Nyheter Oavgjort i epilogen 2014-11-02 Oavgjort i epilogen
2014-11-02   Skrivet av:

Brage spelade 1-1 (1-0) mot Frej i sista omgången av norrettan. Det betyder en fin fjärdeplats när serien summeras. För Frej väntar kvalspel mot IF Öster till en plats i superettan nästa säsong.

Brage gjorde en sammantaget en bra match på Domnarvsvallen och tog ledningen med 1-0 redan efter 12 minuter genom Viktor Ekervik Eriksson. Men Frej kvitterade inte oförtjänt till 1-1 i andra halvleken. Båda lagen hade sedan möjligheter till ett vinstmål.

-Det är ett rättvist slutresultat, menade tränaren Bo Wålemark i IK Brage som fick se sitt lag avsluta matchen med bara tio man sedan Linus Bolin blivit utvisad.

Ett skadedrabbat Brage kom till spel med bara fyra ersättare. På skade- och sjuklistan fanns bland annat tunga pjäser som Patrik S:t Cyr, Modaser Zekria och Linus Zetterström. Avstängd var Oscar Lundin.

Frej öppnade matchen bäst och redan i fjärde matchminuten hade Sasa Plavsic, framspelad av Richard Spong, en farlig nick som Peter Rosendal enhandsräddade till hörna.

-Det kändes bra redan från början, säger Bragemålvakten som gjort en kanonsäsong.

Frej, som var piskade att ta minst en poäng för att hålla Dalkurd bakom sig, fortsatte skapa chanser och kvicke toppforwarden Sam Johnson hade två vassa skott.

-Frej började bäst men sedan tycker jag att vi tar över första trettio, säger Wålemark.

Brage tog också ledningen med 1-0 i 12:e matchminuten.  Viktor Ekervik Eriksson, som gjorde sin första match från start, fick på en praktträff. Bollen satt tätt under ribban utan chans för Marko Atanackovic.

Spelet böljande fram och tillbaka och båda lagen skapade chanser. Brage var nära att utöka ledningen efter knappa halvtimmen. Viktor Ekervik Eriksson tunnlade en motståndare och passade till Christian Eissele som direktsköt men Marko Atanackovic räddade, och på returen var Linus Bolin nära peta in bollen.

Kort efter hade Gustav Sundström sprungit upp på offensiv planhalva, tagit emot bollen från Adam Gradén, bröstat ner bollen till Viktor Ekervik Eriksson som sköt utanför.

I 42:e matchminuten var Brage ännu närmare mål. Amor Layouni testade med att långskott som klockrent träffade Atanackovics högra stolpe.

-Vi hade ett stolpskott, gör ett mål och var nära vid några tillfällen, säger IKB-coachen som var nöjd med första halvtimmen.

Frej ropade efter en straff kort innan pausvilan när Peter Magnusson var upp med händerna i ryggen på William Celsing, men domaren vinkade avvärjande.

 

Bortalaget ökade tempot i andra halvleken med ett snabbare passningsspel. Pontus Silfwer hade ett vasst skott efter 51 minuter som Rosendal parerade.

-Det var en boll som studsade in i andra ytan och jag drog till med vänstern men målvakten gjorde en fin räddning, säger Silfwer som var mycket bra på gästernas mittfält.

23-åringe Silfwer har tidigare inte spelat en match som betydde så mycket.

-Nej det var nog första gången det var en match med så stor betydelse jag spelat. Jag tycker det kändes bra. Vi hade också bra koll på hur det gick i de andra matcherna.

-Vi hörde att Luleå låg under mot Athletic och att Dalkurd ledde.

Brage hade svårare i andra halvleken att skapa några riktiga farligheter.

Frej kunde kvittera till 1-1 på straff efter dryga timmen genom Sasa Plavsic som iskallt satte bollen i mål när Rosendal chansade åt fel håll. Upprinnelsen var att William Celsing hade fällts av en Bragespelare.

