Nyheter Oavgjort i en helt makalös match mot Sundsvall 2021-08-02 Oavgjort i en helt makalös match mot Sundsvall
2021-08-02   Skrivet av:

Ett Brage som var i stort behov av poäng för att klättra upp på säker mark när man mötte GIF Sundsvall. I en högdramtisk tillställning på NP3 Arena fick vi med oss en poäng i matchen som slutade 3-3 (2-0) efter att vi långt in i andra halvleken legat under med 0-2.

-Vi visar jättemoral. För en gångs skulle betalar det sig, den krigarinsats vi gör och aldrig viker ner oss, säger Bragetränaren Klebér Saarenpää.

 

Hemmalaget ledde alltså med 2-0 med knappa kvarten kvar. Då både reducerade och kvitterade inhopparen Douglas Karlberg till 2-2. Inte nog med det. Leonard Pllana stänkte in 3-2 i 83:e matchminuten och då såg det ut som vi skulle ta hand om alla poängen. Men Pontus Engblom kvitterade till 3-3 i 88:e matchminuten på en straff som gick mitt i mål och Sundsvallsanfallaren fick även på stopptid chansen ge alla poängen till hemmalaget på ännu en straff. Men då klev Adrian Engdahl fram och lyckades rädda en poäng genom läsa av Engblom som försökte med en repris att sätta den på samma ställe.

 

-Han lade första i mitten, då tänkte jag att jag står kvar och försöker reagera på var han skjuter den och hinner reagera.

 

Känns poängen som en seger med tanke på din straffräddning?

 

-Lite, men ändå inte. Vi har ju 3-2 och får inte med oss alla tre poäng. Men en fantastisk insats, och jag vill speciellt hylla Douglas Karlberg som kommer in och gör en fantastisk insats och den energin som han har. Och ”Jocke” (Persson) som gör en av de första matcherna för Brage kommer in och kämpar. Han gör det verkligt bra i presspelet, berömmer Adrian inhopparna.

 

Klebér Saarenpää hyllar laget för arbetsinsatsen och att man aldrig vek ner sig trots att man hängde mot repen.

 

-Vi gör tre kassar, tyvärr räcker det inte till tre poäng. Men vi får vara nöjda idag.

 

Brage fick en jobbig start på matchen då Linus Hallenius gjorde 1-0 redan i den nionde matchminuten, på en snabb spelvändning iscensatt av Albin Ekström, efter en Bragefrispark där Nicolas Gianini Dantas efter en 80-meterslöpning inte lyckades rensa bort bollen bättre än den gick till Hallenius.

 

-Det är en svår situation och det blir en lite touch från ”Nico” och går tillbaka mot första stolpen och ställer mig totalt, säger Engdahl som inte kunde göra så mycket åt målet.

 

Hemmalaget hade ett visst bollövertag inledningsvis utan att, förutom målet, skapa några chanser.

 

Brages första målchans kom i den 26:e matchminuten på lagets andra hörna, som Leonard Pllana servade till Pontus Hindrikes som helt fri inte fick någon träff på bollen som gick utanför.

 

Sedan var det nära igen på en spelvändning när Noa Williams med en långboll hittade Shkodran Maholli på vänsterkanten, som sånär hittade Pllana centralt.

 

Brage började ta fler offensiva löpningar ju längre matchen led och hade en bra period kring trettiominuters strecket, när man fyllde på offensivt och hade flera avslut, men tyvärr inte på mål.

 

I slutet av halvleken var det Sundsvall som hade ett par bra lägen att öka på ledningen. Mittfältaren Paya Pichkah fick bollen helt omarkerad centralt i boxen men avslutade rakt på Adrian Engdahl. Kort efter blev det oreda i Brageförsvaret när bland annat Pontus Engblom var farligt framme men bra försvarsarbete från Lukas Hiltunen och Mattias Liljestrand redde ut situationen.

 

Brage, med samma uppställning som mot Gais, med tre mittbackar och med Moses Makasi och Lukas Hiltunen som wingbacks, löpte mycket och kom till flera lägen, där dock de flesta farligheterna kom från distans.

 

Klebér Saarenpää hade gjort två förändringar i startelvan jämfört med senaste matchen mot Trelleborg där Lukas Hiltunen och Shkodran Maholli fick förtroendet, i stället för avstängda Alexander Zetterström och Niklas Söderberg.

