Nyheter 2021-04-17 Uddamålsförlust mot Falkenberg Uddamålsförlust mot Falkenberg
2021-04-17   Skrivet av:

På lördagen spelades årets första seriematch på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen. Matchen mot Falkenbergs FF slutade 0-1 (0-1) efter att vi spelmässigt var minst lika bra som fjolårets allsvenskar.

-Jag tycker att vi har de stora chanserna, och att det kanske skulle slutat 1-0 till oss istället, säger Brages tränare Klebér Saarenpää. Det efter en hemmapremiär där det var få målchanser som skapades från båda håll och 0-0 hade kanske känts som ett mest logiskt slutresultat.

 

Matchens enda mål gjordes i slutet av första halvlek. Symptomatiskt när båda lagen hade svårt ta sig genom motståndarförsvaren, kom målet efter en fast situation, när Tobias Karlsson nickade in bollen efter en hörna.

 

Brages anfallare Alexander Johansson tyckte det kändes surt efteråt, men menade att man ändå gjorde en okej match.

-Jag tycker de inte har mycket alls. De har lite boll och så, men är inte vassa alls sista tredjedelen. Därför känns det surt de får in en balja i slutet av första.

 

Brage hade mycket boll inom laget och försökte hitta in både från kanterna och centralt. Men Falkenberg var kompakta i mittförsvaret och släppte in till mycket yta.

-Vi håller bollen bra, men sa att vi skulle höja tempot ännu mer i andra och öka tempot i spelvändningarna. För vi vet att vi har det i oss att höja tempot ännu mer, säger Alexander Johansson, som dock fick se hemmalaget misslyckas med att spräcka målnollan.

 

Brage kom till matchen med den förändringen att Adil Titit fanns med från start, när Oscar Lundin på grund av att covid-19 konstaterats i hans närhet.

 

Efter en matchöppning där lagen kände på varandra, var det Falkenberg som skapade matchens första tillstymmelse till en farlighet när Oliver Hintsas efter tio minuter fick iväg ett skott som täcktes av Moses Makasi. Att täcka skott var melodin i början, då grönvitt innan 20 minuters-strecket hade passerats, vaskade fram ett par avslut som dock tog på bortaben, och aldrig letade sig fram till Viktor Noring i FFF-målet.

 

Med ett varierat spel med en kombination av längre passningar, och spel genom mittfältet, skapade sig IKB ett spelövertag. Tyvärr saknades den rätta spetsen sista tredjedelen.

 

Klebér Saarenpää tyckte matchbilden blev ungefär som han räknat med på förhand.

-Det svänger lite väl mycket fram och tillbaka, där vi inte vinner andra bollarna och vi slår bort en del bollar, så vi får börja om. Det tar rätt lång tid innan matchen sätter sig, och den blir ganska ryckig i början. Det var en fingervisning var den här dagen skulle sluta.

 

Även om vi förde spelet långa stunder, uteblev de riktigt vassa chanserna första fyrtiofem, och Bragebossen försöker förklara varför det blev så.

-Vi måste ha spelare som hotar, och vi måste komma till bra lägen där vi kan gå på ordentliga genombrott. Inga konstigheter. Idag lyckades vi inte, det är bara att jobba på, och hoppas det blir bättre nästa gång.

 

I en händelselös halvlek, kom det som en liten kalldusch, när det var Falkenberg som tog ledningen med 0-1 efter 41 minuter. Målet gjordes av lagkaptenen Tobias Karlsson som nickade in Samuel Adrians hörna, utom räckhåll för Adrian Engdahl.

 

Brages försvarare Moses Makasi, tyckte att man generellt kunde försvarat sig bättre på hörnorna i matchen.

-Det var lite otur vid målet, men vi måste göra det bättre nästa gång, och ta tillvara på våra målchanser. Jag tycker ändå att vi spelade bra i första och hade en bra press då, och kontroll på matchen.

 

Alexander Johansson visste om rutinerade Karlssons styrka, som lämnades omarkerad i straffområdet.

-Det är en av de längsta spelarna i FFF och han är bra på huvudet.

 

Kunde ni försvarat er bättre på hörnan?

-Jag vet inte. Det är svårt att se vad som händer då jag står vid straffområdeslinjen däruppe, jag ser plötsligt att han kommer upp väldigt högt och nickar in den. Det är en stor kille i mitten och ibland behövs det inte mer.

 

Till den andra halvleken var det fortsatt Brage som var det bollförande laget. I den 55:e minuten låg bollen dock i nät bakom Adrian Engdahl, men målet dömdes bort för offside.

 

Ett Falkenberg, som kom till matchen utan tränaren Hans Eklund, gjorde det svårt för Brage att ta sig fram till några riktiga chanser, samtidigt som laget fick mer att säga till om.

