Skip to content

Bergendahl inför söndagens match på Vallen

Bergendahl inför söndagens match mot Landskrona på Vallen.
Foto: Henrik Hansson

På söndag väntar ett högintressant toppmöte i superettans tredje omgång då IK Brage tar emot serieledarna Landskrona BoIS. Båda lagen är obesegrade med sju inspelade poäng vardera. 

Bragetränaren William Bergendahl ser fram emot drabbningen och speciellt till att vara tillbaka på Borlänge Energi Arena.

-Framförallt ska det bli kul att spela på hemmaplan inför våran publik. Vi har varit ute på två lite längre bortaresor, och samlat ihop lite poäng på bortaplan. Får vi välja så föredrar vi att spela hemma, så det kommer bli väldigt kul.

Innan serien tippades Landskrona att sluta som sexa av media, och femma av tränarna. Så här långt har Randigt överträffat de tipsen och gått som tåget, med bara en tappad poäng, (0-0 borta mot Skövde).

Är du överraskad över att Landskrona toppar serien?

-Nja, egentligen inte. Utifrån tre omgångar så är man ganska långt ifrån att en serie är satt och har etablerat sig, vilka som kommer vara i toppen och botten. 

-Det man kan säga när man tittar på Landskrona så har de gjort imponerande prestationer så här långt. De har fullt rättvist tagit sju poäng, och de är definitivt ett bra lag.

I senaste omgången tog vi en 2-1-seger borta mot Örgryte, efter att ha vänt hemmalagets 1-0-ledning tidigt i andra halvleken. Trots tre poäng hade vi svårt att få grepp på ett starkt ÖIS som var det bättre laget första timmen.  

-Det är klart att vi inte är strålande i första halvlek. Jag tycker vi startade matchen helt okej och fick tryck på dem. Men en stor del av första halvlek och hur vi börjar andra halvlek är inte speciellt bra, där har de initiativet i matchen. När vi gör 1-1, så hittar vi en väldigt bra period, där vi också gör 2-1 och kanske hade kunnat punkterat matchen och gjort 3-1, säger Bergendahl som vet vad som kunde gjorts bättre. 

-Vi har tittat på det och hittat bra med svar på varför vi inte är bra i vissa skeden och vad vi behöver rätta till framåt. Det gör vi oavsett om vi vinner eller förlorar, det är bara att lära sig av det.

Landskrona BoIS har på sina tre första matcher i serien mot Sandviken, Skövde och Oddevold varit det lag som ägt spelet och dikterat villkoren. William Bergendahl har bra koll på tränarna Max Mölders och Billy Magnussons taktiska drag och vet vad som väntar.

-De är ett extremt bollskickligt lag som är duktiga på att bygga hela vägen från keepern och är väldigt trygga i det. De har spelat i många år på samma sätt. Det är ett bollinnehavslag som också har spetsen hela vägen in i sista tredjedelen. De har offensiva spelare i Robin Dzabic och Kofi Fosuhene Asare som är duktiga spelare. Egnell (Adam), som är deras playmaker, är också väldigt duktig sista tredjedelen. Ett offensivt skickligt lag, definitivt. 

I fjol var Brages bortaspel något av ett spöke, men Bergendahl vill inte överdriva betydelsen av att det redan blivit fyra poäng i bortaspelet.

-Inte speciellt mycket egentligen. Vi känner att vi har samlat ihop ett par poäng nu, och det ger självförtroende.

-Det visar för oss själva att vi är på rätt väg i det vi vill göra, och att arbetet vi gjort på träningsplanen hittills har betalat sig i poäng. Det är inte alltid det gör det på kort sikt.

I hemmapremiären mot Varberg nådde publiksiffran inte upp till 2000-strecket. Nu hoppas han på välfyllda läktare i söndagens toppmöte. 

-Jag vill se halva Borlänge höll jag på att säga (skratt). Hoppas att det blir mycket folk. Jag tycker att det alltid ska vara det när IKB spelar. Jag vågar inte gissa på en siffra, men det vore fantastiskt kul om det kommer över 2000. 

Glädjande nog börjar skadelistan bli kortare för varje vecka. Senast mot ÖIS var Adil Titi tillbaka, och mot Landskrona är bara Malte Persson indisponibel.

-Malte har stukat foten och är inte tillgänglig. Övriga spelare är tillgängliga.

5 punkter inför Landskrona BoIS

  • De sex senaste inbördes möten har slutat med två segrar för Brage, två för Landskrona och två matcher har slutat oavgjort.
  • Landskronas bästa målskytt i fjol, Ousmane Diawara (9 mål) har försvunnit till SCR Altach (Österrike).
  • Senaste segern för Randigt i Borlänge ägde rum den 29 augusti 2011 då Ajsel Kujovic gjorde matchens enda mål.
  • Landskrona är efter tre omgångar det lag som gjort flest mål (6) och släppt in minst (1). Kofi Fosuhene Asare leder den interna skytteligan med tre mål.
  • Landskrona spelade sin senaste säsong i allsvenskan 2005.

Text: Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.