Nyheter 2021-10-25 Snacket efter GIF Sundsvall Snacket efter GIF Sundsvall
2021-10-25   Skrivet av:

Vi fick med oss en viktig poäng mot GIF Sundsvall, efter 0-0 på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen.

Bjarni Mark Antonsson som tog en plats från start mot Giffarna, spelade som vanligt i kortärmat, trots den råkalla eftermiddagen.

 

-Det kändes bra. Kul att vara igång igen. Svårt att vara av och på hela tiden (på grund av skador), men jag krigade på, säger Bjarni efter matchen. Även om Brage stod för en fullt godkänd match, så var han inte helt nöjd med utgången.

 

-Jag vill alltid vinna matcherna. Vi slet som f-n, och det är skönt att hålla nollan. Jag är stolt över laget.

 

I den andra halvleken var den 26-årige mittfältaren inte helt tillfreds med sitt lags prestation.

 

-Vi skulle försöka ha längre anfall, som i första, men vi gav bort bollen för ofta. Jag tycker matchplanen gick helt okej, speciellt i första. Vi fick mer kontra i andra, men det hade kunnat funka också. Men vi tog inte vara på chanserna, säger Bjarni Mark Antonsson, och fortsätter:

 

-Det är ett rättvist resultat. Absolut. Jag tycker vi är dåliga i andra halvlek. Jag tycker vi kan spela ut dem, bara vi tror på oss själva. I andra tycker jag vi har för många enkla bolltapp, som ger dem energi.

 

I de senaste matcherna har mycket av Brages anfallsspel kretsat mest kring Leo Pllana. Men i den här matchen var det Niklas Söderberg som var den som skapade målchanserna.

 

-Niklas gjorde en bra match. Men han ska göra mål. Gör man inte det, kan man inte vara nöjd, säger Leo krasst.

 

Skillnaden mellan lagen var inte stor, och det är svårt att förstå att det kan skilja så många placeringar lagen emellan.

 

-Det var en bra Superettanmatch. Speciellt i första halvlek. Det är två jämna lag, säger Bjarni Mark Antonsson, som inte tar något för givet om det blir spel från start mot HIF nästa söndag.

 

-Jag fick en smäll på knät, men jag tror det är lugnt. Sen får vi se om jag får spela nästa match från start.

 

Moses Makasi, i Brages backlinje, tyckte det var skönt att man åtminstone fick med sig ett oavgjort resultat mot Sundsvall.

 

-Det är en bra poäng för laget, så nu ser vi fram mot Helsingborg på söndag.

 

Moses Makasi som varit en given startspelare, antingen i backlinjen eller på mittfältet, var förvarnad över Giffarnas forwards som tillsammans gjort 20 mål.

 

-Vi vet att de har några bra strikers, och de var farliga i början. Men ju längre matchen led skapade de färre chanser, så det var bra. Jag tycker första halvlek är jämn, fifty-fifty. I andra hade Sundsvall mer boll, men de skapade inte så mycket, så jag tycker det är en jämn match. Jag tycker vi gjorde det bra i andra som hade ett ”clean sheet”, säger Moses som tycker det oavgjorda resultatet speglade matchen ganska väl.

 

-Jag tycker 0-0 är ett rättvist resultat. Båda lagen skapade inte så jättemånga chanser, så vi får ta med oss poängen vi fick.

 

Hur ser du på fortsättningen?

 

-Nu får vi försöka ta full poäng från de fyra matcher som är kvar, och hålla den positiva energin uppe i laget. Nu ska vi till Helsingborg, och jag hoppas vi då får med oss tre poäng.

 

IKB:s assisterande tränare William Bergendahl, tycker det fanns en hel del att ta med sig från matchen, trots att det inte blev seger.

 

-Det mest positiva är att vi försvarar oss bra i 90 minuter, med några få undantag i vissa situationer, men så blir det nästan alltid i fotboll. Vi är kompakta, vi springer mycket och håller ihop vårat lag, på ett bra sätt, så det är det absolut mest positiva.

 

GIF:arna visade från start upp ett bra anfallsspel, och hade med lite mer skärpa kunnat ta ledning tidigt i matchen. Men vi kom undan några gånger med blotta förskräckelsen.

 

-Ganska jämn första halvlek, men det är Sundsvall som skapar mer, och kanske är bättre i den halvleken. Vi kom undan första 25-30, och får ta med oss 0-0 in (i paus). Det är några små misstag vi gör men de har jättekvalitet på sina forwards, som vaskar fram chanser från små lägen. Ett av lägena är när när Pontus Engblom nickar fram bollen till Linus Hallenius, som får till ett individuellt skickligt avslut. Det är det som ”kostar pengar” och avgör matcher, säger Bergendahl.

