Nyheter 2021-05-23 Tre poäng mot Östers IF! Tre poäng mot Östers IF!
2021-05-23   Skrivet av:

Vi åker hem från Växjö med tre poäng och årets första seger är ett faktum.

Ett mål i första halvlek från Leonard Pllana, och ett efter halvtidsvilan från Niklas Söderberg betydde Brageledning, 0-2. Fem minuter före slutsignalen reducerade Östers IF till 1-2. Men Brage kunde hålla undan till säsongens första seger, trots att man fick avsluta matchen med tio man, efter Bjarni Mark Antonsson dragit på sig två gula kort.

 

– Jag tycker vi höll oss lugna efter att vi gjorde 2-0, säger Bragetränaren Klebér Saarenpää efter matchen.

 

Segern innebar att Brage lämnade jumboplatsen och klättrade i tabellen, till fjortonde plats.

 

Med Alexander Johansson tillbaka i anfallet, medans Anton Lundin startade som ersättare, var den förändring grönvitt (för dagen klädda i helvitt) hade gjort sedan senaste matchen mot Norrby. Efter att det hade regnat en del i Växjö under natten och dagen, var Visma Arena svårspelad, vilket medförde att lagen fick försöka spela enkelt.

 

– Det blir lite att det böljar fram och tillbaka, och att man får riskminimera. Det vart lite annorlunda spel än mot Värnamo (som var den förra gräsmatchen), förklarar Klebér.

 

Ett mycket inspirerat bortalag öppnade matchen offensivt, och tryckte inledningsvis tillbaka Öster som knappt fick låna bollen. Efter fyra minuter var Robbin Sellin nära att göra ett drömmål, men han fick se sitt distansskott tippas till hörna av hemmamålvakten Victor Stulic.

 

Det syntes från start att Brage skulle sälja sig dyrt, då man vann de flesta andrabollarna.

 

– Vi har byggt en otrolig energi. Killarna har slutit sig samman, och visat en d-a anamma, säger Bragetränaren inför uppladdningen till matchen.

 

Rättvist sett till spelet, var det IKB som tog ledningen med 0-1 i den 16:e matchminuten. Målet gjordes av Leonard Pllana som frispelades efter Pontus Hindrikes precisa långpassning från egen planhalva. Ensam med Victor Stulic kunde Brages #10 kyligt placera bollen till vänster om målvakten.

 

Efterhand jobbade sig Öster något in i matchen, men Brage uppträdde resolut i eget straffområde. Hemmalagets bästa målchans i första halvleken kom efter dryga halvtimmen, när Oliver Silverholts frispark nickades strax utanför av Månz Berg.

 

I slutminuterna av den första halvleken vädjade Öster för straff efter att Nicolas Mortensen i straffområdet, fått en spark i ansiktet. Domaren Magnus Lindgren friade dock, till Öster spelarnas stora missnöje. Till Östers olycka tvingades Mortensen ta sig till lasarettet för undersökning.

 

Efter 49 minuter kunde Brage dubblera sin ledning. Efter att ha erövrat bollen på offensiv planhalva, passade Robbin Sellin bollen till Niklas Söderberg som satte bollen otagbart för Stulic i ÖIS målet.

 

– Jag får bollen av Robbin (Sellin) och märker att han ska göra en överlappning på mig. Blir en två mot en situation, där jag kan passa han, eller vika in. Robbin tar med sig försvararen, och då är det bara för mig att leta skottläge, sedan styrs bollen, men den hade gått in ändå. Det var viktigt med 2-0-målet och få med oss tre poäng, säger Niklas Söderberg, som i sin andra seriematch från start fick göra sitt första mål i Bragetröjan.

 

Söderberg som haft en strulig försäsong kantad med skador, menade att resultatet var rättvist.

 

– Det var en svårspelad match med en halvstudsig plan och det var svårt få grepp och ta tag i matchen och dominera. Vi kom hit och visste att vi måste göra en krigarinsats. Det gjorde vi och förtjänade tre poäng.

 

Att segern var efterlängtad, märktes inte minst efter båda målen, när målskyttarna sprang utanför sidlinjen och bjöd på stort kramkalas till tränare och avbytare.

 

Backresen Mattias Liljestrand menade att en del i segerreceptet var att alla gjorde sitt yttersta, och lite därtill.

 

– 1-0 är alltid 1-0, när vi får tvåan kändes det otroligt skönt, och vi får ännu mer energi. Alla spelare gjorde ett jättefint jobb. Från oss där bak till alla där framme. Det var många som sprang obekväma löpmeter, menade Liljestrand.

 

Kort efter målet vaskade Brage fram tre hörnor, och på den sista fick Pontus Hindrikes till en nick, som dock ÖIF-keepern Stulic kunde ta hand om.

 

Även om Öster fick ha en del boll i andra, så spelade Brage disciplinerat och tillät inte tunga James Keene och Jesper Jonasson Westermark komma till några målchanser.

