Skön seger för damerna i Östersund

Det blev tre poäng in på kontot för Bragedamerna efter mittenmötet på Jämtkraft Arena mot IFK Östersund, efter att matchen slutat med en rättvis 1-3 (0-1) seger.

-Kul med en vinst, och tre poäng efter en lång bussresa. Vi gör en bra kollektiv insats, med många löpmeter på samtliga, och vi sliter för varandra och skönt att det lönar sig, säger en av Brages målskyttar, Emma Halvarsson efter matchen.

Det var lagkaptenen Robyn Decker som efter 44 minuter, med sitt första mål för säsongen, satte IKB i ledningen 0-1. Hemmalaget svarade tidigt i den andra halvleken och kvitterade till 1-1. Brage reste sig snabbt och inom knappa tio minuter ryckte vi till 1-3, efter mål från Sofia Lissel och Emma Halvarsson.

Den långa bussresan matchdagen, tycker Brageforwarden man hanterade på ett bra sätt.

-Det är bara att göra det bästa av situationen. Det är mest en mental grej. Bestämmer man sig för att göra sitt bästa, så räcker det långt.

Första fyrtiofem gick på poäng till Brage, som förutom halvlekens enda mål, stod emot hemmalagets anfall.

-Vi ligger bra i vår mediumstruktur och låter dem ha boll, de skapar inte så mycket, och vi hittar ut i yttre korridoren, och kommer till några halvchanser, säger Halvarsson.

Det var också bortalagets #19 som låg bakom en bra möjlighet, när hon slog en hörna, som Johanna Rundström avslutade med ett skott i ribban.

I slutet av halvleken följde mittbacken Robyn Decker med upp i anfallet, och kunde efter en lång löpning, tänja sig och placera in bollen utom räckhåll för Östersunds målvakt Tuva Sällvin, fram till 0-1 (’44).

I den andra halvleken kvitterade Östersund till 1-1 (’51) efter att en omarkerad Litéa Karlsson nickat in en frispark. Baklängesmålet skakade emellertid inte Brage. Snarare tvärtom, som tog kommandot och spelade efter devisen anfall är bästa försvar.

Sofia Lissel utnyttjade sin fysik när hon på egen hand tog sig genom Östersundförsvaret och säkert tryckte in 1-2 (’57) bakom Sällvin.

Kort därefter stod vi för ett dubbelbyte när Anna Sandin och Elin Hjälte kom in istället för nämnda Lissel och Ella Foberg.

Östersund, som erkänt har en del vassa forwards, stoppades effektivt av ett storspelande Brageförsvar som motade nästan alla IFK anfallsförsök. Närmast hemmamål var det när Felicia Jonsson tvingade Elin Björkman till en grym räddning efter dryga timmens spel, till en resultatlös hörna.

Istället var det grönvitt som kunde spä på ledningen till 1-3 (’65), efter mål av Emma Halvarsson.

-(Elin) Björkman slår en långboll, och (Elin) Hjälte får den på kanten, ytan finns mellan backlinje och målvakt, så är jag där och petar in den. Kul att göra mål, och det blev lite andrum med en tvåmålsledning.

Östersund, som innan matchen bara släppt in tolv mål, visade sig sårbara mot ett Brage som tog vara på sina chanser när de dök upp.

-Vi har en bra stämning i gruppen och vill göra jobbet för varandra, och då lönar det sig.

Återstoden av matchtiden kunde vi kontrollera på ett stabilt sätt, och Östersund var aldrig nära att hota.

-Vi kunde spela av matchen, och står tryggt i vårt medium. Vi gör det vi ska och stänger matchen, säger Emma Halvarsson som inte räds den lång bussresan hem:

-Det är skönt. Det är inga problem när man tagit tre poäng.

Vinsten betyder att vi klättrade förbi Heffnersklubban upp till sjätte plats, i en haltande tabell.

Härnäst väntar Bele Barkarby på Borlänge Energi Arena, lördagen den 24 augusti kl 13.00.

Text: Per Lindgren

IFK Östersund-IK Brage 1-3 (0-1)

Mål: 0-1 (44) Robyn Decker, 1-1 (51) Litéa Karlsson, 1-2 (57) Sofia Lissel, 1-3 (65) Emma Halvarsson

Domare: Zana Alsari, Frösön.

Publik: 101 (Jämtkraft Arena)