Skip to content

Avgörande seger i seriefinalen mot Sturehov

Vi har skaffat oss bästa möjliga utgångsläge att vinna serien inför sista omgången kommande lördag hemma på Vallen. Detta efter att vi vunnit lördagens seriefinal mot IK Sturehov med 2-1 (1-0), och därmed har vi en trepoängsledning samt en överlägset bättre målskillnad jämfört med tvåan Sturehov.

Stor matchvinnare blev tvåmålsskytten Hanna Torstensson, som först gjorde 0-1 i mitten av den av första halvleken. När hon sedan gjorde sitt andra mål, som betydde 0-2 i andra halvlek, var saken klar. Då hjälpte det inte att hemmalagets Emelie Norberg med dryga 10 minuter kvar reducerade till 1-2.

-Vi jobbar stenhårt för varandra, det var det vi sa innan vi skulle göra, pustar Hanna Torstensson ut, efter slutsignalen.

Det gick inte att ta miste på glädjen hos alla efter matchen, då folk från IK Brages organisation, vänner och familj kramades tillsammans med spelarna.

Det märktes att det var två topplag som möttes, då den första halvleken bjöd på mycket kamp och intensitet. Sturehov inledde bäst första tio minuterna. IKB försökte nå sina forwards med lite längre bollar bakom backlinjen, men den riktiga precisionen saknades till en början.

-Vi hade lite svårt i vår speluppbyggnad, men sedan jobbar vi in oss i matchen, och spelar boll, och är stundtals ganska bra. Det är mycket kamp, och de är ganska cyniska i sitt sätt att spela. Vinner de boll, så ska de bara bakom direkt. Men jag tycker vi har en bra backlinjen och mittbackar så vi löser det bra, säger IKB-bossen Fredrik Bengtsson.

Efter 17 minuter var det bud på Bragemål, när först Hanna Torstensson testade med ett avslut från snäv vinkel som Alice Hultman i Sturehov-målet parerade rakt ut till Lisa Eljans, som fick se bollen gå till en resultatlös hörna.

21 minuter spelade skulle vi ta ledningen med 0-1, när Torstensson, i efterdyningarna från en hörna, med ett välplacerat distansskott hittade rätt.

-Det är en andra boll, jag tog ner bollen och lyckades med ett vänsterskott, det var väldigt skönt och det släpper lite där, skrattar Torstensson, som också vill passa på berömma motståndet.

-De är ett bra lag med duktiga spelare. De är ju också ett topplag, säger hon och fortsätter:

-Jag tycker vi jobbar hårt, och sliter hela halvleken. Vi försöker spela som vi vill, och får in ett mål i första.

Fredrik Bengtsson ville efter matchen plussa för lagets oerhörda slit matchen igenom.

-Det är en ganska typisk kvalmatch. Alla förstod allvaret i matchen, och jag måste erkänna och säga att spelarna var ganska nervösa innan, och då får man ta på blåstället. Vi har sagt att man kan vinna fotbollsmatcher på olika sätt, och idag hade vi blåstället på, och vi har lärt oss vinna den vägen.

-När vi gör 1-0 får vi lite att gå på, och när tvåan kommer löser det upp lite knutar. Sedan kanske vi blir lite låga, men det hade vi tränat på det i veckan, nu tycker jag vi inte utnyttjade det tillräckligt länge, eller vi fick inte utnyttja det. Vi försökte ligga högt istället, för vi märkte att vi fick bett på dem högre, istället för att vi väljer ge dem initiativet, så stod vi lite högre fortfarande. Jag tycker tjejerna gjorde en fantastisk gedigen arbetsinsats, säger Fredrik Bengtsson.

Matchbilden fortsatte att vara jämn, och ”Hovet” var inte alls ofarliga med sitt fysiska spel, och man hade en bra sista kvart. Hemmalagets bästa chans kom i den 39:e minuten när Ida Hammerlund sånär hittade Alma Lärjeryd, men Maja Andersson kunde förtjänstfullt få fram en fot. I slutminuten hade också Felicia Holgersson ett hyggligt avslut som Alexandra Sjölander greppade. Däremellan hade Brageforwarden Anna Sandin ett närapå friläge som ej förvaltades.

Brage stod för en bra arbetsinsats i stora delar av andra halvlek. Ella Foberg och Anna Sandin hade ett bra samspel, fem minuter in i andra, men Alice Hultman i Hovets mål visade klass. Även Agnes Dahlström fick iväg ett skott. Efterhand blev det mycket spel på mittplan, och vi kontrollerade matchen, mot ett Sturehov som inte fick till något ordnat spel.

-Jag kände mig aldrig nervös under hela matchen, men det gäller att vi jobbar för varandra, och verkligen sliter, tills man är slut, säger Torstensson.

Lisa Eljans styrde och ställde på mittfältet, och var en av många duktiga Bragespelare den här minnesvärda eftermiddagen.

Fredrik Bengtsson tyckte man hade bra kontroll på matchen, och att han aldrig kände sig nervös under andra halvlek, när allt skulle avgöras.

-I och med att vi hade några mål att gå på (i målskillnaden), så var jag ganska lugn. Jag tyckte vi hade bra kontroll, och de slog lite längre. Vi hade ett bra försvarsspel helt enkelt. De är tunga och vill ut på kanterna och lyfta in bollar, och ”kampa ”på det viset.

Ett fatalt misstag av Sturehovs målvakt med tjugo minuter kvar skulle besegla Sturehovs öde, när hennes rensning gick rakt ut till Hanna Torstensson, som fick öppet mål från 25-meter, och snyggt kunde lyfta in bollen till ledning 0-2.

-Jag såg att målvakten var långt ut, så det var bara skjuta, säger hon.

Även om hemmalaget tilläts reducera till 1-2, med tolv minuter kvar, så lyckades vi stå emot ”Hovet” som fick lite energi efter målet, och bärga segern.

-Jag tycker ändå det är starkt och försvarar oss bra, det är inte så mycket mer att säga menar Hanna Torstensson, som från och med förra säsongen varit korsbandsskadad, men har kommit tillbaka och fått mer och mer speltid i slutet av säsongen.

-Jag tycker jag börjar närma mig toppformen, och börjar komma in i det mer, och det är väldigt skönt.

I den sista omgången, som spelas på lördag den 1 oktober, är det hemmamatch på ”Vallen” mot Västanfors IF. Vi erbjuder all publik gratis inträde, så hoppas vi att vi kan knyta ihop säcken och fira en fantastisk säsong med serieseger tillsammans!

-Vi firar denna segern nu, och sedan är det bara att köra på nästa helg, avslutar Hanna Torstensson, som är medveten om att det nu är nära. Riktigt nära.

Text: Per Lindgren.