Skip to content

Matchreferat och intervjuer efter dagens seger

Brages fina höstform håller i sig. Idag kom fjärde raka segern efter säkra 3-1 (1-0) hemma på Borlänge Energi Arena mot Bergnäsets AIK.

-Vi gör en väldigt bra match och jobbar stenhårt, säger vänsterbacken Luna Hermansson en kort stund efter slutsignalen.

Brage, som ligger på en trygg mittenplats, tog emot ett Bergnäset som lever farligt kring nedflyttningsstrecket. Även om gästerna behövde poängen mest var man aldrig riktigt nära att rubba ett stabilt hemmalag som satt säkert fastspända i förarsätet efter att tagit ledningen med 1-0 efter dryga halvtimmen.

Ett ledningsmål för hemmalaget låg tidigt på lut, då man skapade en hel del framåt tack vare ett fyndigt och varierat spel. Men det skulle alltså dröja 32 minuter innan målnollan framåt skulle spräckas.

-Vi har ett väldigt fint passningsspel där vi kombinerar bra genom lagdelarna, säger Hermansson som tyckte att man till stora delar spelade en fin fotboll under nittio minuter.

-Vi vågar sticka in bollen i mitten och spela centralt, vända och slå ut på kanterna, säger Luna som tyckte att man hittade rätt i många delar av spelet.

-Även att vi sätter våra fasta situationer och gör två nickmål på hörna.

Brages signum är att få många spelare är involverade i speluppbyggnaden. Mot Bergnäset fick lagkaptenen Robyn Decker spela lite högre upp i banan.

-Vi är väldigt duktiga på att rulla boll i backlinjen upp till Robyn (Decker) och Maja (Andersson). Vi lyfter Robyn och spelar två sexor, och spelar mycket boll som vi tycker är roligast att spela.

Hemmalagets ledningsmål kom efter en aningen tilltrasslad situation när Robyn Decker var sist på bollen efter Emma Halvarssons hörna.

-En väldigt fin boll av Emma, som Robyn nickar in.

I den 67:e minuten dubblerade Anna Sandin på ledningen till 2-0, på nytt efter en hörna från Halvarsson. Sandin visade bra timing när hon från långt håll, lite bakåtvänd, fick huvudet på bollen som gick in i bortre krysset.

-Emma levererar väldigt fina bollar på hörna, säger Luna och vill ge ”kredd” til sin mittfältare som kom att ligga bakom Brages samtliga mål.

Bortalaget, som varit tämligen ofarliga framåt så långt, reducerade genom kapten Ebba Boudin med knappa tjugo kvar till 2-1 efter slarv i Brageförsvaret.

-Det var ett litet för kort hemspel som de löpte med på och rullade bollen genom oss.

Gästerna flyttade sedan upp spelet och kom till några halvchanser.

-De får mer tryck mot oss. Men som helhet försvarar vi oss mot det väldigt bra, och spelar även väldigt fin fotboll.

Det var Brage som sedan mer eller mindre skulle döda matchen med dryga tio minuter kvar. Sofia Lissel, var säkerheten själv från elva meter, när hon skickade in bollen mitt i mål fram till 3-1, sedan Halvarsson drivit in i straffområdet blivit fälld av Elsa Videhult.

Resten av matchen blev sedan en transportsträcka fram till slutsignalen.

Förutom ett stundtals fint anfallsspel såg det mycket stabilt ut bakåt. Förutom baklängesmålet, hade Bergnäset genom Boudin ett skott över i slutet av första och några halvchanser efter paus. Luna menar att man är bekväma bakåt och har hittat sina roller.

-Vecka efter vecka har vi blivit bättre på att sätta vårt försvarsspel och är väldigt trygga i det. Det känns väldigt stabilt.

Brage hade verkligen fått upp ångan i slutskedet av säsongen. Fortfarande finns en liten möjlighet att från nuvarande sjätteplats klättra i tabellen. Men det mesta lutar åt att man får försvara sin nuvarande plats.

Luna menar att man har hittat en stabilitet i sitt spel de senaste veckorna, som gjort att man har radat upp segrarna.

-Formen känns riktigt bra. Vi har haft bra energi i laget, och har pushat varandra för att vi vill avsluta säsongen på topp, vilket jag tror vi fortsatt kommer att göra.

Brage möter i nästa omgång lördagen den 19 oktober nästjumbon Själevads IK på bortablan, som fortfarande har en liten chans att hänga kvar. När lagen möttes innan sommaruppehållet blev det en klar 4-1-seger för Grönvitt på Sittab Arena i Gustafs.

-Jag har inte så jättebra minne från den matchen. De kommer kämpa och kriga på. Det gäller att stå upp, sedan är det också en lång resedag så det gäller att ställa in sig mentalt för det.

Vilken tycker du var bäst i dagens match?

-Johanna Rundström gjorde ett väldigt bra försvarsspel. Hon är bra att försvara och krigar verkligen. Och även att följa med offensivt och driva med boll, avslutar Luna Hermansson.

Text: Olov Lindgren

MATCHFAKTA

IK Brage-Bergnäsets AIK 3-1 (1-0)
Målen: 1-0 Robyn Decker (32), 2-0 Anna Sandin (67), 2-1 Ebba Boudin (71), 3-1 Sofia Lissel (79, str).
Domare: Maja Jons. Assisterande domare: Clara Östlund, Arvid Broback.
Publik: 102 (Borlänge Energi Arena).
IK Brage (från höger): Olivia Wallner-Johanna Rundström, Thilda Johansson, Robyn Decker (K), Luna Hermansson (79 Anna Lindh Stenquist Foberg)-Maja Andersson, Sara Berglund (60 Astrid From), Emma Halvarsson-Anna Sandin (46 Elin Hjälte), Sofia Lissel, Ella Foberg.
Ersättare: Elin Björkman (mv)