Skip to content

Bergendahl inför Bruksderbyt mot Degerfors

Foto: Sebastian LaMotte

Serien är inne i ett hektiskt schema där fyra matcher ska avverkas under två veckor. På torsdag kl.19:00 väntar gamla antagonisten Degerfors IF på Borlänge Energi Arena i säsongens första Bruksderby. Bragetränaren William Bergendahl tycker man har återhämtat sig på bästa sätt efter bortamötet på soldränkta och varma Rimnersvallen för fyra dagar sedan.

-Vi tränade lite lätt dagen efter och var lediga igår, måndag. Det är normala förberedelser upp till matchen mot Degerfors, så det kommer inte att vara några problem.

Mot Oddevold fanns det många positiva delar av spelet att bygga vidare på. Framförallt såg det offensiva spelet lovande ut långa stunder, där det skapades tillräckligt med chanser för att göra ytterligare mål. 

-Vi gör ganska många bra grejer i vårt anfallsspel, hur vi trycker ner motståndarna. Vi hittar bra balans i laget som gör att vi får anfalla våg för våg. 

Han räknar med att Degerfors kan komma att formera sitt lag på ett liknande sätt som Oddevold, men att de kanske inte faller ner lika lågt när man ska försvara.

-Vi förväntar oss att vi får spela mot en fembackslinje nu igen, vägen att bryta ner en fembackslinje blir saker som vi kan kopiera in i nästa match. 

-I strukturen finns det likheter, sedan finns det såklart olikheter i sättet att spela. Jag tror Degerfors kommer ligga lite högre i sitt försvarsspel än vad Oddevold gjorde.

Att matcherna mot Degerfors, med den historiska aspekten och rivaliteten, är lite speciella går inte att komma ifrån. Men William Bergendahl vill ändå tona ner det hela.   

-I alla matcher hittar man någon form av edge som gör just den matchen speciell. Men det är klart att det kommer vara två bra superettanlag som möts och jag utgår ifrån att det kommer vara rätt så mycket folk som är intresserade av att se matchen. Vi ser såklart väldigt mycket fram mot det.

Vilka styrkor ser du hos Degerfors?

-De är framförallt bra i sitt raka anfallsspel, de sätter sina forwards tidigt i spel. 

Gustav Lindgren, som anslöt från division 1-klubben Sollentuna FK inför förra säsongen, är en av Degerfors absoluta nyckelspelare.

-Lindgren är duktig på att komma in bakom, duktig på sitt djupledsspel, kommenterar William Bergdahl som har respekt för Degerfors offensiva styrkor. 

Tillsammans med serieledarna Landskrona, är ”Degen” det lag som gjort flest mål i serien (14).

-De är bra på fylla boxen, de slår en hel del inlägg och får många ingångar i boxen den vägen. De är tunga i det spelet, det är deras absoluta styrka.

Även om det blivit mål i samtliga matcher så här långt, menar William Bergendahl det finns förbättringspotential i det offensiva spelet och målgörandet.   

-Förhoppningsvis kan vi skapa ännu fler chanser och var lite effektivare på de chanser vi får, då är vi helnöjda.

Med tanke på att matcherna duggar tätt, kan det bli aktuellt på lite längre sikt att försöka rotera i truppen.

-Det får vi se, men det blir väl en faktor någon gång under de här matcherna. Men det är ganska tidigt på året och det är fyra dagar mellan (Oddevold och Degerfors), så det är gott om tid. Men sedan är det Utsikten på måndag, och därefter Öster. Vi kommer behöva alla spelare som kommer bidra på ett eller annat sätt under perioden, utan att säga det blir massiva rotationer, avslutar Bergendahl.

På skadelistan är fortfarande mittfältaren Jacob Stensson uppsatt. I övrigt är hela truppen uttagningsbar

5 punkter inför Degerfors IF

● William Lundin, 31, är ny huvudtränare i Degerfors efter att förra säsongen varit assisterande tränare i IFK Göteborg. Under våren 2023 hade han också huvudansvaret i Blåvitt tillsammans med Alexander Tengryd.

● Brage har 14 raka tävlingsmatcher utan seger mot Degerfors. Senaste vinsten kom säsongen 2009 då det blev 2-0 på Domnarvsvallen i division 1.

● Målbäst i Brage är Ieltsin Camões med 3 mål, medan Gustav Lindgren och Pashang Abdulla har gjort flest mål i Degerfors, 5 mål vardera.

● I formtabellen över de fem senaste matcherna ligger Brage sexa med åtta poäng, medan Degerfors är åtta med sju poäng.

● Brage och Degerfors är de enda lagen som gjort mål i samtliga matcher.

Text: Olov Lindgren 

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.