yttermittfältarna Piotr Johansson och MFF-lånet Anton Kralj som båda var mycket bra i fjol. På pluskontot finns också backen och ledargestalten Netan Nasara (senast i FC Edmonton).

 

Men ett stort avbräck är att både Törnros och Nasara finns uppsatta på skadelistan.

-Erik skadade sig i första omgången av svenska cupen.

 

Nasara gick samma öde till mötes i genrepet mot Sirius (2-2).

-Tyvärr tappar vi en fin vänsterfot och ledarskap med Nasara.

 

Johan Mjällby berömmer annars sina båda nyförvärvs inställning och att de hittat sina roller.

-De vill hela tiden bli bättre. De är också medvetna att vi är en sits där laget går före jaget. Vi har kanske inte lika många bra individuella spelare som de andra lagen i superettan. Men jag tycker att de enkelt har kommit in i miljön.

 

Johan Mjällby, som också haft tränarjobb i bland annat Celtic och Bolton Wanderers, har funnit sig väl tillrätta i anrika Gefle IF (grundad 1882) och nya Gavevallen (invigd 2015).

-Det är en fin förening, fin klubb och fina faciliteter.

 

Gefle IF:s motsvarighet till Serik Fans heter Carrickläktaren, som är ett samarbete mellan de två supportergrupperna Sky Blues och Gefle Blue Boys.

-Det finns en klick som följer dem (Gefle IF) i vått och torrt, säger Mjällby som under tiden i VSK också kände vikten av att ha ett starkt supporterstöd.

-Men vi vill att det ska komma ännu mer fans, både hemma och borta. Men det är också upp till oss själva och nå resultat och att vi är värda att titta på. Alla lag har sina lojala fans.

 

Senast lagen möttes i seriesammanhang på Domnarvsvallen var 2004 i superettan, då matchen slutade 1-1 (0-1) efter att Jimmy Rajala kvitterat Daniel Bernhardssons 0-1-ledning för gästerna från första halvleken.

 

På måndag förväntar sig Johan Mjällby att IK Brage kommer diktera villkoren på Domnarsvsvallen.

-Det kommer bli en jättetuff match. Jag kan tänka mig att de i kraft av hemmaplan försöker hålla i taktpinnen. Det är viktigt att vi kommer rätt in i matchen. De vill vara spelförande. Det är viktigt att vi sätter vår matchplan för att förändra det. Om de har ett större bollinnehav är det viktigt att vårt kontrings- och omställningsspel fungerar.

 

Förutom skadade anfallaren Erik Törnros och försvararen Netan Nasara har Gefle i dagsläget alla tillgängliga.

 

Årets hemmapremiär i superettan för IK Brage startar kl.19:00 måndag 9 april. Då det väntas bli mycket folk på Domnarvsvallen så rekommenderas det att biljetter köps via webben: http://ikbrage.ebiljett.nu/ för att undvika köerna, samt att det dessutom är billigare.

 

/Olov Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.