 

I Brage var det som sagt Niklas Söderberg som hade de hetaste lägena, när han både i första och andra halvlek kom till chanser som likväl kunde betytt mål. Bergendahl vill dock försvara sin anfallare, som i övrigt stod för en stark match.

 

-Han gör en bra match. Våra forwards fick stora ytor att springa på defensivt, och mycket att göra i den delen. Både han och Leo gör ett bra jobb där. Sedan blir det en hel del otacksamma bollar att jobba med, men Niklas gör det bra, och får ner en del bollarna. Sedan vet jag att han är bra sista tredjedelen. Det är lite likt som med Sundsvalls forwards, han kan göra mycket av ganska lite, chansmässigt.

 

I den första halvleken hade vi flera anfall, men det var inte så ofta det utmynnade i några riktiga farligheter, förrän i slutet av halvleken.

 

-Vi har inte riktigt tempo i vårt anfallsspel, att verkligen luckra upp dem. De är bra, intensiva och sätter press på oss. De forcerar fram en del misstag, där vi tappar bollen. Vi får inte riktigt hundraprocentigt träff med bollen. Det är det som är förklaringen, säger William om lagets oförmåga att riktigt nosa sig sig till målchanser,

 

Vad säger du om andra halvlek?

 

-Den andra halvleken är absolut godkänd. De pressar på fram till sista tio minuterna och vill vinna. Sedan forcerar de på i slutet då de vill vinna, och skapar några nästan lägen. Sista tio minuterna kändes det som matchen kunde ha gått åt vilket håll som helst.

 

Brage väntade att göra sitt första byte till den 81:e minuten när Filip Sjöberg byttes in istället för Sellin. I slutet fick också Adil Titi och Jocke Persson speltid. William Bergendahl förklarar varför man väntade så länge på att göra sina byten.

 

-Vi tyckte att de som var på banan höll ihop det bra. Det var få som såg slitna ut. Det var Robbin som fick en smäll. Sedan när vi bytte in ”Jocke” visste vi att det skulle bli omställningslägen, och att det skulle vara en fördel att ha en pigg spelare, som är snabb och bra i en mot en. Det höll också på att löna sig.

 

Ser du det som en vunnen poäng, eller två förlorade?

 

-Jag ser det som en neutral poäng. På förhand vill man vinna, sista tio kändes det som man kunde vinna. Summerar man det hela så är det en rättvis poäng.

 

Mattias Liljestrand var en av de som slet i Brageförsvaret. Extra kul för ”Matte” att komma tillbaka efter sin skada, även om han fortfarande inte är helt återställd.

 

-Det var jobbigt. Jag har inte kunnat träna fotboll alls. Man har kört tre, fyra pass bara. Så 90 minuter var tufft, men ändå var man inne i det, så det var ingen fara. Jag har lite mer att hämta rent fysiskt.

 

Sundsvall hade i andra halvleken det mesta av bollinnehavet. I slutet öppnade sig matchen, och det blev mer ”öppna spjäll” för två lag som gick för vinst.

 

-Vi har stora omställningslägen på slutet, och lite mer kvalitet och att bollarna studsar rätt kan vi faktiskt ta tre poäng. Niklas har också lägen, men vi får ta det i nästa match helt enkelt.

 

Som flera andra i IKB-lägret var Mattias Liljestrand hyfsat nöjd med att få med sig en poäng.

 

-Man får kolla matchbilden. Och Sundsvall har lite större lägen än vad vi har, så vi får ändå vara nöjda med krysset, absolut.

 

Tycker du att Sundsvalls forwards, Linus Hallenius och Pontus Engblom, är seriens bästa?

 

-Ja absolut. De är rörliga, snabba och resoluta i boxen. Det är mycket att göra, man blir både trött i knoppen och kroppen. Men att vi håller nollan är ett bevis på att vi gör någonting rätt. Det är inte bara jag, utan det är hela kollektivet. Det börjar med Niklas och Leo, de gör ett stort jobb de också.

 

Vi har nu tagit poäng mot topplagen Norrby och Sundsvall. Liljestrand tycker också att laget med all rätt gjorde en solid match.

 

-Det är en bra match, och vi står upp bra, säger ”Matte” som också tycker att det gick hantera fotskadan.

 

-Just nu känns det helt okej i foten, jag har lite ont men det går. Vi får se hur det känns i morgon.

 

I och med att Akropolis tidigare under söndagen vann 1-0 mot Landskrona, ramlade IKB ner till negativ kvalplats. Mattias Liljestrand menar dock att det gäller att lägga fokus på sitt egna lag.

 

-Vi får förvänta oss att lag tar poäng. Det gäller att vi gör vårt, och att vi efter trettio matcher får se vart vi är.

 

På söndag väntar alltså match mot serietrean Helsingborgs IF på bortaplan. Då utan Leo Pllana som är avstängd.

 

Text: Per Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.