Skip to content

Mian inför Utsikten

Foto: Daniel Eriksson

Efter två raka förluster tog Brage en viktig poäng i den senaste omgången mot GIF Sundsvall efter en 0-0-match med mersmak. Nu väntar hemmamatch när Utsiktens BK kommer till Borlänge. Det är två lag som famlar efter formen och som båda behöver en seger.

Bragetränaren Janne Mian vet att det helst krävs tre poäng för att man inte ska tappa mark i kampen om de tre översta platserna.

-Vi ska spela vårt spel och gå för det. Göra allt i vår makt för att ro hem det för att vara med i toppen och slåss.

För att vinna fotbollsmatcher krävs det som bekant att göra mål. Senaste fullträffen kom i bortamötet mot Degerfors för en månad sedan, därefter har vi inte haft marginalerna med oss framåt, med både missade lägen och skott i virket. Men några större förändringar på träningarna menar han man inte gjort för att bryta måltorkan.

-Man tränar alltid avslut. Är det någon gång som man kanske ska lägga ner lite extra på att träna avslut är det om man inte skapar chanser, säger Mian som menar att varje enskild spelare måste ta sitt eget ansvar, vara noggrann och göra rätt saker när målchanserna dyker upp.

-Det måste de själva jobba med i de moment som vi sätter upp. Man kan sätta upp hur fina övningar som helst, men tänker de inte på hur man sätter ner foten, tittar upp innan avsluten, och så vidare, är det bortkastad tid. 

Bragebossen är ändå inte orolig över att målen har uteblivit. Senast var vi det lag som skakade fram mest farligheter, trots Camões tidiga utvisning i matchen.

-Nu skapar vi tillräckligt med chanser och har tre högoktaniga chanser mot Sundsvall med en man mindre. Jag är inte så orolig för det. Det kommer att släppa. 

Redan på onsdag?

-Ja, det är förhoppningen.

Onsdagens motståndare har haft en relativt stor omsättning av spelare den senaste tiden. I måndags blev det klart att man på lån från BK Häcken får Ben Engdahl och Sigge Jansson. Tidigare i sommar har spelare som Abundance Salaou (IFK Göteborg), Jaheem Burke (Spartak Trnava) och Kalipha Jawla (Djurgårdens IF) anslutit på lån. På minussidan finns Filip Trpcevski (BK Häcken), Albin Skoglund (Valur Reykjavik), Fredrik Martinsson (Trelleborgs FF) och Ronald Mukiibi (Ljungskile) som gått den andra vägen.

Till matchen på onsdag saknas i Kiken mittbacken Daniel Hermansson, mittfältaren Pedrag Randelovic och högerbacken Allan Mohideen, alla på avstängning. Janne Mian tror dock det inte kommer betyda så mycket för lagets slagstyrka.

-Mohideen har inte varit så mycket ordinarie. Sedan är Randelovic deras turbo på mitten, de tappar lite fart och det känns lite grann. Pekalski (Ivo) eller Faltsetas (Alexander) kan gå in där, vi får se. Hermansson är en defensiv pjäs, men det ändrar inte så mycket i deras uppställning.

Brage får som bekant klara sig utan Ieltsin Camões efter sitt röda kort senast. Naturligtvis ett stort avbräck, men Mian ser det som en möjlighet för andra att kliva fram.

-Så klart det påverkar att han inte är med. Han har en förmåga att luckra upp försvaret. Men nu är det andra som får chansen och visa att de vill ta chansen. 

Vad blir nyckeln till ett bra resultat mot Utsikten?

-Att våga ta avsluten och ha bra fart i boxen. Vi måste förvalta de chanser vi får. Tidigare studier från Allsvenskan och internationella matcher visar att man förvaltar chanserna bättre där än i underliggande serier. Det behövs fyra chanser internationellt för att göra mål, och sex i allsvenskan. Det är saker vi behöver bli bättre på.

På skadelistan finns fortfarande mittfältaren Oliwer Stark. I övrigt är alla tillgängliga. 

5 punkter inför Utsiktens BK

  • Bara tre frisparksmål har gjorts under säsongen. Brage och Utsikten är två av tre lag som lyckats med det. 23 juni gjorde Gustav Berggren ett frisparksmål i 5-0-segern mot Gif Sundsvall. 31 augusti satte Karl Bohm en frispark, i 1-1-matchen borta mot Varberg.
  • Utsikten leder klart inbördes seriemöten. Lagen har mötts vid fem tillfällen med fyra segrar för Utsikten, mot Brages enda. 
  • I formtabellen över de fem senaste matcherna ligger Brage tolva med fem poäng (O-F-F-O-V), medan Utsikten är på plats 15 med fyra poäng (F-O-V-F-F).
  • Poängbäst i Brage är Ieltsin Camões med 14 poäng (10 mål och 4 assist) på 21 matcher. Näst bäst är Amar Muhsin med 4 mål (varav ett för Helsingborg) på 18 matcher. I Utsikten toppas poängligan av Lucas Urbano Dias De Lima (5+3) och Robin Book (4+4) båda med åtta poäng. 
  • Utsikten är det lag som har flest gula kort, 64 stycken, medan IKB minst med 30 stycken. 

Text: Olov Lindgren 

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.