Skip to content

IK Brage dam - Historia

IK Brage Dam

Hela åtta säsonger spelade Brages damer i högsta serien; 1979-1983 och 1987-1989, varav två säsonger i Damallsvenskan som startade 1988.

Tidigare var högsta serien uppdelad i först fyra serier och senare två serier innan den blev nationell. Brages damer spelade i Damallsvenskan säsongerna 1988 och 1989 med en nionde plats som bästa placering.

Med både Brages herrar och damer i Allsvenskan var fotbollen het i Borlänge och i Dalarna i början av 80-talet. Köerna till Domnarvsvallen var långa när herrarna hade match, men även damerna hade storpublik. Ett snitt på 500 personer är siffror som flera damallsvenska lag inte kommer upp i idag.

På tränarsidan har många fotbollsprofiler passerat; Ingemar ”Garvis” Andersson, Stig ”Lill-Massa” Johansson, Hans Arnberg och Bo Sundberg.

Spelare som utmärkt sig genom åren är, för att nämna några, Anneli Sjöström, Anna Signeul och Marie Arnberg. De två sistnämnda har även representerat det svenska landslaget. Nämnas bör också damfotbollslegenden Gun Nordin som spelade den första SM-finalen i damfotboll. Då med IFK Rättvik och med anrika Öxabäcks IF som motståndare.

Flest matcher i Brages tröja har Ann-Louise Ebberstein spelat med cirka 500 matcher.

Historiska tillbakablickar

Brages damlag deltog i seriespel från 1971. Ledare för damlaget var Arne Bengtsson som även startade damfotbollen i Borlänge.

På en lagbild från 1974, där Brages damer segrade i Gustafspinglan, finner vi profiler som tvillingarna Kia och Birgitta Grahn, Marie Arnberg, Ann-Louise Ebberstein och Inga-Lill Isberg.

1976 vann Brages damer Damserien klass 1 under ledning av Arne Bengtsson. En av spelarna i laget var Gun Nordin. Gun, som kommit tillbaka till klubben efter några år i IFK Rättvik, är en av klubbens största spelare genom tiderna. Vilken teknik!

På en lagbild från 1977 är Lena Jansson med. Lena valde senare musiken och har i många år sjungit med Sandvik Big Band.

Bragelegenden Ingemar ”Garvis” Andersson blev lagets tränare 1977 och var det under flera säsonger. Han fick under ett par år hjälp av Rolf Zetterlunds fru, Gunilla Zetterlund, som var lagledare. Spelade i laget gjorde då dottern Annika Zetterlund.

När damerna tog steget upp i den högsta serien hade Ingemar ”Garvis” Andersson lagledaren Peter Johansson, mer känd som domare i fotbollssammanhang, vid sin sida. Året var 1979. Placeringen blev en tredje plats i serien.

Från ett tidningsklipp den 24 september 1979 står det om Brages B-lag som var det målfarligaste laget i Sverige. Serieseger i Div.V, idel segrar och en målskillnad på 146-3 på 18 spelade matcher!

1980 kom Anna Signeul till klubben. Hon är i dag förbundskapten för Skottlands damlandslag.

1980 blev Marie Arnberg uttagen till Ulf Lyfors landslag. ”Jag tror att svensk damfotboll kommer att få stor nytta av henne i framtiden”, säger han i en tidningsintervju.

1981 klarade laget kontraktet i ettan med att spela 0-0 mot Hammarby hemma på Vallen. Tränare var Hans Arnberg, pappa till Bragespelarna Göran och Marie Arnberg.

Sin femte raka DM-titel tog damerna 1982 mot Leksand. Stina Eriksson och Gun Nordin målskyttar i matchen som slutade 3-2.

1983 blev den kände Bragespelaren Stig ”Lill-Massa” Johansson tränare för laget. Samma år åkte man ur Div.I norra på sämre målskillnad. ”Fotbollssorg” stod det på tidningarnas löpsedlar.

1984 vann man åter igen serien och tog sig till kval. Den här gången var det Djurgårdens IF som spräckte de allsvenska drömmarna.

Bo Sundberg tog över Brages damer 1985 – han är den tränare som tränat laget flest år och som skördat störst framgångar med laget.

1985 åkte laget på träningsläger till Sunny Beach i Bulgarien. IKB mötte Bulgariens bästa damlag, Stara Zagora, och vann med 5-0 inför 7 000 åskådare!

1985 inledde man serien, Div. II Norra Svealand, med tre segrar och hela 20-0 i målskillnad. Laget vann till slut serien med 16 vinster, en oavgjord och en förlust. Målskillnad 90-8! Men i kvalet till Div.I blev Skå IF för svåra…

Tredje gången gillt! 1986 tog Brages damer klivet upp i division 1 efter tre år i tvåan.

I jakten mot en slutspelsplats 1987 tog laget hjälp av Håkan Sundin med mental träning. Det bar frukt. Några veckor senare slog man Hammarby IF hemma med hela 5-1 och steget tillbaka till Damallsvenskan. Lagets målskyttar var Lena Larsson och skidåkaren (!) Anna Frithioff.

”Straff, självmål och utvisning! Bollen gick inte Brages väg igår…”
Detta stod att läsa i Borlänge Tidning den 13 maj 1988 då det blev förlust borta mot GAIS med 3-1. Trevligare läsning var det några dagar senare då Brage sensationellt spelade 0-0 borta mot serieledarna Öxabäck.

1989 spelade Brages damer sin sista säsong i Damallsvenskan. Tränare var Nisse Danielsson.

1990 slutade Brage med damfotboll i klubben. Brages damer bildade då, 1991, Borlänge FK.

2021 startades åter dam- & flickverksamheten upp i IK Brage igen, efter ett övertagande av Ornäs BK. Efter en stabil första säsong i division 2 med Fredrik Bengtsson som tränare gjordes en större satsning inför säsongen 2022, där Robyn Decker rekryterades som spelande Sportchef för damerna. Efter säsongens slut stod vi som seriesegrare och är därmed klara för Division 1 2023. 

Text: Ann-Louise Ebberstein

* Med reservation för eventuella felskrivningar.

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.