 

– Det är två skithus, som gillar att buffla och tackla. Sådana forwards gillar jag. Det blir kamp och hårt spel. Det är en tuff men rolig uppgift, säger ”Matte”, som hoppas den press man haft på sig kommer lätta på spelarnas axlar:

 

– Jag hoppas det. Det var i alla fall en otrolig lättnad i omklädningsrummet, även om vi alltid haft en tro på oss själva, säger han.

 

I ett snabbt Brageanfall hittade inhopparen Anton Lundin, Robbin Sellin på bortre stolpen, men han lyckades inte riktigt nå bollen. Med tjugo minuter kvar tilltog Österpressen. I den 83:e minuten avlossade Jonathan Drott ett skott som förtjänstfullt blockades av Mattias Liljestrand.

 

Brages mittback som gjorde en suverän insats, och kände sig så klart helnöjd efter vinsten.

– Det satt som en smäck, om man säger så. Väldigt skönt.

 

Matchens avslutning blev dramatisk när Bjarni Mark Antonsson fick Jonathan Drotts avslut på armen i straffområdet. Eftersom han hade en varning sedan tidigare betydde det utvisning och straff. Från 11 meter satte Filip Örnblom straffen i nät, fram till reducering 1-2.

 

Med fyra minuter ordinarie tid kvar, och lika många övertidsminuter, blev avslutningen spännande. Brage gjorde flera byten i slutet och i den 87:e minuten byttes bland annat Seth Kanteh Hellberg in, som därmed gjorde sina första minuter på över 7 månaders frånvaro på grund av skada, en efterlängtad comeback.

 

– Det känns helt underbart, det går inte att beskriva. När man sedan är borta i sju månader och laget inte har vunnit, blir det dubbla känslor, säger Bragemittfältaren som efter matchen kände sig fräsch i kroppen.

 

Vad tror du segern betyder inför fortsättningen?

 

– Som vanligt betyder segern att vi får ett helt annat självförtroende. Vi har ändå presterat bra, även om vi förlorat och tappat poäng har vi vetat vad vi kan. Vi gick in med en liten annorlunda inställning, och var lika ödmjuka. Någon gång måste det gå åt vårt håll, och det gjorde det idag, menar han.

 

Kände du dig nervös inför inhoppet, med tanke på du inte spelat på länge?

 

– Mer nervöst om jag inte skulle komma in, när Bjarni fick sitt röda kort. Jag ville bara in och stänga matchen.

 

ÖIF förmådde dock inte komma till några kvitteringslägen med en man mer. Istället var det Brageinhopparen Douglas Karlberg som fick ett friläge, men fick inte till avslutet. Men vad gör det när ett heroiskt kämpande Brage kunde hålla undan till säsongens första trepoängare.

 

– Sista tjugo trycker de ner oss, de har massa inlägg, men vi står rätt, men det blir inte jättefarligt. Efter straffen blir det lite nervöst, vi reder ut det och vinner rättvist, tycker jag, säger en av Brages målskyttar, Niklas Söderberg.

 

Klebér Saarenpää, gladdes framför allt åt att spelarna äntligen fick känna segerglädje.

 

– Efter matchen sa jag i omklädningsrummet, tack för det här och njut, avslutar Bragetränaren.

 

I nästa omgång, måndagen den 31 maj, väntar Västerås SK på bortaplan.

 

Text: Per Lindgren

Foto Toppbild: Jonas Ljungdahl – Bildbyrån


Lämna kommentarer

Östers IF-IK Brage 1-2 (0-1)

Mål: 0-1 Leonard Pllana (16), 0-2 Niklas Söderberg (49), 1-2 Filip Örnblom (86, str).

Varning: Öster: Jonathan Drott, James Keene, Jesper Johansson Westermark, John Stenberg, Måmz Berg. Brage: Bjarni Mark Antonsson.

Utvisning: Brage: Bjarni Mark Antonsson (85) 2 gula.

Domare: Magnus Lindgren. Assisterande domare: Julia Magnusson Sandkvist, Joakim Wik.

Publik: 8 (Visma Arena).

 

Östers IF (4-4-2): Victor Stulic-Oliver Silverholt (Billy Nordström, 56), John Stenberg, Månz Berg (K), Filip Örnblom-Marcus Astvald (Mattias Pavic, 69), Jonathan Drott, Marc Rochester Johansson (Emil Enqvist, 70), Carl Johansson-James Keene, Nicolas Mortensen (Jesper Johansson Westermark, 45). Ersättare: Robin Malmqvist (mv), Alan Zahirovic, Tatu Varmanen.

 

IK Brage (4-4-2): Adrian Engdahl-Pontus Hindrikes, Alexander Zetterström, Mattias Liljestrand, Moses Makasi-Robbin Sellin (K) (Lukas Hiltunen, 87), Bjarni Mark Antonsson, Oscar Lundin, Leonard Pllana (Seth Kanteh Hellberg, 87)-Niklas Söderberg (Anton Lundin, 70), Alexander Johansson (Douglas Karlberg, 81). Ersättare: Georg Hemberg (mv), Nathan Mavila.sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.