Referat efter dagens seger

Det blev en rysare när Brage cupspelade på torsdagskvällen. Efter mycket om och men besegrades division-2 laget Enskede IK med 2-1 på bortaplan. 1-1 efter ordinarie tid, gjorde att matchen gick till förlängning. Där avgjorde Ieltsin Camões med sitt andra mål i matchen.

Hemmalaget tog tidigt ledningen med 1-0, och det dröjde till dryga tjugo minuter kvar av ordinarie tid innan Ietsin Camões kvitterade till 1-1 på straff. I förlängningen var Brage det starkaste laget, och Ieltsin avgjorde matchen när han gjorde 1-2 i den andra förlängningskvarten.

IKB är därmed vidare till gruppspel i Svenska Cupen för sjunde raka gången och tionde totalt sedan spelformen startade 2012.

Med tanke på det hektiska spelschemat, tog vi tillfället i akt att låta de som inte fått alltför mycket speltid, att få chansen. En av dessa var backen Filip Sjöberg, som säger det tog ett tag innan man kom in i matchen.

-Det är en svårspelad gräsmatta och ett tungt lag vi möter. De har en fembackslinje, och det går ganska långsamt i vårt anfallsspel. Vi får inte matchen dit vi vill riktigt, säger Filip och fortsätter:

-Det såg energifattigt ut första tjugo, ganska stillastående. Efter trettio, fyrtio är vi med i matchen i alla fall.

Fanns det några målchanser under första halvlek?

-De hade inte så mycket förutom målet, sedan försökte vi trycka på lite. Vi kom inte till någon jättechans, förutom någon nick och skott utanför boxen.

Efter paus stod vi för en nivåhöjning, och visade bättre geist. Inte minst när IeItsin Camões byttes in in mitten av halvleken.

-Vi pressade lite högre i hopp om att få in en balja.

Efter ett väggspel mellan Samouil Izountouemoi och Ietsin, kom ”Samo” fri i straffområdet, och fälldes. En solklar straff som ombesörjdes av Ieltsin, och vi hade 1-1 (’72).

Efter kvitteringen fortsatte vi att trycka på i hopp om att få ett andra mål.  Ändå sprakade det inte direkt om vårt anfallsspel.

-Det var segt. Vi gjorde några byten, och det var många trötta kroppar, men vi försökte forcera och de slår långbollar till deras forwards.

Det var ändå bortalaget som i slutet av ordinarie tid, och förlängningen visade att man är ett bättre lag.

Matchavgörande målet kom efter 110 minuter, när Ieltsin nickade in ett högerinlägg från Cesar Weilid, till 1-2.

Filip Sjöberg, var hyfsat nöjd efter sin match, även om underlaget på Enskede IP spelade honom ett litet spratt.

-Jag hade otroliga problem första tjugo, trettio minuterna med att ta hand om den jävla bollen alltså. Det gick inte och var otroligt svårt med en jättesträv gräsmatta. Jag fick slå lite rakare och enklare än vad vi vill, och brukar göra.

Svenska Cupens gruppspel brukar lottas efter att alla serier är färdigspelade.

På tisdag väntar Helsingborg IF på hemmaplan i Superettan. Ett speciellt möte efter Filip Sjöberg tillbringat några säsonger där innan han kom till IKB.

-Vi har träning på fredag och då börjar vi lägga fokus på den matchen. Det är en viktig match för båda lagen. Jag hoppas på en bra match med mycket publik, förhoppningsvis kan vi göra en bra prestation hemma.

Text: Per Lindgren

MATCHFAKTA

Enskede IK-IK Brage 1-2 (1-1) e. förlängning
Mål: 1-0 (14) Ljeutrim Makolli, 1-1 (72) Ietsin Camoes, straff, 1-2 (110) Ieltsin Camoes.
Varningar, Enskede: .Brage: Samouil Izountouemoi, Filip Sjöberg, Johan Arvidsson
Domare: Joel Wessman. Assisterande domare: Ishaq Salih, Jawad Rahmi.
Publik: ingen uppgift (Enskede IP).