 

Hemmalaget började bäst i andra halvleken och Ludvig Nåvik hade ett tungt skott som tvingade Adrian Engdahl att kasta sig raklång till höger för att rädda. Kort efter fick Paya Pichkah ett lika bra läge men missade målet.

 

Brage hade svårt att fast bollen på offensiv planhalva och inte oförtjänt kunde Sundsvall dubblera ledningen till 2-0 i 57:e minuten när Pontus Silfwers frispark letade sig fram till mittbacken Alexander Blomqvist som satte bollen i nät från nära håll, ur misstänkt offsideposition.

 

-Vad jag har hört efteråt skulle det varit offside, men det är en svår situation, säger Engdahl.

 

Brage var hårt tillbakatryckta och Ludvig Nåvik hade en kanon som träffade Engdahls högra stolpe, samt att Pontus Engblom hade ett friläge som Bragemålvakten avvärjde.

 

-Vi vet att de är ett bra offensivt lag. De gör en bra offensiv match, säger Adrian Engdahl och tillägger:

 

-Det är en svår match att spela, säger keepern, som klev fram med några avgörande ingripanden där hemmalaget kunde dödat tillställningen.

 

-Det är mitt uppdrag, när man ligger under, att försöka hålla oss kvar i matchen så mycket som möjligt.

 

Brage försökte men hade svårt att få till avsluten. Adil Titi hade öppet mål, efter Anton Lundins förarbete, men missade och det såg tungt ut att vi skulle få med oss några poäng.

 

Men tre byten med knappa halvtimmen kvar blev ett lyckokast. Douglas Karlberg, Joakim Persson och Anton Lundin gav energi och nytt blod.

 

-Ja, det gav bra effekt på det hela, säger Klebér Saarenpää nöjd över inhopparna som hade varit på planen i tio minuter innan de presenterade sig.

 

-Vi fortsatte att gnugga på och det är viktigt med det första målet så vi får mer energi att gå på. Sedan rinner det bara på med två bollar till och det är en fantastisk känsla när du står där med 3-2.

 

Inhopparen Douglas Karlberg som haft både hjärnskakning och problem med en tå  reducerade till 2-1 med att smälla in bollen centralt framför mål, och kort efter tog han på bästa sätt hand om en boll från Anton Lundin bakom backlinjen och visade prov på bra teknik och petade in 2-2. Snacka om succé!

 

-Ja, nu känns det bra, säger ”Dogge” med ett leende efter sin tidigare skadefyllda säsong.

 

-Men det har varit jobbigt att vara borta så länge. Jag har bara gjort två inhopp i år i serien och en halvlek på försäsongen.

 

-Jag har inte hunnit tränat så otroligt mycket fotboll. Men idag kändes det bra och konditionen är helt okay.

 

Leo Pllana kunde sedan stänka in 3-2 till Brage i 83:e minuten där de flesta Bragespelarna samlades till ett stort kramkalas vid sidlinjen efter ledningsmålet.

 

-Det är mycket känslor efter det målet. Otrolig stor glädje och förhoppning om att vi ska vinna. Det var jättekul, säger Douglas Karlberg.

 

Tyvärr lyckades Brage inte behålla ledningen matchen ut, men får ändå med sig en pinne hem.

 

-Vi gör en heroisk insats vid vändningen, säger Engdahl.

 

Klebér menade att kvitteringen till 3-3 i 88:e minuten kom lite snöpligt efter Brages målexplosion med tre mål på sju minuter.

 

-Deras första straff kommer sent och då känns det surt. Sedan får de en till straff när det nästa är slut.

 

Men då visade Adrian Engdahl sin klass när han läste av vad Engblom skulle göra och kunde rädda.

 

-Då känns det nästan som en vinst med 3-3. Många spelade på alla strängar känslomässigt idag. I slutändan får vi ändå vara nöjda med ett kryss, med tanke på straffen och tacka Adrian för den räddningen, säger Bragebossen.

 

Sirius-förvärvet Joakim Person, som var inblandad i 2-1-reduceringen, fick nu spela 25 minuter till skillnad från debuten mot Gais då det blev ett kortare inhopp.

 

-Ett jättebra inhopp av ”Jocke”, han är lugn och behärskad i det han gör. Kul att få visa upp sig för grabbarna på riktigt och visa vem han är, säger Klebér som också gladdes ha Karlberg tillbaka på planen.