-Vi går bort oss i andrabollspelet, och slår bort en del bollar. Och de får tag på bollen, och etablerar spel. Vi är lite långsamma när bollen är i luften, och dimper ner till dem. Det kostar energi, menade Saarenpää.

 

Alexander Johansson menar också att man inte riktigt fick till det som man ville när man hade pratat om att höja tempot.

-Det blev kanske inte riktigt som vi tänkt oss.

 

Med knappa halvtimmen kvar gjorde IKB ett dubbelbyte när Niklas Söderberg och Robbin Sellin kom in för att ge energi.

-Vi ville få in pigga fräscha spelare, med energi. Det förändrar ingen struktur. Vi ville få en ”mellanrumsspelare” i Niklas (Söderberg).

 

Oturligt tvingades Niklas Söderberg kliva av kort före slutet, efter en stukning.

 

Brage trampade vatten, och Falkenberg fick mer bollinnehav. IKB:s uddlösa offensiv kan accentueras i att det dröjde till den 75:e minuten innan första avslutet på mål kom, genom Alexander Johansson som fick ett friläge.

-Självklart vill vi ha avslut efter en minut. Är vi inte där får det gärna ta till 95:e minuten, om vi gör mål och vinner. Det känns surt att vi förlorar, men det finns skäl varför vi gör det, sammanfattar Bragetränaren hemmapremiären.

 

Alexander Johanssons målchans med kvarten kvar var en av få för Brage. Som i matchen mot Akropolis senast, där Alexander var nära göra ett segermål i slutminuterna men lyfte bollen i överliggaren, var det Niklas Söderberg som stod för framspelningen. Men Falkenbergs backlinjen var som tidigare i matchen svårforcerad.

-Backen kommer in fint framför och täckte skottet. Jag tycker vi håller bollen bra men är lite för tama sista tredjedelen. Det är nåt vi ska bättra på framöver. Sätter vi det blir det riktigt bra framöver.

 

Moses Makasi menade att man förtjänade ett bättre resultat, men att det är målen som räknas.

-I slutändan är det dem som tog de tre poängen, så det spelar ingen roll. Nästa gång måste vi bli bättre att försvara oss vid hörnorna och göra mål. Jag vill hellre vi gör en dålig match och vinner, än en bra och förlorar. Vi får ta med oss de första 40 minuterna från idag, och göra mål. Vi har bra självförtroende och det är bara att jobba vidare.

 

Fanns det nerver inför hemmapremiären?

-Jag vet inte. Det kan vara så folk är otroligt taggade och vill detta så jäkla mycket. Ibland spelar vi mer på vilja än hjärna. Jag tycker vi ändå gör det bra idag. Synd bara vi inte får de sista lägena. Med mer skärpa så kommer lägena och då kommer det se jäkla bra ut, säger Alexander Johansson.

 

På nytt var försvarsspelet över 90 minuter mycket stabilt och ex-allsvenskarna hade svårt komma till målchanser.

-Ja, defensiven var verkligen bra, Det är solitt och vi pressar mycket bättre nu än tidigare. I första sätter vi pressen bra både jag och Anton. Leo och Noa gör det också mycket bra. Sedan blir vi tyvärr bakåttunga i andra när de har bollen.

 

I nästa omgång, lördagen den 24 april väntar nykomlingen IFK Värnamo på bortaplan. Då har vi chansen till revansch.

 

Text: Per Lindgren

Foto Toppbild: Henrik Hansson


Lämna kommentarer

IK Brage-Falkenbergs FF

IK Brage-Falkenbergs FF 0-1 (0-1)

Mål: 0-1 Tobias Karlsson (41).

Varning: Falkenberg: Adam Bergmark Wiberg (43), Samuel Adrian (48), Linus Dahl (85), Axel Norėn (90+3).

Domare: Farouk Mehdi. Assisterande domare: Connny Hugman, Sebastian Robertsson.

Publik: 8 (Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen).

 

IK Brage (4-4-2): Adrian Engdahl-Moses Makasi, Mattias Liljestrand (K), Alexander Zetterström, Pontus Hindrikes-Noa Williams (Niklas Söderström, 63 -ut 90, Lukas Hiltunen in 90)), Adil Titi (Andtę Kamp, 70), Bjarni Mark Antonsson, Anton Lundin-Alexander Johansson, Leonard Pllana (Robbin Sellin, 63). Ersättare: Viktor Frodig (mv), Douglas Karlberg.

 

Falkenbergs FF (4-4-3): Viktor Noring-Tobias Englund, Tobias Karlsson (K), Kalle Björklund, Linus Borgström (Axel Norén, 90)-Christoffer Karlsson (Linus Dahl, 79), Samuel Adrian, Melker Nilsson (Melker Nilsson, 90)-Edi Sylisufaj (Anton Wede, 90), Adam Bergmark Wiberg, Oliver Hintsa (Karl Söderström, 60). Ersättare: Johan Brattberg (mv), Lorik Ademi.sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.