Nyheter 2020-09-11 Tung seger på Vångavallen Tung seger på Vångavallen
2020-09-11   Skrivet av:

Vi plockar med oss alla tre poängen hem till Borlänge från Vångavallen och matchen mot Trelleborgs FF, där slutresultatet skrevs till 1-0 (1-0).

Klebér Saarenpää ville efter segern uppmärksamma och hedra mångårige Brageikonen Evert Mellström som följt grönvitt i vått och torrt i många år.

-Den här segern vill vi tillägna Evert, säger Klebér.

 

Brage chocköppnade på Vångavallen och tog ledningen med 0-1 redan i den första minuten och några fler mål blev det inte i matchen.

-I dag är jag väldigt nöjd över vår gameplan som vi utför på ett jättebra sätt. Jag är ruskigt glad för spelarna som får betalt och att vi kan hålla nollan, säger Bragebossen nöjt en stund efter slutsignalen.

 

Det hade bara gått 28 sekunder när grönvitt tog ledningen med 0-1. Douglas Karlberg spelade fram Leonard Pllana på vänsterkanten, som med ett perfekt inlägg hittade Seth Kanteh Hellberg på bortre stolpen, som enkelt rakade in bollen.

 

Ett mål som Brages mittfältare Oscar Lundin menar var extra skönt.

-Vi har övat inlägg under hela veckan och så gör vi mål på första inlägget vi får. Skönt att träningen i veckan gett resultat.

 

På Vångavallens gräs var det två lag som krigade och slet över nittio minuter.

 

Hemmalaget hade ett visst bollövertag första halvleken utan att skapa några vassa målchanser. I stället hade Brage några farliga lägen som kunde resulterat.

 

I andra halvleken flyttade TFF upp spelet och pressade på i slutskedet. Men Brage stod upp på ett fantastiskt sätt och stred ända in i kaklet.

-Jag tycker vi försvarsmässigt spelar som vi vill. Det är rätt spelare i deras backlinje som ska ha bollen, för att de ska få så svåra ingångar som möjligt framåt, säger Saarenpää, som vill lyfta fram Kristian Andersen och Douglas Karlberg som underlättade det för övriga spelare med sina löpningar.

 

Klebér Saarenpää hade gjort fem förändringar i startelvan sedan matchen mot Umeå. Mittbacken Alexander Zetterström och anfallaren Douglas Karlberg var tillbaka efter sjukdom och trion Oscar Lundin, Leonard Pllana samt André Kamp tog plats på mittfältet.

-Oscar gör det offensivt bra med boll och André fightar liksom ”Leo”. Alla följer det vi vill. Jag tycker Douglas gör sin överlägset bästa match. Han är livsviktig när han stångas och han skapar utrymmen, berömmer Saarenpää VSK-förvärvet, som vann många dueller.

 

Första halvleken var mycket av ett ställningskrig där lagen låg rätt och inte släppte till många farliga chanser, vilket också avsluten på mål visade (1-1).

 

TFF vårdade passningarna på mitten men hade svårt komma fram till några chanser. Anfallsparet Carl Björk och Salif Camara Jönsson kom ingen vart mot Brages positionssäkra försvarsspel.

 

Brages innermittfältare Oscar Lundin jobbade kopiöst på innermittfältet, tillsammans med Seth Hellberg, och trivdes med det stundtals tuffa spelet.

-Kul att kunna smälla på och även få lite smällar. Det känns att man lever, ler Oscar efter matchen.

 

Hur upplevde du matchen?

-Det var länge sedan vi spelade gräsmatch. Idag var det en typisk gräsmatch med mycket krig och kamp. Vissa stunder kunde vi hålla kontroll på bollen, vissa stunder var det mer krig. Men vi skötte båda bra, säger Lundin.

 

Brage hade flera fina anfall i första halvleken, företrädesvis uppbyggda på vänsterkanten, och fyllde på med folk i boxen när tillfälle gavs.

 

Grönvitt hade efter två bra frisparkslägen möjligheten att öka på ledningen i slutet av första halvleken. Först sköt Kristian Andersen tätt över inne i straffområdet på Hellbergs snabbt lagda frispark, och sedan var det Andersen som hittade André Kamp centralt men skottet gick utanför.

 

Hemmalaget försökte flytta upp positionerna i andra halvleken. TFF:s anfallare Salif Camara Jönsson hade bland annat ett läge i början av andra halvleken, fint framspelad av Anton Tideman, men fick ingen träff i avslutet.

