Skip to content

Mian inför Gefle

Foto: Daniel Eriksson

Även om det blev förlust i senaste matchen mot Sandvikens IF, finns fortfarande möjligheterna för Brage att knipa tredjeplats. Närmast väntar Gefle IF på Gavlevallen i andra raka Gävle-Dala derbyt. Tränaren Janne Mian vill då se ett lag som fortsätter med sitt fina försvarsspel, samtidigt som man spetsar till det framåt.

-Vi har varit bra defensivt i år. Det är för att vi jobbat hårt som lag, kommunicerat med varandra och hållit våra linjer, förklarar han. 

Även om det blev två insläppta mål senast mot Rödvästarna, båda efter fasta situationer, gjorde man på nytt en solid försvarsinsats. Och Mian ser ingen anledning att man inte på nytt kan upprepa det som varit bra tidigare. Bland annat över hur presspelet fungerat.

-Vi har varit aggressiva när det behövs och fallit av när det behövs. 

Men som bekant har inte offensiven och målskyttet lossnat fullt. Men Janne Mian menar att man ska fortsätta med de saker man har jobbat med, och att det förhoppningsvis kommer att vända.  

-Att vi tar oss in i golden zone och straffområdet. Sedan får vi gärna krydda det med att göra mål. 

Även om det bara blivit tre mål på de sju senaste matcherna, har vi tidigare bevisat att vi kan göra mål. Senast spräckte Arvidsson måltorkan efter en lång tid. Camões och Muhsin har redan bevisat vid flera tillfällen att de har haft näsa för målet. Nu hoppas Mian det på allvar ska lossna framåt, och att man inte tvekar när chanserna dyker upp. 

-Det uppstår alltid situationer som bygger på att spelarnas instinkt kopplas in och bara gör mål helt enkelt.

-Efter sommaren är vi det lag i Superettan som haft flest chanser, sedan vill man hellre ha två chanser och göra två mål och vinna med 2-0.

Även om vi gjorde ett mål senast, behövs det oftast fler för att vinna matcher. Då ska man ha i åtanke att Frodig har spikat igen vid flera tillfällen. Det var för åtta omgångar sedan, 2-0 hemma mot Skövde den 9 augusti, som vi gjorde fler än ett mål. Janne Mian är förstås medveten om vad som krävs.

-Att vi höjer vår effektivitet framför mål. Fortsätter som vi har gjort, för det har inte varit något fel i spelet.

Tyvärr har vi i några matcher under hösten försatt oss i en del olyckliga situationer, som gjort att vi har fått jobba i uppförsbacke. Samtidigt måste medges att det har varit mycket stolpe ut, både bokstavligt och i verkligheten. 

-Det gäller att vi inte åker på några dumheter. Ibland kan man säga att spelarna gör dumma saker, men det har också varit en hel del otur som grinat oss (i ansiktet). Mot ÖIS hemma skulle vi kanske ha två straffar, men åker på en straff som de gör mål på istället, samma mot Sandviken senast. Det känns som att vi inte får någonting med oss, men får jävligt billigt mot oss. 

-Alla pratar om att det brukar jämna ut sig, men det köper jag inte riktigt. Det är inte alltid som det gör det.

Även om det just nu ser tufft ut att vara med och utmana om de översta platserna, menar Mian det är spelarnas ansvar att vara fullt motiverade oavsett hur stora chanserna är.

-Det här är ett arbete som vi kommer till. Man kan jämföra om du sätter dig kassan på ICA. Har man inte fullt fokus och slår fel i kassan varje dag, då får man gå. Vi måste lära oss att bli professionella och det har vi jobbat med sedan dag ett.

-Det gäller inställning till sitt arbete, sin kropp och hur man sköter den. Jag vill inte se något halvdant någonstans. Sedan kan jag förstå att ibland handlar det om energi, som är fem procent till, och det kan ibland vara avgörande.

Att det nu handlar om ett derby menar han också borde betyda att man kommer sälja sig dyrt, som en sak till.

-Att vi också nyss har åkt på en sur förlust.

I nuläget är det med fem omgångar kvar sex poäng upp till trean Öster på den positiva kvalplatsen. 

Något han betonade efter torsdagens träning var att alla spelare måste ge hundra på lördag, för att ge sig själva chansen att vara kvar i racet.

-Skulle vi ta full poäng, och de andra lagen faller ur, hur ska vi då förlåta oss att vi inte har gått fullt? 

-Vi ska göra vårat, sedan ska vi inte stå här efteråt och säga ”fan hade vi gett hundra i den här matchen då hade vi varit med”. 

