Nyheter Söndagens motståndare - Varbergs BoIS 2019-04-27 Söndagens motståndare - Varbergs BoIS
2019-04-27   Skrivet av:

En spelare att se upp med i söndagens motståndarlag Varbergs BoIS är anfallaren Astrit Seljmani. 22-åringen, som kommer närmast från söderettanlaget Torns IF, ser ut att få sitt stora genombrott den här säsongen.

-Jag har alltid trott på mig själv och vetat att det kommer lösa sig, säger Astrit, som noterats för fem mål på fyra matcher och leder superettans skytteliga.

-Visst har det gått bättre än väntat, men jag har alltid haft bra självförtroende.

 

Att ta klivet från division 1 till superettan tycker han inte varit några större problem.

-Det har gått bra. Steget har inte varit så stort om jag ska vara ärlig. Det man känner av är att det är ett mer taktiskt upplägg i Superettan.

 

Faktum är att han spelade i SE säsongen 2016 då han gjorde några matcher i Ängelholms FF.

 

Förra säsongen blev det 13 fullträffar på 28 matcher i Torns IF. Fortsätter han i samma takt kommer dessa siffror med råge överträffas i år.

-Jag har en målsättning i antal gjorda mål, men den håller jag för mig själv. Men jag är på en god väg dit om man säger så.

 

Med sina 184 centimeter och 82 kilo, vill han beskriva sig själv som en tuff spelare som motståndarna hatar att möta.

-Min spelstil är att vara är en jobbig ”jävel”.

 

Han har verkligen blommat ut i vår, men samtidigt vill han hylla laget.

-Jag har en trygghet när de drar upp bollarna, kombinerat med lite djupledsspel.

 

Han spelar ofta ensam på topp, men tar också sitt ansvar bakåt.

-Jag försöker hjälpa laget så mycket som möjligt både i offensiven och defensiven.

 

Seljmani, med Malmö FF som moderklubb, kommer för första gången i karriären möta Brage.

-Jag vet inte så mycket om dem, men det kommer bli en tuff match och det är inte lätt att komma upp dit. Men vi kommer bjuda på kamp i alla fall. Det kommer bli en bra match för alla som kommer och tittar. Det kommer bli kul möta dem.

 

Även om han inte har någon speciell koll på motståndarlaget, känner han till spelarna André Kamp och Bjarni Mark Antonsson, som han spelade tillsammans med i Kristianstad FC säsongen 2016.

-Det är två duktigt tekniska och löpvilliga spelare. Jag har inte haft koll på dem de senaste åren, men Kamp är lite yngre och Bjarni mer rutinerad.

 

BoIS segersvit på fyra raka matcher imponerar. Om det blir en fortsättning på söndag har han svårt att svara på.

-Vi går ut för att vinna varje match. Om man kan förlänga så sviten blir längre så är det alltid positivt. Vi tar det match för match och nu har vi Brage. Vi går för tre poäng.

 

Om du ska ge dig på ett matchtips?

-Jag vill inte tippa, men hoppas på en vinst. Sedan kvittar det hur mycket det blir.

 

Kommer du göra några mål?

-Hoppas det. Men för mig är det viktigaste att vi tar en trea. Om jag gör mål så är det en bonus.

 

Varbergstränaren Joakim Persson menar Astrit tagit enorma steg både på fotbollplanen och vid sidan av.

-Det är inte samma spelare och människa som jag tränade för två år sedan.

 

Vad tycker du hans främst egenskaper är?

-Att springa utan boll, säger Persson, som menar hans fem mål så här långt inte var helt väntat.

-Men rent arbetsmässigt trodde jag han skulle ge oss väldigt mycket. Jag trodde både Book (Robin) och Beqai (Perparim) skulle göra betydligt mer mål än Astrit.

 

Varberg har inlett serien med fyra raka segrar och Joakim Persson och tror man kommer kunna stå med båda fötterna på jorden trots succéstarten.

 

Trots de fyra segrarna (Mjällby-Varberg 0-1, Varberg-Trelleborg 3-1, Syrianska-Varberg 1-5 och Varberg-BP 3-0) tycker han det finns mer att hämta.

-Det är bara matchen mot Trelleborg som jag är jättenöjd med från tionde till 93:e minuten. I de andra tre var det stundtals bra. Vi har inte så svårt att anpassa oss till nästa match, det enda vi kan påverka är att vara hundra procent redo. Det som gäller är hårt arbete.

 

Trots lagets framfart, menar han man ligger lite i skuggan i stan bakom handbollslaget HK Varberg och Warbergs innebandygäng, som båda nyligen tagit steget upp i respektive högsta herrserie.

