Skip to content

Pektas inför Enskede IK

Foto: Mathilda Ahlberg

På torsdag går vi in i andra omgången av Svenska Cupen när division 2-laget Enskede står för motståndet på Enskede IP.

Efter missat de sju senaste matcherna var anfallaren Ömür Pektas tillbaka i truppen mot Degerfors. Anledningen till att han varit indisponibel drygt två månader är en muskelbristning i vaden, där muskeln nästan var av. Men efter att tränat för fullt med laget i en och en halv vecka, är han nu redo ta upp kampen om en plats i laget.

-Nu känner jag att jag har kommit igång. Det har varit en långvarig skada och jag har varit borta länge, men nu känner jag att formen börjar komma ikapp och jag känner mig redo att spela, säger Pektas som senast spelade den 1 juni i hemmamötet mot Öster. 

Känner du något av skadan nu?

-De senaste veckorna som jag tränat har känts väldigt bra. Jag har trappat upp träningen, vilket är skönt.

Även om han är återställd efter skadan är han osäker om han redan nu är redo för nittio minuter.

-Jag skulle kunna starta, men tror inte jag har 90 minuter, man får stegra upp det. 

Efter spelat flera säsonger i IFK Stocksund har han vid flera tillfällen mött torsdagens cupmotståndare Enskede IK. Senast var i slutet av förra säsongen när Stocksund, som slutade på trettondeplats i Ettan Norra, fick kvala mot tvåan i division 2 Norra Svealand, Enskede IK, om en plats i ettan. Då var det inget snack om saken och Stocksund kunde vinna dubbelmötet med totalt 5-1, detta efter att Ömür gjort två mål i första mötet som slutat 3-0.

Vad vet du om årets upplaga av Enskede?

-Jag har inte någon jättebra koll på dem, men har två, tre vänner där. Jag vet att det har gått sådär för dem i tvåan. När vi mötte dem förra året så var det ändå lite skillnad.

Enskede har den här säsongen inte riktigt fått det att lyfta utan ligger efter 17 omgångar på en nionde plats i division 2 Södra Svealand.

Vilka fallgropar finns det med att möta ett division 2-lag?

-Vi ska se till att fortfarande spela vårt spel. Göra det som krävs på planen, oavsett vilken division som motståndaren spelar i. Jag vet att lagen i de här divisionerna kommer vara väldigt sugna på att möta lag högre upp i seriesystemet. De får en extra push och blir extra taggade. Vi får inte tänka på att de är två divisioner under oss utan göra vårt jobb och se till att vinna matchen.

Han förväntar sig en bra match där Brage kommer ha ett stort övertag, men att man inte kan slappna av. 

-De kommer vara hotande och försöka gå på kontringar. Men jag tror att vi kommer ha bollinnehavet och kommer spela oss ur situationerna. Så jag hoppas att det blir mål också.

5 punkter inför Enskede IK:

  • Enskede har kvalificerat sig till den andra omgången av Svenska cupen efter att besegrat FC Arlanda med 1-0.
  • Senaste mötena mot Enskede var 2017, i division 1 Norra. Då blev det dubbla segrar, 1-0 på Enskede IP och 4-1 hemma på Borlänge Energi Arena.
  • Enskede skrällde rejält i Svenska cupen 2005 då man, som division 2-lag, i andra omgången slog dåvarande serieledarna i Allsvenskan Helsingborgs IF med 2-0 efter förlängning .
  • Rutinerade Stefan Ostojic, 30, leder interna skytteligan med åtta mål. 
  • Enskede har sedan 2011 sju gånger tagit sig till andra omgången, men aldrig längre. 

Text: Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.