Mian säger det finns fler saker att gå in till matchen som om det vore en final. 

-Vi har klubbmärket att spela för. Vad Brage står för och vad de har gett oss för möjligheter som fotbollsspelare och tränare. Sedan ska man veta att varje spelare spelar för sig och sitt varumärke. Det är också viktigt.

Hur mycket tittar du på tabelläget?

-Väldigt sällan. Jag har väl börjat ögna lite nu, och var fullt medveten inför Sandvikenmatchen. Nu känns det som att det bara är vår egen ”feed”, och att vinna matcher, sedan får vi se om vi se om vi ska börja titta i tabellen. Man kanske får börja titta mer om något av lagen i toppen får stryk. Landskrona har haft svårt med mål och poängskörd, så det kanske är de man får sikta sig på först och främst. 

I slutet av juni när vi mötte Gefle på Borlänge Energi Arena slutade matchen 2-2, sedan Gefles mittback Martin Rauschenberg nickat in ledningsmålet 1-2 i 62:a matchminuten. Ett mål som Mian menar borde dömts bort. 

-Vi var ganska nöjda med den matchen. Samtidigt var det en hörna de slog in, när de brutalt knuffade ner Alexander Zetterström och han får nicka in den. Såklart det är en frispark, framförallt när domaren hållit den nivån som de gjort i matchen. Det kändes oerhört bittert. Sedan jag tycker jag vi har bra chanser och ska vinna matchen.

Sedan förra mötet har Gefle ändrat lite i sin formation.

-Då spelade de med en fembackslinje, men har nu ändrat till en fyrbackslinje. De är lite sökande i vissa delar i sitt spel, i bland annat formationen. Jag skulle inte bli förvånad om de spelar med fembackslinje igen. 

Även spelmässigt har Micke Bengtsson gjort en del förändringar.

-De har fått in ”Samo” (Samouil Izountouemoi), dragit in sina kanter, skjutit upp ytterbackarna. De har ändrat lite i sin approach. 

Trots att Gefle hackat resultatmässigt, menar han att laget har kvaliteter och är bättre än sin tabellplacering. 

-Jag tycker de mot Helsingborg och Östersund, sprang och ville mycket. De hade lite otur mot Helsingborg där ”Samo” hade ett friläge som målvakten räddade och i nästa anfall gjorde Helsingborg mål. Gefle hade därefter en kontring, ett friläge som de skjuter utanför. 

I tabellens nedre skikt ligger Gefle på femtonde plats med två poäng upp till GIF Sundsvall på negativ kvalplats och ytterligare en till Varberg på fast mark.

-Det är oerhört jämnt, det är inget dåligt lag, som man bara kan ställa ut skorna mot. De är bättre än tabelläget, och det är oerhört jämnt därnere. Glad vi inte ligger där i alla fall.

Alla spelare är tillgängliga utom mittfältaren Oliwer Stark (nyckelben) som det är risk för har spelat klart för säsongen. 

-Han springer lite, men sedan ska det läka. Så vi får nog inte se honom mer i år, avslutar Janne Mian.     

5 punkter inför Gefle IF FK

Sedan säsongen 2001 har lagen mötts vid elva tillfällen i seriesammanhang, där Gefle har ett övertag med fyra segrar mot Brages tre. Fyra matcher har slutat oavgjort.

I formtabellen över de fem senaste matcherna ligger Gefle på 13:e plats med fyra poäng (F-O-F-F-V) medan Brage är på tionde plats med fem pinnar (F-V-O-O-F).

Brage är det lag som haft flest avslut i målställningen (15). Emil Tot Wikström, Chris Redenstrand och Alexander Zetterström har haft tre vardera. I Gefle är det bara Anton Lundin och Iu Ranera Grau som haft varsitt skott i ”virket”.

Gefle har med sina 48 mål (1,92/match) släppt in flest mål i superettan. IKB har på sina 25 matcher fått vittja nätet vid 21 tillfällen, vilket betyder i snitt 0,84 mål (minst i ligan).

Två spelare i vardera laget har spelat för båda klubbarna. I GIF spelade Samouil Izountouemoi i våras i Grönvitt, medan Anton Lundin spelade i IKB fram till säsongen 2022.

I Brage finns två spelare med ett GIF-förflutet. Målvakten Viktor Frodig gjorde 10 matcher i Gefle säsongerna 2017-18, medan Pontus Jonsson noterades för 60 matcher säsongerna 2021-22.

Text: Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.