Referat efter Utsikten

På Borlänge Energi Arena spelade IK Brage och Utsikten 0-0. Sett till spelet och målchanser, var det inget snack om att det var Brage som borde vunnit matchen. Men på grund av missade chanser fick vi nöja oss med en pinne. I tabellen ligger vi kvar på sjätte plats, och upp till kval skiljer det fyra poäng, där Öster passerade Sandviken. Så inget är kört, även om vi snart behöver vinna.

Laget

Tränarparet Mian & Bergendahl hade gjort två förändringar i startelvan sedan senaste matchen mot Gif Sundsvall. Tillbaka var Oskar Ågren, som bildade mittbackspar med Alexander Zetterström. På mittfältet tog Emil Tot Wikström plats på yttermittfältet. I övrigt kan nämnas att i IeItsin Camões frånvaro spelade Amar Muhsin och Johan Arvidsson på topp. Tillbaka i truppen var Ömür Pektas.

Första halvlek

Mycket i den första halvleken handlade om Brage, som gjorde det mesta rätt, utan det viktigaste – att göra mål på sina chanser. Amar Muhisn satte igång matchen och vi öppnade frejdigt och skapade tidigt en hörna. Efter två minuter tog vi oss till ett bra läge när Sletsjøe hittade till Johan Arvidsson vars avslut gick på fel sida stolpen hos Hadaya. Brages #11 var på hugget och hade två ytterligare avslut mot mål första tio. Utsikten som i början av oktober ska ha lämnat in ett periodiskt bokslut som visar ett eget kapital på minst noll till licensnämnden, annars väntar tvångsdegradering, hade sin första målchans efter åtta minuter när Kalipha Jawla avslutade utanför Viktor Frodigs stolpe i ett bra läge.

Vi hade bra puls i spelet, men antingen blockades avsluten, eller hamnade hos en motspelare. ”Kiken” spelade på kontring, och längst fram lurade Lucas Lima och Kalipha Jawla. Men det här var Brages halvlek. Tot Wikström var efter tjugo minuter nära lyckas med en soloraid, men fick bollen för långt ifrån sig. Vi hade ett stort boll övertag, och efter 27 minuter kom den ditills bästa chansen när Tot Wikström träffade ribbans överkant. Vi tryckte på mer och mer mot ett Utsikten som föll allt längre ner på egen planhalva. Ett gott tecken var att vi ofta vann andrabollarna. I den 40:e minuten, när Sebastian Lagerlund som siste man felpassade till Muhsin var alla säkra på målnollan skulle spricka, men avslutet satt mitt på Hadaya som kunde rädda. I slutminuterna av halvleken fortsatte vi rada upp två, tre högoktaniga chanser. Allra närmast var Johan Arvidsson som brände ett friläge som Elias Hadaya parerade med vänsterbenet.

Den höga Bragepressen skaffade sig också bortalaget en chans, men Cesar Weilid kunde bryta Malkolm Moenzas skott. Mållöst efter en halvlek, speglade inte hur matchen var.

Andra halvlek

Vi gjorde inga förändringar till den andra halvleken. Utsikten stod lite högre upp även om man inte skapade något riktigt farligt. Brages första målchans i halvleken kom efter 52 minuter då Jonsson passade Muhsin som fick ett skottläge, men Kevin Rodeblad Lowe sträckte ut en fot och hindrade bollen gå på mål. Matchen fick sedan en annan karaktär och bortalaget hade mer boll. Utsikten fick en farlig chans där det blev kalabalik framför Frodig med många spelare runt bollen mitt i straffområdet. Vi hade vi lite flyt när Lucas Lima inte fick till sitt försök till avslut och kunde ta hand om bollen igen.

Utsikten fortsatte sedan att trycka på och hemmalaget hade svårt att hitta tillbaka till det spel man hade under första halvlek. Ett försök till att få mer energi var ett dubbelbyte efter 68 minuter. In med Adil Titi och Ferhan Abic, när Tot Wikström och Gustav Berggren spelat klart. Amar Muhsin fick ett bra frisparksläge efter 71 minuter vid straffområdeslinjen. Bollen gick förbi muren, men också långt utanför och ovanför målet. Våra byten gjorde att vi åter tog tag i spelet.

Johan Arvidsson tvingade Hadaya till en vass benparad till en resultatlös hörna och med nio ordinarie minuter kvar byttes, till publikens jubel, Jacob Stensson in och tog plats på det centrala mittfältet igen efter en lång skadefrånvaro. Trots en del bollinnehav kom inget av lagen till några chanser under de sista tio minuterna.

Vi fick nöja oss med en poäng, trots att vi var det lag som låg närmast segern. Men som bekant, gör man inga mål är det svårt att vinna.

I nästa match ställs vi mot Varberg BoIS på bortaplan. Den matchen spelas på söndag den 22:a september.

Text: Per Lindgren