Referat efter Sollentuna

Det var upplagt för en jämn match när femteplacerade Sollentuna FK gästade Borlänge Energi Arena mot seriesexan IK Brage. Matchen blev också spännande, där Sollentuna kunde vinna med 1-2 (1-1) efter att ha avgjort i den 84:e minuten.

-Matchen blev ganska lika som vi trott på förhand. Det är en väldigt tight match. Jag hade tyckt att det vart mer rättvist med en poäng var, säger Brages assisterande tränare Mattias Johansson kort efter matchen.

Första halvlek:

Sollentuna rivstartade då man redan efter fem minuter tog ledningen med 0-1 från Rafaela Kalaitzidou. Ett piggt SFK hade också bud på ytterligare mål första kvarten. Sollentunas offensiva trio Engla Söderqvist, Naoni Okhirio och Piyatida Somkumpee var samtliga tekniska och svåra att ta bollen ifrån.

Brages lagkapten Robyn Decker, säger hur man bäst spelar mot denna typ av spelare:

-Man får spela smart och inte sälja sig för tidigt, man vet att de vill ha bollen vid fötterna och att de är riviga och vill komma förbi. Man får hålla lite avstånd och flytta fötterna snabbt. Gör man det, är det inga problem,

Det dröjde halva halvleken innan vi började hitta rätt i anfallsspelet.

-Vi är väldigt trögstartade, och har för stor respekt, men vi jobbar oss in i matchen, säger Robyn.

Sofia Lissel hade ett inspel från vänsterkanten till Emma Halvarsson i straffområdet, vars nick enkelt fångades av Emilia Hedfors. Kort därefter sköt Lissel ett tungt skott, som blockades av Sofia Norrby. Grönvitt började arbeta sig in i matchen med en hög press och Lissel och Halvarsson hittade varandra på ett bra sätt. Inte helt ologiskt kvitterade IKB till 1-1 efter dryga halvtimmen, när Sofia Lissel klippte till en lös boll, som Hedfors inte kunde rädda. Starkt av IKB att komma vända matchbilden, efter vi var pressade första delen av halvleken, för att sedan vara minst lika bra som Sollentuna.

-Vi har en jättebra forcering i slutet av första och mår ganska bra efter den. Vi är som bäst när vi har den höga pressen, då får de slita och vi borde gjort det tidigare, konstaterar Decker.

Andra halvlek:

Halvlekens första målchans tillhörde Sollentuna, men Olivia Wallner stod rätt placerad vid första stolpen och kunde avstyra Wilma Gidlöfs avslut med 48 minuter på matchuret. Sedan var det hemmalagets tur att skapa en bra målchans. Återigen var det Lissel som sånär fick bollen från Halvarsson, men Sofia Norrbys visade att hon är en av seriens bästa mittbackar när hon var på rätt plats och kunde bryta. På förhand var det en match som skulle bli jämn, och det var precis hur det såg ut, då spelet böljade fram och tillbaka.

Robyn Decker var inte nöjd med hur det såg ut efter paus:

-Jag tycker inte att vi får till något bra spel, och bollen byter lag hela tiden. När vi är på väg framåt tappar vi den för ofta, och får inte något etablerat spel någonstans. Vi hade varit nöjda med en poäng idag.

SFKs Wilma Gidlöf tog sig fram längst kortlinjen men Wallner kunde mota bollen till en hörna. Engla Söderqvist hade efter timmen ett pressat skott halvmetern över ribban. Efter timmen gjorde hemmalaget sitt första byte då Sara Berglund gick av, in byttes Tyra Eriksson. Allt eftersom, föll pendeln över till Sollentunas favör, även om vi skapade en del nästanlägen. Med tjugo minuter kvar, slog Halvarsson en vänsterhörna, som efter lite studsande fram och tillbaka i straffområdet togs hand om av Sollentunas målvakt.

Men det var bortalaget som hade det mesta av spelet, och Brages målvakt Olivia Wallner höll kvar i Brage i matchen. Runt 75-minuters strecket stog hon för ett par fina räddningar. Sollentuna var det lag som låg närmast ett mål. Därför kom det inte som någon överraskning när man tog ledningen med 1-2 (84). Målskytt var Stina Huss som fick en praktträff, som Wallner inte kunde rädda.

-Det är ett mål vi inte får släppa till. Vi måste vara mer skärpta med bollen när vi har den, säger en besviken Robyn Decker, som inte heller var nöjd över sin egna prestation.