Nyheter "Mouradano" ska fixa kontraktet åt ÖIS 2013-08-15 "Mouradano" ska fixa kontraktet åt ÖIS Domnarvallen
2013-08-15   Skrivet av:
Örgryte har förstärkt truppen med den meriterande anfallaren George Mourad. Ett kontrakt som gäller säsongen ut.

 

Efter att ha fostrats i Västra Frölunda IF, slog han igenom stort i IFK Göteborg där han bland annat var med att bärga SM-guldet 2007. Nu är det meningen att 30-åringen ska hjälpa till att rädda superettankontrakt för ÖIS.
Debuten i Sällskapet skedde i senaste omgången hemma i 3-0 matchen mot Assyriska med ett inhopp i 70:e minuten.
-Det kändes bra men det är en bit kvar till toppformen. Jag kom in då vi hade två man mer och tycker det gick hyfsat. Men jag hade bara tränat ett pass innan så det tar ett tag innan man lär känna grabbarna.

 

George var bara drygt ett år gammal när han lämnade Beirut i Libanon för Sverige.
Det var på Ruddalens IP och hos Västra Frölunda som allt började. Där fanns bland annat den legendariske klubbdirektören, mm, Bertil Kristiansson.
-Det var där jag fick mitt första A-lagskontrakt. Vi var ett glatt gäng och det var här jag fick grunden att bli en bra fotbollspelare. Jag gick den långa vägen från pojk- och juniorlaget, till A-laget, berättar George om tiden hos VF där han stannade fram till 2003 då IFK Göteborg hade fått upp ögonen för den store anfallaren.
-Steget var stort att gå från Frölunda till ”Blåvitt”. Tidigare var vi inte heltidsproffs som vi blev nu.
Det betydde bland annat att träningsdosen ökade avsevärt.
-Nu fick vi träna två gånger varje dag, och efter halva säsongen i IFK Göteborg hade vi tränat lika mycket som på en hel säsong i Västra Frölunda.

 

Det blev några framgångsrika år i Blåvitt med SM-guldet 2007 som kronan på verket. Men skador gjorde att allt inte gick på räls.
-Första säsongen 2004 gick kanon, men sedan blev det tyngre 2005.
Året efter blev han under säsongen utlånad till Serie B klubben Brescia. När han återvände till Göteborg blev det stor succé. Tyvärr gjorde skador att han missade hela hösten. Och under guldåret -07 var det en knäskada som gjorde det bara blev 13 matcher.
-Men jag tycker personligen att 2007 var min bästa säsong där tillsammans med 2004.
14 mål blev facit under tiden hos ”Änglarna”.

 

Sedan väntade en utlandsvistelse under sju år, med spel i sex olika länder. Med Brescia inkluderat, provade han lyckan i Willem II (Holland), Tromsö (Norge), Portimonese (Portugal), Mes Kerman FC (Iran) och Qingdao Jonoon (Kina).
Då lärde du dig en del språk?
-Ja holländskan lärde jag mig. Men det var svårt med med uttalet, men lättare med läsa.

 

Något som fick undertecknad att höja på ögonbrynen var klubben Mes Kerman FC från Iran.
-Det var efter ett VM-kval med Syrien de fick upp ögonen. Det fanns en kontakt i Göteborg som hjälpte mig dit. Det var en klubb som satsade och kontraktet var bra, men de fick inte ut vad de ville.
Hur vill du jämföra fotbollen i Iran med den i Sverige?
-Det är mycket mer organiserat i Sverige där vi har en klar spelidé. Där är det mycket enmansshower så det var en stor omställning. Om det går bra är det inga problem, men när det är tungt så finns ingen trygghet.
I vilken klubb tyckte du att du lyckades bäst utomlands?
-Det var i Willem II och Tromsö. Och det började bra i Iran. Men jag tycker inte det gick dåligt i någon klubb.

 

Åren som utlandsproffs har betytt mycket för George, och att han blivit en bättre fotbollsspelare råder det inga tvivel om.
-Man har lärt sig en hel del. Jag har blivit lugnare på planen och värderar situationerna mer.

 

Nu är cirkeln sluten och han är tillbaka i Göteborg för att hjälpa anrika Örgryte IS klättra uppåt i tabellen. Med 12 SM-guld och ett cup-guld tycker han att laget hör hemma minst i landets nästa högsta division.
-Det är en förening med en sådan fin historia att de tillhör superettan, och egentligen också Allsvenskan. För att jag ska vara nöjd efter säsongen är att vi har säkrat kontraktet.

 

ÖIS har haft problem med målskyttet under säsongen, även om det lossnade senast. Men någon press att göra mål, har inte George.
-Den press jag har är att hjälpa laget. Om jag sedan gör ett eller tio mål kvittar. Det viktiga är att vi håller oss kvar.
Vad vet du om Brage?
-Tyvärr har jag inte så stor koll. Men jag vet de gjorde en ordentlig satsning. Men att Bo Wålemark och Örjan Glans lämnade innan säsongen och att Conny Karlsson kom in. De tog in spelare som Dulee Johnson, Demba och Tauer, men har inte fått ut det de önskat.
Till sist, vad säger du om smeknamnet ”Mouradona” du fick under tiden i IFK Göteborg?
-Det var bara positivt och skoj. Men det var väl mest supportarna som kallade mig det då. Men ibland får jag höra det idag också.


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.