-Jag tycker vi smyger runt ganska bra, säger Jocke som bor i Helsingborg, och inte har så stor koll hur mycket fotboll det snackas på stan.

 

I jämförelse med i fjol då 22 nya spelare kom till laget, har det varit lugnare på spelarfronten inför årets säsong. Mest namnkunniga nyförvärv är förutom nämnda Astrit Seljmani, Robin Book (Utsiktens BK) och målvakten August Strömberg (Gefle IF).

-Jag tycker det har varit ganska enkelt att få in de nya. Vi har fått behålla stommen och plockat in några division 1-spelare, förutom August Strömberg som spelat på Superettan nivå. Vi har byggt vidare på det vi hade förra året. I år har det gällt att få in de nya och att bli ett lag så fort som möjligt.

 

Förra säsongen hängde BoIS kvar tack vara bortamål i kvalet mot Oskarshamn. Han menar att man trots tabellplaceringen då gjorde en fullt godkänd fjolårssäsong med tanke på alla nya spelare.

-Slår man ut hela säsongen gjorde vi det bra. Det var många matcher vi skulle tagit poäng eller vunnit, då vi hade många avslut kontra motståndarna. Rent fotbollsmässigt var vi mycket bättre än flera lag ifjol. Den cyniska biten att inte sätta bollen i nätmaskorna hade vi inte med oss från förra året. Av olika anledningar vann vi inte och den lärdomen får vi ta till detta år. Vi har rättat till ett par detaljer och killarna har anammat det.

 

Med den start Varberg fått på säsongen pekar mycket på man kommer sätta alla experterna på plats som tippade hallänningarna långt ner i tabellen före säsongen.

-Vår ambition är att bli bättre än vad media sagt och det är position 15. Och med lite tur så ska vi f-n klara det.

 

Att Brage skulle var med i toppen tycker han inte är någon överraskning.

-Vilken position de har efter fyra omgångar är ganska ointressant. Men de har fått en bra start. De visade redan i fjol att de är att räkna med och är ett gediget lag med spetsegenskaper i ett par spelare framåt. De har en fysisk centrallinje och speed på kanterna. Det ser ganska bra ut för deras del. Jag skulle misstänka att de säkert kommer att tillhöra topp fem, topp sex hela året.

 

Att Brage vann fjolårets båda möten tror han inte betyder att motståndarna passar dem illa.

-Det var två tighta matcher. Hemma borde vi vunnit med tanke på hur mycket vi skapade, men det handlar som sagt var att sätta chanserna i nätmaskorna och de var bättre än vi. I bortamatchen hade Brage tre chanser och vi två, och de gjorde ett mål och vi noll. Men givetvis är det ett lag som vi kommer åka upp och försöka ändra statistiken mot.

 

Trots Varberg ligger före i serien vill han inte säga de är favoriter på söndag.

-Med tanke på att vi kvalade oss kvar, och att vi är tippade näst sist i serien och att Brage var ett hyfsat topplag ifjol, så är det väl bara ett lag som kan vara favoriter. Och det är Brage givetvis.

 

Om man kan fortsätta slå ur underläge, är inte något han lägger större vikt på.

-Vi spelar på vårt sätt och om motståndarna vill anpassa sig till vårt sätt att spela är det upp till dem. Vi kommer bara att köra på.

 

Vad tror du på för matchbild på söndag?

-Svårt att säga. Mot BP hade vi tänkt att det skulle vara en matchbild där de skulle vara ett väldigt spelande lag. Men det blev istället en klassisk SE-match med andrabollsspel och bollar som dimper ner och de försöker trycka in bakom oss. Om man tittar på hur Brage spelat har de ett välbalanserat försvarsspel oavsett om de spelar borta eller hemma. Jag tror inte de kommer ändra så mycket på sitt arbetssätt. Jag tror det kommer bli en jämn tillställning där Brage när de kommer på vår planhalva försöker vara bollhållande och när vi har bollen i lugn och ro så kommer de förmodligen vänta lite på oss innan de sätter in första pressen. Vi får se hur vi hanterar det. Vi har bortaplan och behöver inte bjuda på något.

 

Varbergs får klara sig utan skadade duon Jesper Modig och Edwin Condrup.

 

Söndagens match startar 15:00 på Domnarvsvallen, biljetter köper ni som vanligt via webben: https://ikbrage.ebiljett.nu/

 

Text: Olov Lindgren

Redigering: Robin Laszlo


Lämna kommentarer

Varbergs BoIS

Varbergs BoIS

Bildad: 1925

Fjolårets placering: 14:e

Senaste mötet på hemmaplan: 2018-06-09 IK Brage-Varbergs BoIS 1-0 (0-0). Mål: Marcus Astvald.sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.