 

Brage skapade inte lika mycket framåt som i första halvleken, men var ändå farliga när man kunde flytta upp positionerna.

 

Runt 60-minuters strecket radade grönvitt upp fyra raka hörnor som dock inte resulterade i något avslut på mål.

 

Efter dryga timmen hade hemmalaget ett fint läge, men Adrian Engdahl läser spelet på ett fint sätt när han är först ut då Carl Björk var på väg igenom.

 

Trelleborg lyfte in mer och mer bollar i boxen i jakten på en kvittering. Med tio ordinarie minuter kvar bytte Brage in Alexander Ekblad i backlinjen för att dels få fräscha ben och stärka upp försvarsspelet ännu mer.

-De började trycka på med fyra forwards och vi var tvungna att få ett övertag, konstaterade Klebér.

 

Oscar Lundin menade att man på ett bra sätt lyckades avvärja Trelleborgs försök till forcering på slutet.

-De har många bra huvudspelare och de flyttade upp mycket folk i boxen, det blev ett litet stressmoment men vi hanterade det bra.

 

I 88:e matchminuten ropade Trelleborg två gånger på straff vid enligt dem misstänkta handssituationer, men domaren Enzo Vespirini vinkade avvärjande.

 

Trelleborgsmålvakten Hampus Nilsson hade svårt själv att bedöma om det var straff eller inte.

-Men killarna sa att det var en klar hands, menar han.

 

TFF-keepern var förstås besviken efteråt och speciellt över det tidiga baklängesmålet.

-Vi får en jättetuff skitsits med 0-1 i röven. Det är inte första gången. Vi visste att de var farliga med Pllana och Andersen och deras fötter, vi skulle gjort det bättre.

 

Hampus Nilsson menade att spelet i de båda straffområdena inte var tillräckligt bra.

-Vi är bra mellan boxarna men inte mer. Slutprodukten är inte där. Vi lägger för mycket långt och får inte trycket på motståndarna. Jag tycker Brage spelade mer rakt än vanligt. De hade en ny dimension med lite fler längre bollar.

 

Brage gjorde en heroisk insats tills den fjärde stopptidsminuten var över.

-Alla gör sitt jobb idag och jag är superglad, säger Klebér Saarenpää.

 

Oscar Lundin vill som sagt tillägna segern Evert Mellström, som fyller 89 år senare i september.

-Vi kom överens att vi skulle göra det för Evert i dag, kämpa för honom och det gör vi.

 

De tre poängen betyder att Brage avancerade till sjätte plats.

 

Vad tror du om fortsättningen?

-Vi får se. Vi har haft några tuffa resultat som vi förlorat eller spelat oavgjort. Idag var det tre viktiga poäng för oss. Vi tar en match i taget och sedan bygga vidare, säger Lundin som berättar om det något oglamorösa firandet efter segern.

-Åtta timmar i buss hem, ler han.

 

I nästa omgång, på onsdag, väntar hemmamatch mot GAIS.

 

Text: Olov Lindgren

Foto Toppbild: Petter Arvidson – Bildbyrån


Lämna kommentarer

Trelleborgs FF-IK Brage

Trelleborgs FF-IK Brage 0-1 (0-1)

Mål: 0-1 Seth Kanteh Hellberg (1)

Varning: Brage: Oscar Lundin

Domare: Enzo Vesprini. Assisterande domare: Niklas Alfredsson, Danha Bachiri. Fjärde domare: Ivan Progomet.

 

Trelleborgs FF (4-4-2): Hampus Nilsson-Anton Tideman (K), Isak Jönsson, Kalle Larsson, Fritiof Björkén-Erik Andersson, Mouhammed-Ali Dhaini (Abdul Fatawu Safiu 57), Haris Brkic (Mattias Håkansson 71), Oscar Johansson-Salif Camara Jönsson, Carl Björk. Ersättare: Andreas Beck Larsen, Niklas Bröndsted Vesterlund, Christian Thabo Köhler, Henrik Johansson, Totte Holmkvist.

 

IK Brage (4-4-2): Adrian Engdahl-Moses Makasi, Alexander Zetterström, Carlos Garcia Ambrosiani, Pontus Hindrikes-Leonard Pllana (Lukas Hiltunen 90), Oscar Lundin, Seth Kanteh Hellberg (K), André Kamp (Robbin Sellin 90)-Douglas Karlberg (Bantu Mzwakali 84), Kristian Andersen (Alexander Ekblad 80). Ersättare: Pontus Jonsson, Noa Williams, Peter Rosendal.sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.