Skip to content

Referat efter storsegern mot GIF Sundsvall

Efter tre mål från IeItsin Camões och två från Gustav Berggren, kunde IK Brage glänsa inför 1 929 på ett sommarvarmt Borlänge Energi Arena, när vi vann med hela 5-0 (3-0).

IKB gjorde på tio minuter tre mål i den första halvleken och grundlade där segern. I den andra halvleken hade vi ett stadigt grepp på händelserna, och kunde utöka till 5-0, efter en av säsongens bästa prestationer. Resultatet betyder att vi inför kvällens två sena matcher, klättrade upp till tredje plats i tabellen.

Laget

Vi kom till matchen endast en förändring i startelvan. Det var att Emil Tot Wikström var tillbaka efter sin skada och tog en plats till vänster på yttermittfältet. Det gjorde att Pontus Jonsson fanns på bänken.

Första halvlek

Matchen inleddes försiktigt från Brage. Istället var det GIF Sundsvall som oroade inledningsvis, när Gustav Nordh höll på skaffa sig ett bra skottläge, men Oskar Ågren kunde bryta. Ett ganska högt stående Sundsvall verkade överraska IKB som inte fick något lugn i spelet första kvarten. Cesar Weilid och Tot Wikström fick en del boll på offensiv planhalva men utan att passningarna gick fram till någon medspelare.

Efter 17 minuter kom Giffarna till matchen klaraste målchans, när Marcus Burman avslutade på Gustav Nordhs inlägg, men Viktor Frodig och sedan Henry Sletsjøe kunde nicka bollen till en resultatlös hörna. Minuten efter var det hemmalagets tur att skapa en dubbelchans. Först var det Tot Wikström som i boxen så när fick träff på bollen, men Minir Jelassi var ivägen. I samma anfall, testade Adil Titi med ett distansskott som Jonas Olsson kunde styra till en hörna vid ena stolpen. Sedan stod grönvitt för matchavgörande tio magiska minuter, när man gick fram till 3-0.

1-0 efter 20 minuter och efter en straff genom IeItsin Camões, efter att en anstormande Henry Sletsjøe blivit fälld av Marc Manchón. Camões straff satt till höger om Jonas Olsson, som slängde sig åt rätt håll och fick en touch på bollen, men han kunde inte stoppa målet. Fyra minuter senare var det Camões tur att stå för en assist, när han passade Gustav Berggren, som säkert placerade in 2-0. Nu kunde vi spela ut ett handlingsförlamat Sundsvall, som blev passiva. Att laget under en period haft svårt att skapa målchanser och mål syntes det inget av. Nu var det målchanser varje gång vi anföll. Tot Wikström bröt ett Sundsvallanfall vid mittlinjen och Camões visade klass när han utökade till 3-0 halvtimmen spelad, efter att ha fångat upp en retur på Berggrens skott, och retfullt enkelt petade in bollen i mål.

Med knappa tio minuter kvar av halvleken gjorde bortalaget ett trippelbyte, för att om möjligt förändra matchbilden.

Istället var det grönvitt som borde spätt på sin ledning, sista fem minuterna, när IeItsin Camões två gånger blivit framspelad av Redenstrand, men både gångerna gick bollen över. Även Johan Arvidsson hade en hundraprocentig chans, men även han fick se bollen missa målramen. Sammanfattningsvis en stark halvtimme av Brage, där vi visade klass rakt igenom.

Andra halvlek

Brage gjorde inga förändringar till den andra halvleken. Likt den första halvleken öppnade Sundsvall med ett bollövertag. Det gav oss samtidigt ytor att ställa om på. Emil Tot Wikström stod för några bra prestationer och hade efter 55 minuter ett skott som Olsson räddade. Även Camões hade innan timmen spelad en nick på mål efter en hörna. Med 3-0 ledningen i ryggen, spelade vi kontrollerat. Matchen gick ner något i tempo, men det var Brage som var det lag som låg närmast ett mål. Adil Titi var nära att stöta in ett av Gustav Berggrens inlägg, men nådde inte bollen. Gustav Nordh, som var en av bortalagets bästa spelare, hade ett ett vasst skott som smet utanför. Pontus Jonsson och Filip Sjöberg byttes in istället för Titi och Arvidsson. Med kvarten kvar kunde Camões fullborda sitt hattrick, när han på volley sköt in Redenstrands inlägg, vilket betydde 4-0. Med två minuter kvar av ordinarie tid, kunde Gustav Berggren, göra sitt andra mål för dagen och 5-0 med en perfekt placerad frispark i krysset utan chans för Sundsvalls keeper.

Vi kan summera en väl genomförd match, där vi kunde visa tvivlarna att vi kan göra mål. Nu längtar vi till sista matchen innan sommaruppehållet, som är årets gratismatch och spelas fredagen den 28 juni kl.19:00, när Gefle IF står för motståndet på Borlänge Energi Arena.

Text: Per Lindgren

MATCHFAKTA

IK BRAGE – GIF SUNDSVALL 5-0 (3-0)
Mål: 1-0 (20) IeItsin Camões, straff, 2-0 (26) Gustav Berggren, 3-0 (30) IeItsin Camões, 4-0 (76) IeItsin Camões, 5-0 (88) Gustav Berggren.
Varningar: GIF Sundsvall: Hugo Aviander
Domare: Fikret Buqa, Sparsör.
Publik: 1 929 (Borlänge Energi Arena)
IK Brage (4-4-2) Viktor Frodig-Christopher Redenstrand (Malte Persson 79), Oskar Ågren, Alexander Zetterström, Cesar Weilid-Emil Tot Wikström (Samouil Izountemoi 79), Adil Titi (Filip Sjöberg 70), Henry Sletsjøe, Johan Arvidsson (Pontus Jonsson 65)-Gustav Berggren, IeItsin Camões, (Ferhan Abic, 79).
Ersättare: Eirik Asante Gayi, Malte Persson, Andre Bernardini, Samouil Izountouemoi, Ferhan Abic.
GIF Sundsvall (3-5-2) Jonas Olsson-Lucas Forsberg, Kajo Peprah Oppong,Manir Jalassi-Gustav Nordh, Abdu-Halik Hadu, Marc Manchón, Marcus Burman, Dennis Olsson-Yacqub Finey, Pontus Engblom.
Ersättare: Jesper Carström, Daniel Henareh, Johan Bengtsson, Marcelo Palomino, Hugo Aviander, Edvard Carrick, Amaro Bahtijar.