-Jag tycker han söker en fot. I och för sig har han ett friläge. Men det speglar mycket Frej den här säsongen, säger Bragemålvakten Peter Rosendal om situation som ledde till 1-1 och syftar på Frejs styrka på fasta situationer.

 

Frej kontrollerade därefter spelet och bevakade poängen man hade. Men Brage fick ändå ett jätteläge att avgöra när Marko Atanockovic kom fel i en situation och gav Christian Eissele öppet mål, men som en räddande ängel dök mittbacken Johannes Gustafsson upp och rensade på mållinjen.

-Jag tycker att en deras spelare trycker målvakten i ryggen och att vi skulle haft en frispark innan, menar Pontus Silfwer som nu ser fram emot att möta Öster på torsdag i den första kvalmatchen för en biljett till SE.

-Vi är duktiga mot bra lag och jag tycker vi har en fifty fifty chans klara av det. Vi mötte dem i cupen för två år sedan och då fick vi stryk med 1-5 tror jag. De är starka  boxen men jag tror på chans.

Brages möjligheter till vinst försämrades avsevärt när Linus Bolin fick rött kort med tio minuter kvar.

-Det klart det påverkade matchen. Vi visste Luleå ledde med 4-0 och då spelade det ingen roll om vi skulle gjort fler mål. Vi var nöjda med att hålla bollen inom laget, säger en mycket nöjd Silfwer efter bärgat kvalplatsen.

Brages tränare Bosse Wålemark, som räknar med att fortsätta nästa säsong, var nöjd med de flesta spelarna.

-Det var få som föll ur ramen. Adam (Gradén) var bra centralt. Många var pigga och rappa. Jag tycker vi spelade mer avslappnat än tidigare.

Brage har haft fem spelare som provtränat under veckan.

-Men jag kan inte säga än om någon av dem kommer spela för oss nästa säsong. Vi kommer utvärdera mer på onsdag, säger Bosse.

Peter Rosendal tycker alla inblandade ska vara nöjda över säsongen men känner ändå en liten bitterhet.

-Hela laget har gjort det bra. Det har gått över förväntan. Men lite surt är det ändå att matchen idag inte betydde något.

Oavgjort i epilogen
Oavgjort i epilogen
Oavgjort i epilogen
Oavgjort i epilogen
Oavgjort i epilogen
Oavgjort i epilogen
Fotograf: Erik Freiholtz

Lämna kommentarer

Matchfakta

IK Brage-IK Frej 1-1 (1-0).

1-0 Viktor Ekervik Eriksson (12)

1-1 Sasa Plavsic, straff (61).

Varningar:

Martin Rosell (22)

Peter Magnusson (58)

Gustav Sundström (58)

Christian Eissele (69)

Utvisning, IK Brage:

Linus Bolin (80).

 

Domare: Victor Wolf

 

Publik: 793.

IK Brage (4-4-2):

Peter Rosendal

Robert Hedman

Gustav Sundström

Peter Magnusson

Oscar Andersson

Viktor Ekervik Eriksson (Daniel Åkervall 55)

Adam Gradén

Martin Rosell

Linus Bolin

Amor Layouni

Christian Eissele

 

Ersättare:

Gerhard Andersson (mv)

Erik Törnros

Anton Lundin

Tränare: Bo Wålemark.

 

IK Frej (4-4-2): Marko Atanackovic-Joel Riddez, Johannes Gustafsson, Jonatan Lundevall, Hampus Jönsson-William Celsing, Richard Spong, Pontus Silfwer, Christophe Lallet (Joakim Blomqvist 83)-Sam Johnson, Sasa Plavic (Philip Wiström 71).

Ersättare: Ruben Åman, Matias Antonio Ledezma Pimentel, Sebastian Söderberg, Dede Yves Didier Kony, Adnan Cirak. Tränare: Bartosz Grzelak.

 sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.