 

-Han har jobbat stenhårt i sin rehab. Han har gjort en full träning med oss, men tack vare hans rehab där han gnuggat så mycket, gör att han kan spela så pass mycket. Där har du facit på hur man rehabar.

 

Även Seth Hellberg fick några minuter efter sina skadeproblem och karantänvistelse.

 

-Vi får se hur han mår efter dagen. Men han är en bit ifrån att vara med, men omständigheterna gör att jag tar vissa risker att kasta in honom, säger Klebér Saarenpää.

 

Douglas Karlberg var också som alla andra något tagen efter matchen som innehöll det mesta.

 

-Det var något alldeles extra får man lov att säga.

 

Sista kvarten innehöll allt där Brage var på väg mot en mirakelvändning. Men hemmalaget kom tillbaka efter Brages ledningsmål och lyckades kvittera till 3-3 på straff genom Pontus Engblom. Sedan fick Sundsvall ännu en straff men då klev Adrian Engdahl fram och räddade en poäng till Brage.

 

Hur upplevde du straffarna?

 

-De var tveksamma. Första förstår jag att han kan blåsa för, men den andra är inte straff. Hans touch är alldeles för lång och jag tror det är ”Matte” (Mattias Liljestrand) som touchar bollen först och bort från situationen, säger Engdahl.

 

Douglas Karlberg var nöjd över en pinne hur matchen utvecklade sig och hyllar sin keeper.

 

-Han gör en bra insats trots tre mål bakåt. Tufft när de gör 3-3. Sedan får de en straff till som Adrian räddar. Fantastiskt bra och otroligt viktigt att vi får en poäng med oss. Vi ligger under med 2-0 och får med oss en poäng. Det är otroligt bra kämpat av laget att vi tror på det in i det sista.

 

Trots poängen ligger Brage fortfarande kvar på kvalplats. Men varje poäng är viktig för att komma upp på fast mark. Adrian Engdahl tror poängen kan bli ett lyft inför fortsättningen.

 

-Mentalt för oss betyder det här jättemycket. Vi får en boost och för gruppen är det jättebra. Sedan att vi inte får med oss alla tre poäng är tråkigt, men det här kommer höja laget, konstaterar Adrian Engdahl.

 

Bragetränaren Klebér Saarenpää menade att det var en av de mest dramatiska matcherna han upplevt på länge.

 

-Ja, det svängde många gånger.

 

Nästa match är redan på söndag när Jönköping Södra kommer på besök till Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen. Biljettinformation kommer upp på hemsidan inom kort.

 

Text: Olov Lindgren

Foto Toppbild: Pär Olert – Bildbyrån


Lämna kommentarer

GIF Sundsvall-IK Brage

GIF Sundsvall-IK Brage (1-0)

Mål: 1-0 Linus Hallenius (9), 2-0 Alexander Blomqvist (57), 2-1 Douglas Karlberg (76), 2-2 Douglas Karlberg (81), 2-3 Leonard Pllana (83), 3-3 Pontus Engblom (88, str).

Varning: GIF Sundsvall: Dennis Olsson, Pontus Silfwer. Brage: Adil Titi, Pontus Hindrikes.

Domare: Adi Aganovic. Assisterande domare: Niklas Alfredsson, Alexander Milovanovic.

 

GIF Sundsvall (3-5-2): Andreas Andersson-Anton Eriksson, Alexander Blomqvist, Niklas Dahlström-Dennis Olsson, Paya Pichkah, Pontus Silfwer, Ludvig Nåvik (Johan Bengtsson, 72), Albin Ekström-Linus Hallenius (Jesper Carström, 72), Pontus Engblom (K). Ersättare: David Myrestam, Teodor Stenshagen, Gustav Molin, Albin Palmlöv, Oscar Jonsson.

 

IK Brage (5-3-2): Adrian Engdahl-Lukas Hiltunen (Joakim Persson, 65), Pontus Hindrikes, Mattias Liljestrand, Nicolas Gianini Dantas, Moses Makasi-Noa Williams (Douglas Karlberg, 65), Oscar Lundin (Seth Hellberg, 82), Adil Titi-Shkodran Maholli (Anton Lundin, 65), Leonard Pllana. Ersättare: Viktor Frodig, Robbin Sellin, Yassin Hawat.sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.